RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

SMMM BÜLENT ÇETİNKAYA



 

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

30.06.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasası'na göre işletmelerin yapması gereken önemli bir yükümlülüğü de "Risk Değerlendirmesi" oluşturmaktadır. İlgili yönetmelik 29.12.2012 tarih 28.512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girmiş olup, tüm işyerlerinde 30.12.2012 tarihinden itibaren işçi sayısı ve tehlike derecesine bakılmaksızın risk değerlendirmesi yapılması veya yaptırılması gerekmektedir.Risk değerlendirmesi, iş güvenliği uzmanlarından profesyonel bir hizmet olarak alınabileceği gibi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilebilir.

Risk Değerlendirmesi: İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi  ve kontrol tedbirlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmadır.                    

  Risk değerlemesi yapılmayan her ay için İdari Para Cezası söz konusu. 

Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene üç bin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için dört bin beş yüz Türk Lirası, idari para cezasına uygulanacaktır.(cezaların 2013 yılı için % 7.8 yeniden değerleme oranı nisbetin de artığını düşünmeliyiz.) 

Bir  çok işverenin birde Risk Değerlendirmesi yaptırmak için mi ücret ödeyeceğiz dediğini duyar gibiyim.

Çünkü ben ve benim gibi bir çok Serbest Muhasebeci Mali Müşavir meslektaşlarım işverenlere Risk Değerlendirmesi konusunu anlatıp, işçi sayısına ve tehlike derecesine bakmaksızın onları  Ortak Sağlık Güvenlik Birimlerine (OSGB) yönlendirmekteydik.

Aslında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası tüm işverenlerin “Risk Değerlendirmesi” yapmak veya yaptırmak zorunda olduğunu vurgulamakta.

Bizler yapmak sözcüğünden işverenin Risk Değerlendirmesini eğer İş Güvenliği Uzmanlık belgesi varsa ve mesleğinin dışında bir işle iştigal ediyorsa kendi işyerinde Risk Değerlendirmesini yapabilir  diye yorumluyorduk ki;hem bizleri bu yanlış algı dan hem de işverenleri Risk Değerlendirmesini bir ücret karşılığında OSGB birimlerinden almaktan kurtaran açıklama geldi.

 

13.OCAK 2013 Tarihinde  TV5  Televizyon Kanalında SMMM İBRAHİM BALCIOĞLU’ nun sunmuş olduğu SOSYAL GÜVENLİK UZMANI MUSTAFA İŞCAN’ ın

Yorumculuğunu yaptığı ARZ-I HAL programına telefonla bağlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü KASIM ÖZER yapmış olduğu açıklama ile;

10 kişiden az işçi çalıştıran işverenlerin işyerlerinin tehlike derecelerine bakılmaksızın Risk Değerlendirmelerini kendilerinin yapabileceğini, bunun için dışardan hizmet almalarına gerek olmadığını açıkladı. Hatta bunun için gerekli form ve taslaklar için şuan çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca ;her işverenin işyeri hekimi ve iş güvenlik uzmanı çalıştırma yükümlülüğü başlangıç tarihleri olan

1) Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra(30.06.2014),

2) 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra(30.06.2013),                                                                                   3) Diğer (50’den fazla çalışanı olan az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli) işyerleri için yayımı tarihinden itibaren altı ay sonra(30.12.2012) ,                                                      tarihlerine kadar yapılacak risk değerlendirmelerinde İş Güvenlik Uzmanı ve İş Hekimleri aranmayacagını vurguladı.

Böylelikle bir  çok işvereni ve bizleri aydınlatmış oldu.

 

Fakat Risk değerlendirmesinin gerçekleştirilmiş olması; işverenin, işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında   görevlendirilen kişi veya kişilere risk değerlendirmesi ile ilgili ihtiyaç duydukları her türlü bilgi ve belgeyi temin eder.

İşveren, risk değerlendirmesi çalışmalarında görevlendirilen kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç,gereç,mekan ve zaman gibi gerekli bütün ihtiyaçlarını karşılar, görevlerini yürütmeleri sebebiyle hak ve yetkilerini kısıtlayamaz,

Yapılmış olan risk değerlendirmesi; tehlike sınıfına göre çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işyerlerinde sırasıyla en geç iki, dört ve altı yılda bir yenilenir.

SMMM BÜLENT ÇETİNKAYA