Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik











24 Mart 2017 CUMAResmî GazeteSayı : 30017
YÖNETMELİK
Maliye Bakanlığından:

VERGİ DENETİM KURULU YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 31/10/2011 tarihli ve 28101 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde yer alan “23, 29 ve 35 inci maddeleri” ibaresi “35 inci maddesi” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “24 üncü” ibaresi “22 nci” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 29 – (1) Vergi Müfettiş Yardımcıları, mesleğe girişlerinden itibaren fiilen on sekiz ay çalıştıktan sonra, Başkanlıkça tespit edilen bir tarihte yetki sınavına tabi tutulurlar. On sekiz aylık sürenin hesabında eğitimde geçen süreler de dikkate alınır. Aylıksız izin, analık izni, resmi sağlık kurulu raporuna göre verilen sıhhi izinler fiilen çalışılan sürenin hesabında dikkate alınmaz.

(2) Yetki sınavı, Vergi Müfettiş Yardımcılarının görev ve yetki alanlarına giren yürürlükteki mevzuat ve bunun uygulamasına ilişkin mesleğin gerektirdiği niteliklerin kazanılıp kazanılmadığını, performans değerlendirmesi kapsamında, ölçen bir sınavdır. Bu sınavdan başarılı olanlara re’sen inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi verilir.

(3) Yetki sınavı, Başkanlıkça belirlenen esaslar çerçevesinde ve yazılı olarak yapılır. Yetki sınavında başarılı olmak için, sınav oturumlarının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alınması ve bütün sınav oturumlarından alınacak puanların ortalamasının 65’ten aşağı olmaması şarttır. Yetki sınavında başarılı olamayanlar, en az üç ay süresince bir Vergi Müfettişinin refakatinde çalıştıktan sonra, Başkanlıkça belirlenen bir tarihte yeniden yetki sınavına girerler. Bu sınavda da başarılı olamayan veya özürsüz olarak sınava girmeyen Vergi Müfettiş Yardımcıları, Vergi Müfettişlerinin gözetiminde çalışmalarına devam ederler.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Aylıksız izin, analık izni, resmi sağlık kurulu raporuna göre verilen sıhhi izinler fiilen çalışılan sürenin hesabında dikkate alınmaz.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin geçici 6 ncı maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

Yetki sınavına girme hakkı

GEÇİCİ MADDE 7 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kurul tarafından yapılan ikinci yetki sınavında da başarılı olamayan Vergi Müfettiş Yardımcılarına bir kez daha yetki sınavına girme hakkı verilir. Bunlardan halen başka kadrolarda görev yapanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde Başkanlığa başvurmaları halinde Vergi Müfettiş Yardımcısı kadrosuna atanırlar.

Başmüfettişliğe atanma şartında istisna

GEÇİCİ MADDE 8 – (1) Vergi Başmüfettişliği kadrolarına atanabilmek için bu Yönetmelikte yer alan şartlar aranırken 2012 yılı için yapılan performans değerlendirmesinden başarısız olan Vergi Müfettişleri için söz konusu yıl performans değerlendirmesi sonuçları dikkate alınmaz.”

MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.