Meslek hastalarına tanınan sosyal güvenlik hakları

Fatih ACAR Yeminli mali müşavir

Meslek hastalarına tanınan sosyal güvenlik hakları

Okurlarımızdan Emre Bey gönderdiği e-postasında, işyerinde 5 senedir sabahtan akşama kadar sürekli bilgisayar karşısında çalıştığını, son birkaç yıldır aşırı derecede gözlerinin bozulduğunu, gözlerinde ağrı hissettiğini söylüyor ve kendisinin meslek hastalığına tutulup tutulmadığını, bu sebeple çalışamazsa kendisine aylık bağlanıp bağlanmayacağını soruyor.


Meslek hastalığı, sosyal güvenlik sistemimizin önemli bir parçası. Ancak kapsamı oldukça dar tutulmuş ve pek kimse tarafından da bilinmiyor. Birçok işçi meslek hastası olmasına karşın bu sigorta kolundan sağlanan haklardan faydalanmıyor.


Meslek hastalığı mevzuatımızda, işin niteliğine göre tekrarlanan bir sebeple meydana gelen veya işin yürütüm şartları yüzünden uğranılan hastalık, bedensel veya ruhsal hastalık hali olarak tanımlanmış.


Dolayısıyla her hastalık meslek hastalığı sayılmıyor, bazı şartlar var.


Kimler Meslek Hastası Sayılır?


Bir hastalığın meslek hastalığı sayılabilmesi için aşağıdaki şartların tümünün bir arada olması gerekiyor:


Hastalanan kişi sosyal güvenlik kapsamında olmalı. Bununla birlikte kayıtdışı çalıştırılan işçiler de sosyal güvenlik kapsamında sayılıyor.

Hastalık veya sakatlığın işyerinde yapılan işin sonucu ortaya çıkması gerekli.

Sigortalı bedence veya ruhça bir zarara uğramalı.

Hastalığın Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğinde yer alması gerekli.

Hastalık, Yönetmelikte belirtilen süre içinde meydana çıkmalı.

Hastalığın hekim raporu ile tespit edilmesi gerekli.

Görüldüğü gibi meslek hastalığı için uzun bir şartlar listesi var. Buna göre Emre Bey’in görme bozukluğunun meslek hastalığı sayılası için Yönetmelikte sayılan hastalıklardan olması ve bunun da hekim raporuyla tespit edilmesi gerekli.


Örneğin; Yönetmelikte, bariz bir patolojinin varlığı ve ileri tetkiklerin desteklediği en iyi düzeltmeyle bile artmayan her bir gözün görme keskinliğini ileri derecede bozan, bilateral 0,1 [20/200] ve bu seviyenin altında görme keskinliği olması meslek hastalığı sayılmış.


Sürekli İş Göremezlik Geliri Alabilirsiniz


Meslek hastalığı halinde Kanunun verdiği en önemli hak, sürekli iş göremezlik geliri bağlanması.


Bir sigortalıya sürekli iş göremezlik geliri ödenebilmesi için;


Meslek hastalığı sonucu oluşan bir rahatsızlığın bulunması,

Söz konusu hastalık ve özürlerin SGK tarafından yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden belirlenmesi,

Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücünün en az %10 oranında azalmış bulunduğunun tespit edilmesi gerekli.

Memur öğrenci olursa…


Okurlarımızdan Erol Bey uzunca bir e-posta göndermiş. Kısaca, bir devlet memurunun amirinin idare etmesiyle mesai saatleri içinde üniversiteye öğrenci olarak gidip gidemeyeceğini soruyor.


Erol Bey, bir devlet memuruna verilebilecek izinler 657 sayılı Kanun’da belirtilmiş ve bunun dışında bir izin kullandırılması mümkün değil. Aynı zamanda üniversite öğrencisi olan bir memur derslere gitmek için ya yıllık izin kullanmalı, ya ücretsiz izin almalı ya da mazeret izni kullanmalıdır.


Mazeret izni, bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün süreyle verilebilir. Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.

Fatih ACAR

Yeminli mali müşavir

https://www.olay.com.tr/yazar/fatih-acar/meslek-hastalarina-taninan-sosyal-guvenlik-haklari-1318065