Global dünyada e-spor ve e-sporun kulüpleşmesi

Semih TAŞKIN Dijital Muhasebe ve Vergilendirme Uzmanı


GLOBAL DÜNYADA E-SPOR VE E-SPORUN KULÜPLEŞMESİ

 

Gelişen teknoloji ve küreselleşme ile birlikte birçok alan gibi spor alanı da teknolojiye uyarlanmış ve e-spor adıyla hayatımıza yeni bir spor dalı girmiştir. E-sporun temeli 1980’li yıllarda oyun konsollarının ortaya çıkmasıyla beraber oynanan çevrimiçi ve çevrimdışı oyunlara dayanmaktadır. 2000 yılında e-spor dalında iyi büyük turnuva yapılmasıyla bu spor popülerlik kazanmaya başlamıştır.

 

Türkiye’de e-spor ile ilgili olarak 2011 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı altında Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) kurulmuş ancak 2013 yılında kapatılarak Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesinde Dijital Oyunlar As Başkanlığı olarak devam etmiştir. Ardından e-sporun dünyada yaygınlaşması üzerine 24 Nisan 2018 tarihinde Türk e-sporunun oluşması ve büyümesi amacıyla Türkiye E-Spor Federasyonu kurulmuştur.

 

E-spor, elektronik bir cihaz vasıtasıyla çevrimiçi veya çevrimdışı ortamda gerek bireysel gerekse takım halinde katılım gösterilen her türlü aktive olarak tanımlanmaktadır.

 

E-spor başlığı altında düzenlenmiş 7 çeşit branş bulunmaktadır. Bu branşlar; MOBA, FPS, RTS, Battle Royale, Spor, MMORG ve Fighter’dır.

 

MOBA, çevrimiçi oynanan strateji savaş video oyunu türüdür. Genellikle beş kişiden oluşan iki farklı takım, bir harita üzerinde karşı takımın enerji kaynağını yok etmeyi amaçlar.

FPS, birinci şahıs nişancı oyuncu karakterinin kendi gözünden oynandığı oyun türüdür.

 

RTS, çevrimiçi oyuncuların birbirlerinin sırasını beklemeden devamlı olarak karşılıklı oynamaya devam ettiği strateji oyunudur.

Battle Royale, belli bir alanda belirli sayıda düşmandan kurtularak hayatta kalmaya çalışma oyunudur.

Spor, spor dallarının (Futbol, Basketbol, Otomobil, Voleybol vb.), sanal ortama uyarlanmış halleridir.

 

MMORG, herhangi bir sunucuya bağlanarak oynanan rol yapma oyunudur.

 

Fighter, belli bir dövüş disiplinini temsil eden, seçtiği sanal karakterler ile diğer oyuncuların seçtiği diğer sanal karakterlere üstün gelmeye çalışılan bir oyun türüdür.

 

 E-spor dalında sporcu olabilmek için 6 ile 90 yaş arasında ve e-spor branşlarına ilgili olmak yeterlidir.

 

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED), Uluslararası E-Spor Federasyonu (IeSF), Avrupa E-Spor Federasyonu ve Global E-Sports Federasyonu üyesidir.

 

Uluslararası E-Spor Federasyonu (IeSF)

Uluslararası E-Spor Federasyonu, Güney Kore merkezli ve elektronik sporları tanıtma misyonu üstlenen uluslararası bir kuruluştur.

 

E-sporun birçok geleneksel spor gibi fiziksel aktivitesi olmasa da uluslararası standartlar tarafından belirlenen tüm spor kriterlerine uyduğunu savunan kuruluşun, 2020 itibariyle 95 üye ülkesi bulunmaktadır.

 

Avrupa E-Spor Federasyonu (EEF)

Avrupa E-spor Federasyonu (EEF), 2020 yılında 23 üye ülke ile kurulmuş yeni bir federasyondur.

