İADE HAKKININ, İNDİRİM YOLUYLA KULLANILMASI

İADE HAKKININ, İNDİRİM YOLUYLA KULLANILMASI

İADE HAKKININ, İNDİRİM YOLUYLA KULLANILMASI 



yilmaz-donmez-ymmKDV Genel Uygulama Tebliği ve öncesinde iade almaya hak kazanan mükelleflerin, iade dönemine ilişkin indirilecek ve yüklenilen KDV listelerini elektronik ortamda göndermeleri bir zorunluluktur.



KDV iadesi alma hakkı bulunan bazı mükellefler, iade tutarının çok düşük olması ve elektronik ortamda gönderilmesi gereken listelere kaydedilecek fatura ve belgelerin çok fazla olması nedenleriyle hak ettikleri KDV iadesinden vazgeçerek iade tutarını indirim yoluyla kullanabilmekteler.



Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri, KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların "Yüklenilen KDV" veya "İadeye Konu Olan KDV" sütunlarına "0" (sıfır) yazılır. Dolayısıyla iadesine hak kazanılan tutar, devir KDV içerisinde kalmakta ve sonraki dönemlere devreden KDV tutarı artmaktadır.



Bu şekilde beyanda bulunan mükelleflerin, iade için istenenler hariç, iade hakkı doğuran işlemi tevsik eden belgeleri beyanname ekinde ibraz etmeleri gerekir.



Ancak, mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemleri nedeniyle iadesini talep ettikleri tutarın bir kısmının iade alınıp kalan kısmının indirim yoluyla giderilmesi tercihinde bulunmaları mümkün değildir.



Tecil – Terkin Uygulamasından Yararlanan Mükelleflerde İade Hakkının İndirim Yoluyla Kullanılması 



3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iade alacaklarının, indirim yoluyla telafisine ilişkin uygulamada Genel Uygulama Tebliği öncesinde bir takım tereddütler vardı.



KDV Genel Uygulama Tebliğinin IV/D.1 bölümü uyarınca; 3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iade alacaklarının, indirim yoluyla telafi etmek isteyen mükellefler, tecil edilemediği için iadesi gereken KDV tutarlarını ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinin “İndirimler” kulakçığının “İndirimler” tablosunda 107 kod numaralı satır aracılığıyla indirim konusu yapabilirler ve bu işlem için indirilecek KDV listesi vermezler.



Aynı şekilde tebliğin IV/A-7 bölümü uyarınca; tecil – terkin uygulaması kapsamında yapılan ihraç kaydıyla teslimler nedeniyle tecil edilen verginin terkininde indirilecek KDV listesi, vergi dairesine ibraz edilmeyecektir.



KDV İade Alacağını İndirim Yoluyla Gideren Mükellefler, Sonradan İade Talep Edebilirler 



KDV iade alacağını indirim yoluyla giderme tercihinde bulunan mükelleflerin daha sonra bu tercihten vazgeçerek nakden veya mahsuben iade talep etmeleri mümkündür. Mükelleflerin nakden veya mahsuben iadenin tamamı için karar vermeleri gerekir. Sonradan iade alacağın bir kısmının nakden veya mahsuben iade talep edilmesi mümkün değildir.



Bu durumda, iade hakkının doğduğu dönem ile tercih değişikliğinin yapıldığı dönem dahil aradaki dönemler için de düzeltme beyannamesi vermesi gerekir.



Tercih değişikliğinin yapıldığı dönemde iade için istenilen belgelerin de verilmesi zorunludur.



Yılmaz DÖNMEZ

Yeminli Mali Müşavir

Gelir İdaresi E. Grup Müdürü

[email protected]