Mükellef olmayanlardan alınan hususi otomobillerin muhasebe kayıtları..

Mükellef olmayanlardan alınan hususi otomobillerin muhasebe kayıtları..

Kamil ÖZYANIZ

SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı Yazarı



 

Mükellef olmayan kişilerden alınan hususi otomobillerin muhasebe kayıtlarına aktarılması

Birçok arkadaşımızın konuya hakim olduğunun farkındayım ancak mesleğe yeni giren, güncel mevzuatı takip edemeyen arkadaşlarımızın ihtiyaç duyacağını düşündüğüm hususi otomobillerin muhasebe kayıtlarına aktarılması ile ilgili kısa birkaç bilginin faydalı olacağını düşünmekteyim.

“Yoğun çalışma tempondan dolayı bir süre ara vermiş olduğum makale çalışmalarına bu şekilde tekrar dönmüş olayım. Özellik arzeden birçok konuda daha sıklıkla makale yazmaya özen göstereceğim.”

Sözü fazla uzatmadan konumuza dönersek, hususi otomobillerin muhasebe kayıtlarına aktarılmasında çeşitli sorunlar yaşandığını ve uygulamada yersiz vergilerin ödendiğini denetimlerimizde görmekteyiz.

Biliyoruz … Muhasebede her işlem bir belgeye dayandırılır ancak bazı işlemlerde belgenin mali değerinin olması gerekir. Gelir idaresinin belgeyi fatura vb belge olarak kabul etmesi gerekmektedir.

Hususi otomobiller genellikle vergi mükellefiyeti olmayan şahıslardan alınmakta veya vergi mükellefiyeti olan şahısların işletmesine kayıtlı olmayan hususi otomobili için fatura düzenleyememekte ve bu işlemi noter satışı ile gerçekleştirmektedir.

Hususi otomobil için fatura ile alış yapabiliyorsak işlem pratikti. 2. El oto için % 1 kdv hesaplanmakta ve fatura muhasebe kayıtlarına aşağıdaki şekilde alınmaktaydı.

___________________ / / ____________________

254- TAŞITLAR HS

191- İND. KDV HS

................................... 100- KASA HS

___________________ / / ____________________

Peki, alış yaptığımız şahıs bize fatura düzenleyemiyorsa muhasebe kayıtlarına nasıl almamız gerekmekteydi.

Uygulamada bazı arkadaşlarımızın noter satış belgesini fatura vb belge olarak dikkate alarak noter satışına dayandırılarak muhasebe kayıtlarına alışı aktardığını görmekteyiz. Oysa idare bu uygulamayı kabul etmemektedir. Fatura veya fatura yerine geçen belge düzenlenemediği durumlarda gider pusuları düzenlemek sureti ile kayıtlara alınması gerektiğini belirtmekte ve bu yönde özelgeler vermektedir.

Gider pusulasında hususi araçlar için özel bir durum söz konusudur. Mal ve hizmet alışlarında uygulanan stopaj hususi araçların işletmeye dahil edilmesi amacı ile yapılması durumunda hususi araç bedeline stopaj uygulanmayacak ve aktife noter satış belgesinde yer alan bedel kaydedilecektir.

Kaydımız aşağıdaki şekilde olacaktır.

___________________ / / ____________________

254- TAŞITLAR HS

.................................... 100- KASA HS

___________________ / / ____________________

Umarım faydalı olmuştur.

Yeni makalelerde görüşmek üzere,

Kaynak:

- KDV Kanunu

- Gib Özelgeler

Hazırlayan :

Kamil ÖZYANIZ

SMMM Staja Başlama Sınavı hazırlık Kitabı Yazarı

www.kamilozyaniz.com