Yarım çalışmanın avantajları ve püf noktaları

Yarım çalışmanın avantajları ve püf noktaları

Kadın işçilere, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin geliyor.

Çoğul gebelik hâlinde ise doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre daha ekleniyor. Sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabiliyor. Çalıştığı bu süre ise doğum sonrasındaki süreye ekleniyor.

Kadın işçinin erken doğum yapması hâlinde ise doğumdan önce kullanamadığı sürelerin, doğum sonrası sürelere eklenmesi gerekiyor. Bu sürelerde gerekli şartların bulunması hâlinde SGK analık sigortasından annelere geçici iş göremezlik ödeneği sağlıyor. Bu uygulamanın hemen ardından yarım çalışma hakkından faydalanmak çok avantajlı.

Hem yarım çalış hem de tam maaş ve sigorta kazan

Belirtilen izin ve SGK’dan alınan ödeneklerin bitimini müteakip yarım çalışma uygulamasından faydalanmak büyük avantajlar sağlamaktadır. Keza kullanılan doğum sonrası analık hâli izninin bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri hâlinde;

1. doğumda 60 gün,

2. doğumda 120 gün ve

3. ve sonraki doğumlarda ise 180 gün

Süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkını kullanmak mümkündür.

İkiz ve daha fazla çoğul doğum hâlinde bu sürelere otuzar gün ilave edilmektedir. Çocuğun engelli doğması hâlinde bu süre 360 gün olarak uygulanmaktadır.

İzinli olunan bu sürelerde işçiye, İŞKUR tarafından doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği verilmektedir. Ayrıca bu kapsamdaki işçiler, 15 gün çalışmalarına rağmen her ay 30 gün SSK hizmeti de kazanmaktadır.

Yararlanma şartları

Analık hâli izni bitiminden itibaren yarım çalışmaya başlaması, işçi adına doğum veya evlat edinme tarihinden önceki son 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışılması, hak sahipliğine konu olan çocuğun hayatta olması, doğum ve evlat edinme sonrası analık hâli izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Miktarı ve püf noktaları

Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır. Buna göre yarım çalışma ödeneği almaya hak kazanan asgari ücretliler; aylık bazda hesaplandığında 1603 TL yerine yaklaşık 1810 TL maaşa hak kazanmaktadırlar. Başka bir anlatımla 207 TL daha fazla kazanmaktadırlar.

Yarım çalışma ödeneği, çalışılan aya ait aylık prim ve hizmet belgesinin ilişkin olduğu aydan sonraki 2. ay içinde ödenmektedir.

İşçiler, T.C. Kimlik Numaralı kimlikleri ile birlikte herhangi bir PTT şubesine başvurarak yarım çalışma ödeneklerini alabilir.

6 ay süreyle işlem görmeyen hesap bakiyeleri İşsizlik Sigortası Fonu emanet hesabına iade edilir. İşçiler iade edilen ödeneklerini İŞKUR birimlerine başvurarak alabilir.

İşçi tarafından verilen bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık (işçi kusuru) nedeniyle yapılan fazla ödemeler yasal faizi ile birlikte işçiden tahsil edilir. Hesabından ödeneği almayanlara yasal faiz uygulanmaz, borcuna karşılık tahsil edilir.

Yarım çalışma süresi içinde tam zamanlı çalışmaya başlanılması, ikamet adresinin değişmesi, ödenek ödenen dönemde iş akdinin feshedilmesi, yetkili sağlık kuruluşunca istirahat raporu verilmesi, ödemeye esas çocuğun ölümü, evlat edinilen çocuğun evlatlık sürecinin bitmesi hâllerinde durumun İŞKUR’a 15 gün içinde bildirilmesi zorunludur.

İsa Karakaş

tg.com.tr