Ücreti peşin ödenen ve faturası düzenlenen otel bedeli nasıl giderleştirilir?

Ücreti peşin ödenen ve faturası düzenlenen otel bedeli nasıl giderleştirilir?

Ücreti peşin ödenen ve faturası düzenlenen otel bedelinin giderleştirilmesi hususunda Gelir İdaresi özelgesi

 

T.C.



GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI



İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI



(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)



Sayı: 62030549-125[6-2015/447]-190910

30.06.2017

Konu: Ücreti peşin ödenen ve faturası düzenlenen otel bedelinin giderleştirilmesi.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda; 2015 Ekim ayında Saraybosna'da sempozyum düzenlediğinizi, bu seminer için 2015 Mayıs ayında anılan yerde otel rezervasyonu yaparak ödemeyi yaptığınızı, otel tarafından 2015 Mayıs ayında işletmeniz adına fatura düzenlendiğini ve anılan faturayı kayıtlarınıza aldığınızı belirterek yapılan giderin hangi dönemde indirim konusu yapılacağı hususunda bilgi talep ettiğiniz anlaşılmış olup konuya ilişkin Başkanlığımız görüşü aşağıda açıklanmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiş olup maddenin ikinci fıkrasında ise safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Bilanço esasında ticari kazancın tespiti" başlıklı 38 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu ve bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce; işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunacağı ve ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulacağına hükmedilmiştir.

Aynı Kanunun "İndirilecek giderler" başlıklı 40 ıncı maddesinin 1 inci fıkrasında ise safi kazancın tespitinde indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup söz konusu fıkranın (1) numaralı bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Ticari kazancın tespitinde "tahakkuk esası ilkesi" ve "dönemsellik ilkesi" olmak üzere iki temel ilke geçerlidir. Tahakkuk esası ilkesinde, gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibarıyla kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağın veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Tahakkuk esasına göre belirlenen gelir ve giderlerin yalnızca cari döneme ait kısmı, aynı döneme ilişkin ticari kazancın hesabında gelir ya da gider olarak dikkate alınabilmektedir. Dönemsellik ilkesinde ise, gelir veya giderlerin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanması gerekmekte olup söz konusu ilke gereği işletmeler, gelir ve giderlerini tahakkuk esasına göre muhasebeleştirmek, hasılat, gelir ve karlarını aynı döneme ait maliyet, gider ve zararlarla karşılaştırmak durumundadırlar.

Buna göre, düzenlediğiniz sempozyum dolayısıyla otel rezervasyonuna ilişkin olarak yapmış olduğunuz ödemenin, bu gideri doğuran işlemin tekemmül ederek mahiyet ve tutar itibariyle kesinleştiği dönem olan 2015 Ekim döneminde gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

 

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.