 

EEF'in amacı, e-sporu bilinçli, sağlıklı ve değer temelli bir etkinlik olarak geliştirmek ve tanıtmaktır. Bu kuruluş, amatör veya profesyonel kariyere bakmaksızın bölgedeki tüm e-spor oyuncuları için eşit fırsatlar sağlamak için ulusal çerçeveleri uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye kurucu ülke olarak bu federasyonun içinde yer almıştır.

 

Global E-Sports Federasyonu

Global E-sports Federasyonu, e-sporun güvenilirliğini, meşruiyetini ve prestijini desteklemek amacıyla kurulmuştur.

90’dan fazla üye federasyon ve 115’ten fazla küresel ortaklığı bulunan bir kuruluştur.

 

E-Sporcu Lisansı

Sporcu lisans başvurusu;

- Spor yapmaya ve yarışmaya katılmaya elverişliliğini gösteren yazılı beyan,

- 18 yaşından küçükler için veli izin belgesi,

- Ferdi lisans için 2 güncel vesikalık fotoğraf ve

- Kulüp lisansı için 3 güncel vesikalık fotoğraf

ile Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri veya İlçe Müdürlükleri’ne yapılır. Başvuru koşullarını taşıyan kişilere e-sporcu lisansı verilir.

E-spor turnuvalarına katılacak kişilerin her yıl lisanslarını vize ettirmesi gerekmektedir.

E-Spor Kulübü

E-spor müsabakalarında kişiler ferdi yarışabilecekleri gibi, grup şeklinde veya kulüp adı altında da yarışabilmektedir.

 

E-spor kulübü kurmak için Dernekler Kanunu’na uygun olarak Spor Kulübü Derneği kurmak zorunludur.

 

Dernek kurmak için en az 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu kişiler bir dernek tüzüğü oluşturur. Bu dernek tüzüğünde derneğin adı ve merkezi, amacı ve bu amacı gerçekleştirmek için dernekçe sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri ile faaliyet alanı, derneğe üye olma ve üyelikten çıkmanın şart ve şekilleri, genel kurulun toplanma şekli ve zamanı, görevleri, yetkileri, oy kullanma ve karar alma usul ve şekilleri, yönetim ve denetim kurullarının görev ve yetkileri, ne suretle seçileceği, asıl ve yedek üye sayısı, derneğin şubesinin bulunup bulunmayacağı, bulunacak ise şubelerin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri ile dernek genel kurulunda nasıl temsil edileceği, üyelerin ödeyecekleri giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenme şekli, derneğin borçlanma usulleri, iç denetim şekilleri, tüzüğün ne şekilde değiştirileceği ve derneğin feshi halinde mal varlığının tasfiye şekli mutlaka bulunması gerekmektedir.

Dernek kurmak için gerekli belgeler;

- Dernek kurucuları tarafından imzalanmış 2 adet kuruluş bildirimi formu,

- Dernek kurucuları tarafından her sayfası herkes tarafından imzalanmış 2 adet dernek tüzüğü,

- Kurucuların 2 adet nüfus cüzdan fotokopisi,

- Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişilerin adı-soyadı ve bilgileridir.

Bu belgeler derneğin kurulacağı yerin mülki idare amirliğine verilir. Bu belgelerin verilmesiyle dernek tüzel kişilik kazanır.

Spor faaliyeti amacıyla kurulan dernekler Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne tescil yaptırarak Spor Kulübü, gençlik faaliyeti amacıyla kurulan dernekler tescilini yaptırdıktan sonra Gençlik Kulübü ve iki ayrı şekilde tescil yapıldıktan sonra Spor ve Gençlik Kulübü unvanı alırlar.

E-Spor Yarışmaları

E-spor müsabakaları 1 Ocak ile 31 Aralık arasında düzenlenir. Yapılacak müsabakalar için yarışma talimatları TESFED tarafından hazırlanır ve yarışmalardan en az 10 gün önce TESFED’in internet sitesinde ilan edilir.

E-spor müsabakaları resmi ve özel olmak üzere ikiye ayrılır.

