Yeterlilik belgesi olmayanlar dikkat,işinizden olabilirsiniz?

Yeterlilik belgesi olmayanlar dikkat,işinizden olabilirsiniz?

Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışanlar için 63 meslekte zorunlu hale geldi. İlk etapta sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncu, ahşap kalıpçı gibi daha çok inşaat sektöründeki mesleklerde zorunluluk başladı. Daha sonra enerji, metal, otomotiv sektörlerindeki meslekler de kapsama girdi. Sıvacı, kalıpçı, inşaat boyacısı, betoncular için MYB zorunluluğu 26 Mayıs 2016’da başlamıştı.

63 MESLEĞE ÇIKACAK

25 Mart 2017’den itibaren ise 8 meslekte daha MYB zorunluluğu devreye girdi. Konuyla ilgili tebliğler yayımlandıktan sonra 12 aylık bir geçiş süreci oluyor. Bu süre içerisinde işçilerin ve işverenlerin MYB alması bekleniyor. Eylül 2018’de birlikte belge zorunluluğu 63 meslek için geçerli olacak. Otomotiv sektöründeki bazı meslek grupları için yeterlilikler tanımlandı ve mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. Bu meslekler için 25 Eylül 2018’de mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu devreye girecek.

KONTROL ETMEK ZORUNDA

Mesleki yeterlilik belgesinin zorunluluk haline geldiği tarihten sonra tebliğde yer alan mesleklerde istihdam edilen kişilerin MYB olmadan çalıştırılması halinde işverene idari para cezası uygulanıyor. Bu nedenle işveren işyerinde bu mesleklerde çalışan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi olup olmadığını kontrol etmek zorunda. Eğer işçinin mesleki yeterlilik belgesi bulunmuyorsa işveren bu işçiyi geçerli nedenle, yani kıdem tazminatı ödeyerek işten çıkartabilir. İşçinin kıdem tazminatı hakkı doğmuşsa işveren bu nedenle çıkarttığı işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.

Belge ve sınav ücreti devletten

Tebliğ kapsamında yer alan mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31/12/2017’ye kadar belge masrafıyla sınav ücretinin tamamı, 1/1/2018’den 31/12/2019’a kadar ise belge masrafıyla sınav ücretinin yarısı işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Destek bugünlerde Meclis’ten geçecek

Tazminatını alamayabilir

İşçi bu işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışmamışsa kıdem tazminatını da alamayacak. Mesleki yeterlilik belgesi bulunmaması nedeniyle işten çıkartılan işçi işe iade davası açsa bile bu davayı kazanamayacak ve işine geri dönemeyecektir. Dolayısıyla bu zorunluluk işçiler için bir anlamda tehlikeye de yol açabiliyor. İşçiler buna dikkat etmeli.

20 bin TL’ye kadar ceza var

Mesleki yeterlilik zorunluluğu bulunan mesleklerde istihdam edilen kişilerin mesleki yeterlilik belgesi bulunmadan çalıştırılması halinde işverene belgesi olmayan her bir işçi için 527 TL idari para cezası uygulanıyor. Dolayısıyla işveren 40 tane sıvacıyı mesleki yeterlilik belgesi olmadan çalıştırırsa 20 bin TL’nin üzerinde idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Belgesi bulunan işçiyi çalıştıran ve 6111 sayılı Kanun uyarınca sağlanan sigorta prim teşvikinden faydalanma koşullarını sağlamış bir işveren, belgeli işçi çalıştırdığı için 54 aya kadar teşvikten yararlanabilir. İşçi ve işverenlerin hem zorunluluğu yerine getirmek, hem de maliyet avantajı için ellerini çabuk tutmaları gerek.

Okan Güray Bülbül

AKŞAM