SSK’da kalana daha erken emekli olma fırsatı

SSK’da kalana daha erken emekli olma fırsatı

SSK’dan emekli olmak bir yıl erken emeklilik hakkı sağlayabilir. Ancak bunun için askerlik borçlanmasıyla son 1.261 günü SSK’dan saydırmak mümkün olmaz. Çünkü bu durum, borçlanma hesabında dikkate alınmaz.

Soru: 1990’da Bağ-Kur girişim var ve 2016’ya kadar Bağ-Kur’lu devam ettim. 1989’da 15 gün SSK’lı çalışmam olduğu için SSK’dan emekli olmak için 2016’dan sonra SSK’lı çalışmaya başladım. SSK’dan emekli olmak için 1261 günü askerlik borçlanmasıyla tamamlayıp hemen emekli olabilir miyim? (Eşref Sarı)

Cevap: SSK’dan 51 yaşında 5450 prim günüyle, Bağ-Kur’dan 52 yaşında 25 yılla emekli olabilirsiniz. Bu nedenle SSK’dan emekli olmak size bir yıl erken emeklilik hakkı sağlar. Ancak askerlik borçlanmasıyla kazanılmış günler son 1261 günün hesabında dikkate alınmaz. Borçlanma kapsamında ödediğiniz primler borçlanma yaptığınız döneme yani 2018 yılına sayılmaz. Böyle olunca da askerlik borçlanması emekliliğe 7 yıl kala yapılmış olsa bile emekli olunacak statüyü değiştirmez. Bu nedenle normal çalışmanızla 1261 günü doldurmanız gerekiyor. Aksi takdirde Bağ-Kur’dan emeklilik kriterleri dikkate alınacaktır.

Primleri iptal ettirmeyin

Soru: 1969 doğumluyum. 1990’da Bağ-Kur girişim var. Halen Bağ-Kur mükellefiyim. 1991- 1993 arasında SSK’ya tabi çalıştım. Bu SSK primlerim emekliliğime fayda eder mi? Etmezse geri alabilir miyim? (Hüseyin Aycibin)

Cevap: 1991’deki SSK girişiniz dolayısıyla 53 yaşında, 5600 günle emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’dan ise 52 yaşınızda 25 hizmet yılıyla emekli olabilirsiniz. Bağ-Kur’dan emekli olmak sizin için yaş açısından daha avantajlı. Ancak SSK’lı günlerinizin primlerini iptal ettirirseniz, bu doğrultuda Bağ-Kur’dan emeklilik yaşınız da artacaktır.

Fazla mesai ücretini de alın

Soru: 1998’te SSK’lı çalışmaya başladım. İşveren fazla mesai yaptırıyor ve para vermiyor. 15 yıl, 3.600 günle istifa edip kıdem tazminatımı alabilir miyim? (Sdettin Şeref)

Cevap: 15 yıl ve 3600 günle kıdem tazminatı alabilirsiniz. Ancak fazla mesai yaptığınız süreler için de ücretlerinizin ödenmesini istemeniz daha doğru olacaktır. İşverenin sizin talebinize rağmen fazla mesai ücretini ödememesi halinde şikayet kanallarını kullanabilir, arabuluculuk sürecine geçebilir ve bu süreçlerden sonuç alınamazsa mahkeme yoluna gidebilirsiniz.

Sigorta girişini öne çeker

Soru: 1999’da memuriyete başladım. 9 Eylül’de de yeni emeklilik kanunu çıktı. Bazı kimseler, eski kanuna göre emeklilik yaşımın hesaplanacağını ve fakat kademeli geçişe tabi olacağımı söylüyor. Polis Akademisi’ni saydırırsam, bu ikilemden kurtulabilir miyim? (Talat Çelebi)

Cevap: Devlet memurlarının hizmet süreleri tam kesenek ödendiği tarihte başlar. Bu tarih sizin için 15 Eylül 1999’dur. Emeklilik için 25 hizmet yılı ve 60 yaş şartına tabisiniz. Polis Akademisi süresini borçlanmanız lehinize olur ve girişiniz geriye gider. 23 Mayıs 2002 öncesi hizmetiniz arttığı için emeklilik yaşınız değişir. Borçlanma sigorta girişinizi geri çeker ve bu da emekliliği öne çekebilir.

İkramiyesi yükselecek

Soru: Annemle birlikte babamdan dolayı aylık alıyoruz. Bayramda annem 500 TL, ben 250 TL ikramiyesi aldık. Annem çalışmıyor. Ben önümüzdeki hafta evleneceğim ve aylığım kesilecek. Annem Kurban Bayramı’nda ikramiye alabilecek mi? (Esen Şafak)

Cevap: Evlenmeniz nedeniyle babanızdan dolayı aldığınız ölüm aylığı kesilecek. Aldığınız ölüm aylığının iki yıllık tutarını çeyiz parası olarak alacaksınız. Annenizin aylığı da sizden başka aylık alan kardeşiniz yoksa yüzde 75 oranına yükseltilecek. Anneniz yeni aylık oranı üzerinden 750 TL bayram ikramiyesi alacak.

Okan Güray Bülbül

www.aksam.com.tr