Muhasebeci Hapisten, İşadamı Vergiden Nasıl Kurtulur?

Muhasebeci Hapisten, İşadamı Vergiden Nasıl Kurtulur?

Muhasebeci Hapisten, İşadamı Vergiden Nasıl Kurtulur?

Dikkat! Kısa vadeli sigorta prim oranında tek tarife dönemi başladı…

19.01.2013 tarihli  ve  28533 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6385 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 9. maddesi ile 5510 sayılı Kanunun Prim oranları ve Devlet katkısı başlıklı 81’inci maddesinin birinci fıkrasının c bendinde yer alan; “Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre % 1 ila % 6,5 oranları arasında olmak üzere, 83’üncü maddeye göre Kurumca belirlenir. Bu primin tamamını işveren öder” hükmü,

01 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere; “Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının %2′sidir. Bu primin tamamını işveren öder. Bu oranı %1,5 oranına düşürmeye ya da %2,5 oranına artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” şeklinde değiştirilmiştir.

***

6385 sayılı Kanunun 10. maddesi ile 5510 sayılı Kanunun  “Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi ve İşkollarının ve İşlerin Tehlike Sınıf ve Derecelerinin Belirlenmesi” başlıklı 83. maddesi ile  “Tehlike Sınıf ve Derecelerini Etkileyebilecek Değişiklikler” başlıklı 84. maddesi yine 01.09.2013 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

İŞ KAZASI VE MESLEK HASTALIĞI İÇİN KRİTİK TARİH: 1 EYLÜL 2013

Bu demek oluyor ki, 5510 sayılı Kanunun 83’üncü maddesi ve buna istinaden çıkarılmış olan Kısa Vadeli Sigorta Kolları Prim Tarifesi yürürlükten kaldırıldığından, 01/09/2013 tarihinden itibaren iş kazası ve meslek hastalıkları yönünden işyerleri derecelemeye de tabi tutulmayacaktır.

BORDRO, ÜCRET PUSULASI, TAHAKKUK MUHASEBE KAYITLARI HATALI OLABİLİR

Tam da değişen yasa maddelerinin  yürürlük maddesi olan 21. maddenin c bendinde belirtilen 01.09.2013 tarihini geçmiş ilgili ayın içerisindeyiz. Her ne kadar sistem kısa vadeli sigorta kolları prim oranını 6385 sayılı yasada belirtildiği gibi %2 olarak dikkate alacaksa da,

uygulamacıların bazıları sistemlerinde bunu değiştirmeyecek ve  gerek hazırladıkları bordro, ücret pusulasıve gerekse tahakkuk muhasebe kayıtları hatalı olacaktır.

İŞVEREN PAYINDA HATA YAPILACAK

Daha kötüsü işveren payında hata yapılacak ve 01.09.2013 den önce KVSPK %2′den az olanların işveren primlerin gerçekte olması gerekenden düşük çıkacak. Bu da işveren payının giderleştirilmesinde sıkıntı doğuracak. Daha az giderleştirme olacağından vergi matrahını artıracak.

HAPİS CEZASI ALMAK İSTEMEYEN MUHASEBECİLER NE YAPMALI?

Peki, ya KVSPK %2′den fazla olanların durumu ne olacak?

İşte onlarda durum biraz daha vahim.

Çünkü %2′den daha fazla işveren payı tahakkuku yapılacak ve bu da daha fazla maliyete ve daha az vergi ödenmesine sebebiyet verecek.

Buradan 213 sayılı VUK. 341 ve 344. maddeye gittiğimiz de vergi zıyaıyla, az daha ileri gittiğimizde VUK.359/a bendiyle müşerref oluruz…

Ki bu olay burada bitmez…

Bir de mükellef hakkında 367. madde kapsamında suç raporu ve muhasebeci hakkında da 360. maddeden suç raporu düzenlenip, savcının önüne postalanabilirsiniz.

Bitti mi?

Hayır!

Başka bir sokağa döndüğünüzde, köşede  5237 sayılı TCK yı görürsünüz. Artık kendinizi asliye ceza mahkemesinin duvarlarında görebilir, isminizin yankılandığını duyabilirsiniz.

Aman haaaaa!

Olmaz olmaz demeyin…

Siz gelin ağustos bildirgesini uğurladıktan hemen sonra oranı değiştirin…

SMMM ALİ ÖZBEK

KAYNAK: http://www.bursaburada.com/yazarlar/isadami-vergiden-muhasebeci-hapisten-nasil-kurtulur.html