Resmi e-spor müsabakaları ulusal ve uluslararası olmak üzere TESFED tarafından düzenlenir. 2020 tarihi itibariyle TESFED tarafından düzenlenmiş dört ulusal ve iki uluslararası müsabaka bulunmaktadır.

Özel e-spor müsabakaları ise resmi yarışmalar dışında kalan açık ve kapalı olmak üzere iki türden oluşan yarışmalardır. Açık yarışmalar e-spor kulüpleri veya kurumlar tarafından düzenlenir. Bu yarışmalar tüm sporculara açıktır. Kapalı yarışmalar e-spor kulüpleri ve e-spor alanında faaliyet gösteren kuruluşları tarafından düzenlenir. Bu yarışmaya katılacak kişilere davetiye gönderilir. Açık ve kapalı yarışmaları TESFED denetlemektedir ve bu yarışmaları düzenlemek isteyenlerin TESFED’den onay alması gerekmektedir. Ödüllü özel turnuva düzenlenmesinde ise TESFED Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek özel turnuva düzenleme izin ücretinin yatırılması gerekmektedir.

E-spor yarışmaları, ferdi, takım ve kulüp olmak üzere üç şekilde düzenlenir. Ferdi şekilde düzenlenen müsabakalarda bireysel yarışılır. Takım halinde düzenlenen müsabakalarda görev olarak birbirini tamamlayan kişilerden oluşan grup ve kulüp olarak düzenlenen müsabakalarda Türkiye E-Spor Federasyonu’na bağlı spor dallarında tescilli spor kulüpleri yarışır.

Resmi e-spor müsabakalarında Organizasyon Kurulu TESFED Yönetim Kurulu tarafından belirlenir. Özel e-spor müsabakalarında Organizasyon Kurulu, İl Temsilcisi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerince oluşturulan İl Tertip Kurulu’ndan oluşur. Organizasyon Kurulu yıllık faaliyet raporunu hazırlar ve uygular.

Müsabakaya katılacak kulüplerin isimlerini değiştirmesi resmi müsabaka fikstürleri açıklanmadan önce gerçekleşmişse Yönetim Kurulu onayı ile müsabakaya katılabilirler.

E-spor müsabakalarını hakem yönetmektedir. Müsabaka sırasında itirazlar yazılı bir şekilde ve TESFED tarafından belirlenmiş itiraz ücreti ödenerek müsabaka hakemine yapılır.

Müsabakaların ertelenmesine veya yerinin değiştirilmesine karar verme yetkisi Yönetim Kurulu’ndadır. Bu konudaki kararlar müsabakaya katılacak kişilere en az 5 gün önceden haber verilir.

Müsabakaların kural ve düzenine uymayan kişiler Organizasyon Kurulu tarafından diskalifiye edilir.

Müsabaka sonuçları TESFED’in internet sitesinde ilan edilir.

Müsabaka kurallarını uymayan idareci, antrenör, hakem ve sporcular hakkında disiplin cezaları uygulanır.

E-Spor Hakemi Olma Koşulları

E-Spor hakemi olmak için hakemlik kursuna katılmak gerekmektedir. Hakem kurslarına katılmak için gerekli şartlar;

-              TC vatandaşı olmak,

-              En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,

-              18 yaşını doldurmuş olmak ve 50 yaşını doldurmamış olmak,

-              Tahkim Kurulu, Genel Müdürlük veya TESFED Disiplin Kurulu’ndan son 3 yıl içinde bir defada 6 aydan fazla ceza veya bu süre içinde 1 yıldan fazla men cezası almamak,

-              Altı aydan fazla kasıtlı bir suçtan ceza almamak veya affa uğramış olsa bile anayasal düzene aykırı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, yağma gibi suç kızartıcı suç ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı ve haksız mal edinme suçlarından hükümlü bulunmamak gerekmektedir.

Kursu başarıyla geçen kişiler hakemlik lisansı alırlar. Hakemlik 4 kademeden oluşmaktadır. Bunlar;

Aday hakemler: Aday hakemliğin süresi 1 yıldır. Bu hakemler sadece yerel karşılaşmalarda görev alabilir.

