MUHASEBECİLERİN MİSYONU NE OLMALI?

MUHASEBECİLERİN MİSYONU NE OLMALI?

“Muhasebecilik & müşavirlik”



Hafta sonu Ordu SMMM Odası’nın daveti üzerine Ordu’daydım. Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Oda Genel Sekreteri Bahadır Baş beylerin organizatörlüğünde Altaş TV ve Kanal 52 TV’de iki panel düzenlendi.

Ordu Atatürk Kültür Merkezi’nde de yaklaşık 300 meslek mensubunun katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya TÜRMOB Genel Sekreteri Yücel Bey’in yanı sıra, Gelirler Kontrolörleri Derneği Başkanı Burhan Düz, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Volkan Demir ve ben konuşmacı olarak katıldık.

Türkiye muhasebecileri rüştünü ispat etmiştir

Tek düzen hesap planına geçiş, enflasyon muhasebesi uygulamaları, elektronik beyan, şimdilerde uluslararası muhasebe standartlarının uygulanması ve elektronik fatura süreçlerinde yüksek uyum kapasitesi ile bu meslek rüştünü ispat etmiştir.

Maliye Bakanlığı ve Kamu Gözetim Kurulu

Başta Maliye Bakanlığı ve Kamu Gözetim Kurulu olmak üzere tüm düzenleyici kurumlar TÜRMOB ve odalarımızı kendi uygulama destek birimleri gibi görmeli ve buna göre davranmalıdır.

TÜRMOB ve odalarımıza ne kadar çok sorumluluk verilir, danışılır, görüş ve önerileri dikkate alınırsa hep birlikte yarar sağlarız inancındayım.

Muhasebecilerin misyonu ne olmalı?

Meslektaşlarımızla iki gün muhasebecilik mesleğinin dünü, bugünü, yarınını konuştuk. Çok kısaca, mesleğin misyonunu, işletmelerin rekabette var olma, uzun ömürlü olma, karlı olarak faaliyetlerini sürdürebilme süreçlerine destek olmak.” şeklinde tanımladık.

Muhasebeci vergi idaresi için var değil. Vergi işletmelerin faaliyetlerinin amacı değil, sonucu. İşletmeler var oldukça, yaşadıkça, yarattıkça, kar ettikçe vergi verecekler. Muhasebecilerin görevi de, işletmelerin “hesap bilir”, “hesap verir” kalmalarını sağlamak olmalı.

Uzun ömür iyi bir muhasebe ve denetimden geçiyor

Değerli DÜNYA okurları, hesabını bilmeyen, hesabını veremeyen şirketler uzun ömürlü de olamıyor. Devlette yaşanılan sorunlardan çok önce veya daha fazla ortaklar arasında ya da tedarikçiler veya müşterilerle yaşanan sorunlar nedeniyle işletmeler uzun ömürlü olamıyor.

“İyi bir muhasebe”, “iç denetim”, “iç kontrol” ve “bağımsız/dış denetim” şirketin ortaklarının birbiriyle olan ilişkilerinde daha güvenli bir zemin oluşturuyor.

Velhasıl yaptığımız görüşmelerde, muhasebecilerin hizmet verdikleri işletmeleri bir emanet gibi koruyup, kollama, yol gösterme, uyarma görevi olduğunda mutabık kaldık.

Tüm meslektaşlarımın muhasebe haftasını kutluyorum.

Zeki GÜNDÜZ

http://www.dunya.com/muhasebecilik-musavirlik-155086yy.htm