SGK’dan geline ve kayınvalidesine evlenme yardımı

SGK’dan geline ve kayınvalidesine evlenme yardımı

SGK, sigortalılara, sigortalıların eş, çocuk ile anne ve babalarına değişik adlarla emekli maaşları, aylık gelir ve çeşitli ödemeler yapmaktadır. Bu ödemelerden biri de halk arasında "evlenme parası" ya da "çeyiz yardımı" denilen evlenme ödeneğidir. Bu evlenme yardımları, genel olarak tüm SGK sigortalılarının kızlarına belirli şartlarda ödenmektedir.

Peki, "ölenin karısı ile karısının kayınvalidesi de evlenme yardımı alır mı?" diye sorarsanız; Emekli Sandığına tabi memurdan dolayı maaş almakta olanların alabileceğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Evlenme nedeniyle maaşlar kesilir mi?

Emekli Sandığına tabi memurun ölüm hâlinde yeterli kesenek varsa eşine herhangi bir şart aranmadan hatta çalışıyor olsa bile dul maaşı bağlanmaktadır. Eşinin sadece dilekçe vermesi yeterli bulunmaktadır. Ancak dul eşin evlenmesi hâlinde dul aylığı kesilecektir. Aynı şekilde kızına ve annesine de aylık bağlanmış ise bunların da evlenmesi hâlinde maaşları kesilecektir.

Kıza, eşe ve anneye ne kadar evlenme parası verilir?

SGK, evlenmeleri nedeniyle, Emekli Sandığına tabi memurdan dolayı bağlanan dul ve yetim aylığı kesilen; eşlere, kız çocuklara, anaya bir defaya mahsus olmak üzere, almakta oldukları dul ve yetim aylıklarının 12 aylık tutarında “evlenme ikramiyesi” adı altında evlenme yardımı yapmaktadır.

Böylece gelin kaynanasını ya da kaynana gelini evlendirirse evlenme ikramiyesi ile ödüllendirilmiş olacaklardır.

Evlenme parası alan tekrar SGK’dan maaş alabilir mi?

SGK’nın yapmakta olduğu söz konusu (Emekli Sandığına tabi memurdan dolayı) evlenme yardımı aslında hak sahibinin almakta olduğu aylığın 12 katından ibarettir. Bu durumda kız, eş ya da anne evlendikten sonra bir yıl geçmeden boşanırlarsa SGK hemen maaş bağlamaz. Ancak bir yıl geçtikten sonra müracaat edilirse tekrar aylık bağlanacaktır. Ancak, bir yıldan (12 aydan) önce eşlerinin ölmesi nedeniyle dul kalanlar için 1 yıl bekleme söz konusu olmadan maaş bağlanacaktır.

Boşanıp tekrar evlenen evlenme yardımı alabilir mi?

SGK, evlenme yardımını (ikramiyesini) bir defaya mahsus olmak üzere vermektedir. Bu nedenle evlenme yardımı verilenlerden, dul kalmak veya boşanmak suretiyle yeniden aylık almaya başladıktan sonra tekrar evlenenlere ikinci defa evlenme yardımı verilmemektedir. Ancak, kız çocukları babalarından dolayı evlenme ikramiyesi aldıktan sonra evlendiği eşi de ölür ve tekrar evlenirse ölen eşinden dolayı tekrar evlenme ikramiyesi alabilecektir.

Gelin-kaynana ::))

“Kaynana çaydanlık gibidir, fokur, fokur kaynar,

Gelin demlik gibidir, sinsi, sinsi demlenir,

Oğlan bardak gibidir, bir gelin doldurur, bir de kaynana,

Görümce çay kaşığı gibidir, arada bir gelir ortalığı karıştırır,

Çocuk şeker gibidir, ortalığı tatlandırır,

Kayınpeder de çay tabağı gibidir, okkalıca oturur...” (internet?)

"BAŞIN DÜŞERSE DARA İSA KARAKAŞ’I ARA"

"01.01.1973 doğumluyum. 09.01.1998 tarihinde kuaförde SSK’lı oldum. 521 gün sigortam var. 4 çocuk annesiyim nasıl emekli olurum?" Ümran Bektaş

Ümran Hanım, normal şartlarda 54 yaşında 5975 gün primle emekli olabilirsiniz. Doğum borçlanması ile emeklilik prim gün sayısının bir bölümünün tamamlanması imkânı bulunmaktadır. Bu borçlanma 3 çocuk ile sınırlı. İlk sigorta girişinden sonra doğan çocuklarınız için borçlanma yapabilirsiniz. 09.01.1998 tarihinden sonra doğan üç çocuk için doğum borçlanması yaparak çalışmadan tam 2160 gün SGK hizmeti kazanabilirsiniz.

***

"İsa Bey, 05-07-1991 Bağ-Kur girişliyim. 30-04-1969 doğumluyum. Hiç fire vermeden Bağ-Kur'umu yatırdım. Ne zaman emekliliğe başvurmam gerekir? Şu anda yatırmak mı yoksa yatırmamak mı bana daha fazla fayda sağlar?" Göksel Yıldırım

Göksel Bey, 53 yaşında 9000 gün primle 30.04.2022 tarihinde emekli olabilirsiniz. Şu anda 633 gün fazlanız var. Bağ-Kur’a devam edecekseniz asgari ücret üzerinden prim yatırmanız maalesef size avantaj sağlamayacaktır.

***

"İsa Bey, eşimin 2400 gün SSK primi var. Girişi, 2008 öncesi, 2001 Nisan ayında. Doğum borçlanması ile tamamlarız diye umuyoruz. Yaş 64, bekleyelim mi yoksa umut yok, parayı toptan geri mi alalım?" Mustafa Torun

Mustafa Bey, eşiniz normal şartlarda 58 yaşında 7000 gün primle emekli olabilmektedir. Yaş dolmuş ancak prim az. Az primle emeklilik için 25 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 4500 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak gerekmektedir. Bu durumda da 01.04.2033 tarihinden emekli olamıyor. SGK başlangıcından önceki süreler için doğum borçlanması ile ilgili maalesef gündemde yasal düzenleme yok. Toptan ödeme olarak alacağınız para eşinizin ödediği prim oranlarıyla sınırlıdır.

***

Şehmus Azizoğlu Bey, normal şartlarda 50 yaşınızın gün ve ay olarak dolacağı 01.07.2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. Şu anda 190 gün fazla priminiz var. Askerlik borçlanmayın. Faydadan çok zararı olacaktır.

***

BEDAVA: “Tebessüm bedavadır; vereni üzmez, alanı mutlu eder...” Ş.TEBRİZİ

İsa Karakaş

[email protected]

urkiyegazetesi.com.tr