İl hakemi: Aday Hakemlik süresini dolduran hakemler Merkez Hakem Kurulu tarafından uygun görülmesi halinde İl Hakemliğine terfi ederler. İl hakemliğinin süresi 2 yıldır.

Ulusal Hakem: Ulusal Hakemliğe geçiş İl Hakem Kurulu’nun teklifi, Merkez Hakem Kurulu’nun kararı ve Federasyon Başkanı’nın onayı ile olur.

Uluslararası Hakem: En az 2 yıl ulusal hakemlik yapmış kişiler arasından Merkez Hakem Kurulu’nun belirlediği hakemler Uluslararası Hakem kursuna çağrılır. Kursu başarıyla geçen kişiler Uluslararası Hakem unvanı kazanır,

TESFED’in yetkili olduğu müsabakalarda en az bir hakem ve bir de gözlemci görevlendirilir.

Hakemlerin her yıl vizesini onaylatmış olması gerekmektedir. Aksi durumda hakemlik yapamazlar.

Merkez Hakem Kurulu

TESFED’in hakemler ile ilgili işleri yürütmesinde yardımcı olan kuruldur. Merkez Hakem Kurulu üyesi olabilmek için bir takım şartlar aranmaktadır. Bunlar;

-              TC vatandaşı olmak,

-              20 yaşını doldurmuş olmak ve 65 yaşını doldurmamış olmak,

-              En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,

-              Görev süresinde E-Spor branşında aktif rol almamak,

-              Tahkim Kurulu, Genel Müdürlük veya TESFED Disiplin Kurulu’ndan son 3 yıl içinde bir defada 6 aydan fazla ceza veya bu süre içinde 1 yıldan fazla men cezası almamak,

-              Altı aydan fazla kasıtlı bir suçtan ceza almamak veya affa uğramış olsa bile anayasal düzene aykırı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, yağma gibi suç kızartıcı suç ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı ve haksız mal edinme suçlarından hükümlü bulunmamak gerekmektedir.

Merkez Hakem Kurulu en az 5 en çok 7 kişiden oluşmaktadır. Kurul üyeleri Yönetim Kurulu önerisi ile atanır. Kurulun görev süresi 3 yıldır.

İl Hakem Kurulu

TESFED’in hakemler ile ilgili işleri yürütmesinde yardımcı olan bir diğer kuruldur. İl temsilcisinin teklifi, Merkez Hakem Kurulu’nun görüşü ve Federasyon Başkanı’nın onayı ile kurulur.  İl Temsilcisi bu kurulun doğal başkanıdır. İl Hakem Kurulu üyesi olabilmek için bir takım şartlar aranmaktadır. Bunlar;

-              TC vatandaşı olmak,

-              En az lise veya dengi bir okul mezunu olmak,

-              Reşit olmak,

-              E-Spor hakem eğitim kurslarını başarıyla tamamlamak,

-              Tahkim Kurulu, Genel Müdürlük veya TESFED Disiplin Kurulu’ndan son 3 yıl içinde bir defada 6 aydan fazla ceza veya bu süre içinde 1 yıldan fazla men cezası almamak,

-              Altı aydan fazla kasıtlı bir suçtan ceza almamak veya affa uğramış olsa bile anayasal düzene aykırı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, yağma gibi suç kızartıcı suç ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı ve haksız mal edinme suçlarından hükümlü bulunmamak gerekmektedir.

Lisanslı hakem sayısı 10 kişiyi geçmeyen illerde İl Hakem Kurulu yerine İl Temsilcisi tarafından kurulan bir kurul bulunur.  Lisanslı hakem sayısı 10 üzerinde olan illerde İl Hakem Kurulu 5 üyeden oluşur.

