SGK'ya Bilgi Verme Zorunluluğu ve Cezası (Mustafa Keskin)

SGK'ya Bilgi Verme Zorunluluğu ve Cezası (Mustafa Keskin)

SGK' YA BİLGİ VERME ZORUNLULUĞU VE CEZASI

Ülkemizde kayıt dışılıkla mücadele bir çok koldan yapılmaya devam ediyor ve bu konuda yeterli olmasa da belirli bir mesafe kat edildi. SGK, bir taraftan denetimlerle kayıt dışılıkla mücadele ederken, bir taraftan da yasal düzenlemelerle hem kayıt dışılığı azaltmaya hem de denetim sürecinin etkinliğini arttırmaya çalışmaktadır.x

Bir taraftan da istihdamı teşvik yöntemleriyle kayıt dışılıkla mücadele yapmaya çalışmaktadır. En etkili yöntem istihdamı teşvik olsa da denetim ve denetimin etkinliğini arttıran düzenlemeler ve uygulamalarda kayıt dışı ile mücadelede kullanılması gereken önemli yöntemlerdir.

Bugün, kayıt dışılıkla mücadelede kullanılan, SGK kurumuna ve SGK denetmenlerine bilgi ve belge isteme yetkisi veren ve bu yetki çerçevesinde istenilen bilgi ve belgeleri vermeyenlere uygulanan yaptırımlarla ilgili bilgi vereceğim.

SGK tarafından, gerçek ve tüzel kişilerden, kişilerin sosyal güvenliğinin sağlanması, Kurumun alacaklarının takip ve tahsili ile ilgili istenecek her türlü bilgi ve belgeyi ibraz etmeleri istenilebilecektir. Gerçek ve tüzel kişiler istenilen bu bilgi ve belgeleri istenilen sürede vermek zorundadır. İstenilen bilgi ve belgeler, devletin güvenliği ve temel dış yararlarına karşı ağır sonuçlar doğuracak hâller ile özel hayat ve aile hayatının gizliliği ve savunma hakkına ilişkin hükümlere aykırı olmamalıdır. Bu halde istenilen bilgi ve belgeler verilmez. Ancak özel kanunlardaki yasaklayıcı ve sınırlayıcı hükümler kapsamında gizli dahi olsa diğer bilgi ve belgeler istenilen süre içinde verilmek zorundadır.

Buna göre, yukarıda yazımız içinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen ister kamu kuruluşları olsun isterse bankalar yada gerçek ve tüzel kişiler olsun bilgi ve belgeleri vermemeleri nedeniyle aylık asgari ücretin beş katı tutarında, geç verilmeleri halinde ise aylık asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.

SGK tarafından istenilen bilgi ve belgelerin adi posta veya kargo ile gönderilmesi halinde bildirimlerin kurumun evrak kayıtlarına intikal tarihi bildirim tarihi olarak kabul edilmektedir. Taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi yolu ile yapılan bildirimlerde ise bildirimin postaya verildiği tarih bildirim tarihi olarak kabul edilmektedir.

Bu itibarla sıradan vatandaş konumunda olunsa bile SGK tarafından istenilen bilgileri süresinde vermek için SGK kurumuna gidilmesi, evrak isteniyor ise iadeli taahhütlü posta ile gönderilmesi önem arz etmektedir.

SORU;

İyi günler. Ben 2011 yılından itibaren basit usulde pazarcılık yapıyorum. 2014 yılında Bağ-Kur' umu sonlandırıp kamuda ihaleye verilmiş bir işte 4/a sözleşmeli olarak çalışıyorum. Vergi kaydımı ve oda kaydımı sonlandırmadım sonlandırmaya gerek olmadığını söylediler kardeşimi diğer çalışanlar olarak sigortasını ve vergisini ödüyorum ilerde bir problemle karşılaşır mıyım? Mesut Kunt

CEVAP;

Mesut bey; Vergi mükellefi olan kişi Bağ_Kur (4/B) sigortalısı olması gerekmektedir. Ancak vergi mükellefliği devam ederken başka bir işverenin iş yerinde SSK(4/A) sigortalısı olarak çalışmaya başlarsa Bağ-Kur (4/B) sigortalılığı sona erer ve SSK(4/A) sigortalılığı başlar. Ne zaman ki SSK(4/A) sigortalılığı sona ererse SSK(4/A) lı olmadığı günler için Bağ-Kur(4/B) sigortalılığı devreye girer. Yapılan işlem doğru. İleride bir problemle karşılaşmazsınız.

MUSTAFA KESKİN