Sigorta acentelerinin Ba-Bs sorunu

Sigorta acentelerinin Ba-Bs sorunu

Sigorta acentelerinin Ba-Bs sorunu

Sigorta acenteleri son günlerde Ba-Bs formlarını beyan etmediklerinden denetime tabi tutuluyor ve büyük mağduriyetler yaşıyor.

Bilindiği gibi, belirli bir haddi aşan mal ve hizmet alım ve satışlarını “(Form Ba), (Form Bs)” ile bildirme yükümlülüğü, bilanço esasına göre defter tutan mükellefleri kapsıyor.

Önceleri yıllık, daha sonra dönemsel verilen bu beyannameler, 2010 yılından beri aylık olarak veriliyor. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (396) açıklamalarında, “1.2.5. Bankalar, katılım bankaları, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, menkul kıymet yatırım fon ve ortaklıkları, reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri, sigorta şirketleri ve acenteleri yapmış oldukları işlemleri belirli periyotlarla Bakanlığımıza bildirdiklerinden, hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont ve poliçe bilgilerini Form Bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır” deniliyor.

Buradan hareketle, tüm işlemleri sadece poliçe üretmek olan sigorta acenteleri, Ba-Bs formundan muaf oldukları sonucunu çıkartıp beyanname vermediler. KDV konusunda da beyanname verme mükellefiyeti ihtiyari olan acentelerimiz, boş da olsa beyanname verme yükümlülükleri olabileceği gerçeğini gözden kaçırdılar. Açıklamadaki (1.2.5) gerekçeden de anlaşılacağı üzere bu bildirimler acentelerin bağlı oldukları sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. Buradan hareketle bilgi kaybına sebep olmayan sigorta acentelerinin usul yönünden vermedikleri beyannamelerden büyük mağduriyetler yaşamaları ve gelirlerinin kat be kat üstünde vergi cezaları ile karşılaşmaları adil değildir. Bu anlamda vergi mahkemelerine yapılan itirazların büyük bir kısmı mükellef lehine sonuçlanıyor.

Netice olarak, bir kayba neden olmayan ve sadece şekil şartı anlamın-da mükerrer yapılan bu uygulama B trans sisteminde de gereksiz bir yoğunluğa, bu beyannameleri veren mali müşavirlerimizin de mesai kaybına neden olduğu gibi sigorta acentelerine haksız bir maddi külfet getiriyor.

Uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi ve mağduriyetin en kısa zamanda giderilmesi gerekir.

Hasan Usta

http://www.ito.org.tr/