Şirketler Topluluğu ve Bağlılık Raporu

Şirketler Topluluğu ve Bağlılık Raporu

SMMM Şakir GÜRLÜK

muhasebedr-sakir gurluk-smmm

 

Şirketler Topluluğu ve Bağlılık Raporu

Şirketler Topluluğu ve Bağlılık Raporu ile ilgili hükümler 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 195. Ve 199. maddelerinde düzenlenmiştir. Bağlılık Raporunun amacı; Şirket ile Şirketler Topluluğu arasındaki menfaat ilişkisinin olumsuz sonuçlarını önlemek ya da gidermektir. Bağlı Şirketin Yönetim Kurulu tarafından Bağlılık Raporunun doğru ve dürüst hesap verme ilkelerine göre faaliyet yılının ilk 3 ayı içinde hazırlanması gerekmektedir.

Aksi halde, hükmü ihlal edenler 200 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır. Minimum 200 gün=4.000 TL, Maksimum 200gün=20.000 TL adli para cezası. (Maksimum Tutar 73.000 TL’ya kadar çıkabiliyor. TCK52)

Hakim Şirket hakimiyetini Bağlı Şirketi kayba uğratacak şekilde kullanamaz. Ancak, faaliyet yılı içinde kayıplar denkleştirilebilir. Aksi halde bağlı Şirketin ortakları ya da Bağlı Şirketin alacaklıları, Hakim Şirketten ve Bağlı Şirketin Yönetim Kurulu üyelerinden zararın tazminini isteyebilir.

Bağlılık Raporu Hazırlanması Aşamaları…

1.Şirketler topluluğu haritasının çıkartılması

2.Şirket’in, hakim ve diğer bağlı şirketlerle ilişkilerinin belirlenmesi

3.Bağlı şirket nezdinde hakim şirketin/teşebbüsün yönlendirmesiyle oluşan kayıpların belirlenmesi ve giderilip giderilmediğinin tespiti

4.Yıllık faaliyet raporuna yazılacak bağlılık raporunun sonuç bölümünün hazırlanması

Bağlılık Raporu Açıklamalar…

BAĞLILIK RAPORU, GEÇMİŞ FAALİYET YILINDA BAĞLI ŞİRKETLERİN KENDİ ARALARINDAKİ VE HAKİM ŞİRKETLE ARALARINDAKİ İLİŞKİLERİ VE BU İLİŞKİLERİN KAYIP/YARAR OLARAK SONUÇLARINI AÇIKLAR.

BU NEDENLE; AŞAĞIDAKİ ŞİRKETLER ARASINDA YAPILAN TÜM HUKUKİ İŞLEMLER VE HAKİM ŞİRKETİN YÖNLENDİRMESİYLE HAKİM ŞİRKET/HAKİM ŞİRKETE BAĞLI DİĞER ŞİRKETLER YARARINA ALINAN YA DA ALINMASINDAN KAÇINILAN ÖNLEMLERİN BAĞLILIK RAPORUNDA BELİRTİLMESİ VE AYRICA AÇIKLANMASI GEREKMEKTEDİR.

A) BAĞLILIK RAPORUNDA BELİRTİLMESİ GEREKEN İLİŞKİLER:

1.BAĞLI ŞİRKET İLE HAKİM ŞİRKET ARASINDAKİ TÜM HUKUKİ İŞLEMLER VE ALINAN/KAÇINILAN TÜM ÖNLEMLER

2.BAĞLI ŞİRKET İLE HAKİM ŞİRKETE BAĞLI DİĞER ŞİRKETLER ARASINDAKİ TÜM HUKUKİ İŞLEMLER VE ALINAN/KAÇINILAN TÜM ÖNLEMLER

3.BAĞLI ŞİRKETİN HAKİM ŞİRKETİN YÖNLENDİRMESİYLE HAKİM ŞİRKET YARARINA ALINAN/KAÇINILAN TÜM ÖNLEMLER

4.BAĞLI ŞİRKETİN HAKİM ŞİRKETİN YÖNLENDİRMESİYLE HAKİM ŞİRKETE BAĞLI DİĞER ŞİRKETLER YARARINA ALINAN/KAÇINILAN TÜM ÖNLEMLER

B) BAĞLILIK RAPORUNDA AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR:

1.TÜM HUKUKİ İŞLEMLERDE; EDİMLER VE KARŞI EDİMLER BELİRTİLMELİDİR

2.HAKİM ŞİRKETE BAĞLI DİĞER ŞİRKETLER YARARINA ALINAN ÖNLEMLERDE; ÖNLEMİN SEBEBİ VE ŞİRKET YÖNÜNDEN YARAR VE ZARARLARI BELİRTİLMELİDİR

3.HAKİM ŞİRKETE BAĞLI DİĞER ŞİRKETLER YARARINA ALINMASINDAN KAÇINILAN ÖNLEMLERDE; ÖNLEMİN AÇIKLAMASI VE ŞİRKET YÖNÜNDEN YARAR VE ZARARLARI BELİRTİLMELİDİR

4.EĞER ZARAR DENKLEŞTİRİLMİŞSE (KARŞILANMIŞSA) BUNUN FAALİYET YILINDA NASIL GERÇEKLEŞTİĞİ VEYA NASIL BİR İSTEM HAKKI TANINDIĞI AYRICA BELİRTİLMELİDİR.

Saygılarımla,

Şakir GÜRLÜK

SM.Mali Müşavir