Hakemlerin Görevlerinin Durdurulması

Hakemlerin bazı şartlarda müsabakalarda görev yapması durdurulur. Bu şartlar;

-              Lisansını vize yaptırmamış olmak,

-              Müsabakalarda Merkez Hakem Kurulu tarafından belirlenen genel görünüm kurallarına uymamak,

-              Yürüttükleri müsabakalar hakkında yazdıkları raporları 24 saat içinde teslim etmemek,

-              Müsabakalarda yer alan kulüplerin Yönetim Kurulu’nda yer almak veya antrenör, sporcu ya da masörü olmak,

-              Eğitim ve sınavlarda başarısız olmak,

-              Federasyon kapsamı dışındaki müsabakalarda yazılı izin almadan hakemlik yapmak,

-              Kendi illerinde verilen il müsabakalarını mazeretsiz olarak yönetmemek durumlarında hakemlerin görev yapması durdurulur.

Hakemlik Görevine Ara Verilmesi

Hakemlik görevine ara vermek isteyen hakemler, İl Hakem Kurulu’na; Ulusal ve Uluslararası Hakemler Merkez Hakem Kurulu’na yazılı olarak başvururlar. Mazeretli olarak hakemliğe ara verilmesi süresi 3 sezondur. Sağlık sebepleri dışında tekrar ara vermek isteyen hakemlerin yeniden görev almaya başlaması tarihinden itibaren bir sezon geçmesi gerekmektedir. Ara verme sürecinden sonra hakemin geri dönme talebini dilekçeyle bildirmesi gerekmektedir.

Hakemlik Lisansının İptali

Hakemlik lisansının mazeretsiz 2 yıl vize yaptırılmaması veya hakemlikten istifa edilmesi durumunda hakemlik lisansı iptal edilir.

Geçerli mazeret olmaksızın hakemlik görevini üç kere üst üste yerine getirmeyen veya mazeretsiz olarak iki kez görevini yerine getirmeyen hakemin hakemlik lisansı iptal edilir.

Ara verme dönemi sonunda geri dönme talebinde bulunmayan hakemin lisansı iptal edilir.

50 yaşını dolduran veya hakemlik görevini sürdürmesini engelleyecek en az 3 süreli hastalığı ortaya çıkan kişilerin lisansları iptal edilir.

Hakem seçilebilme kriterlerinin bir veya birkaçının kaybedilmesi durumunda hakemlik lisansı iptal edilir.

Herhangi bir nedenle kasıtlı olarak taraflı oyun yöneten veya Uluslararası Oyun Kuralları hatası yapan hakemin lisansı iptal edilir.

Gerçek dışı rapor düzenleyen, maddi ve manevi menfaat temin eden hakemlerin lisansları iptal edilir.

Hakemliği küçük düşürecek yayınlar yapan veya sosyal yaşamında hakemliği küçük düşürücü hareketlerde bulunan kişilerin hakemlik lisansı iptal edilir.

Disiplin ve Ceza Kurulu tarafından Gençlik ve Spor Müdürlüğü’ne, TESFED’e veya hakemlere karşı işlenmiş bir suçtan dolayı 3 aydan fazla ceza alan veya yüz kızartıcı bir suçtan dolayı ceza alan hakemlerin lisansları iptal edilir.

Yaptırımlar

Ulusal ve Uluslararası Hakemlere Disiplin Kurulu tarafından, İl Hakemlerine İl Ceza Kurulu tarafından ceza verilmektedir.

Hakemlerin oyunları uygulama alanında ortaya çıkan teknik hatalarda hakkında illerde İl Hakem Kurulu, federasyon yarışmalarında Merkez Hakem Kurulu tarafından ceza verilmektedir.

Hakemlerin Disiplin Kararlarına İtiraz Etmesi

Hakemler, İl Hakem Kurulu tarafından verilen kararlara karşı 15 gün içerisinde Merkez Hakem Kurulu’na itiraz edebilirler. Merkez Hakem Kurulu’nun verdiği kararlar kesindir.


Semih TAŞKIN

Dijital Muhasebe ve Vergilendirme Uzmanı