Mesai ücretleri geç ödenenler dikkat!

Mesai ücretleri geç ödenenler dikkat!

Mesai ücretleri geç ödenenler dikkat!

Mesaiye kaldığımızda bunun ücretini zamanında alamıyoruz, üzerinden 2-3 ay geçiyor. Mesaiye kalmayınca işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Ayrıca hep bir maaşımız içeride kalıyor.

Bordroya da yansımıyor. Bu konuda ne yapmamız gerekiyor?

İş Kanunu'na göre; işveren işçinin ücretini kanun ve ya sözleşme hükümlerine göre hesaplayıp ödemiyorsa veya ücret ödemelerinde sürekli gecikme oluyorsa, işçi, iş sözleşmesini fesh ederek tazminatını talep edebilir. Bu nedenle işverene yazılı olarak fesih bildirimi göndererek iş sözleşmenizi fesh edeceksiniz.

Ödemez ise iş mahkemesine dava açacaksınız.

3 yıldır bir firmada çalışmaktayım. Başka firmadan teklif aldım.

Transfer parası da alacağım. Sözleşmem 4 yıllık, tek taraflı fesh edebilir miyim? Firma işten ayrıldığımda tazminat isteyebilir mi?

İş Kanunu'nda belirtilen haklı bir neden olmadan belirli süreli iş sözleşmesini sürenin dolmasından önce sona erdirirseniz, işveren kalan sürenin ücret tutarını sizden Borçlar Kanunu hükümlerine göre talep edebilir. Belirli süreli iş sözleşmelerinde ihbar öneli bulunmamaktadır. İhbar öneli ancak belirsiz süreli iş sözleşmeleri için geçerlidir.

1969 doğumlu bayanım. Hiçbir maaşım veya güvencem yok.

Rahmetli babam çiftçilikle uğraşırdı, çeşitli ürünler eker ve satardı. Duyduğum kadarıyla ürün satanları Bağ-

Kur'dan maaşa bağlıyorlarmış. Bu doğru mu? A.F.

Satılmış olan üründen Bağ-Kur'a kesilen tutardan dolayı şahsın sağ olması halinde kendisi, vefatı halinde hak sahibi dul eşine ve bekar kız çocuklarına talep etmeleri halinde kesinti yapılan yıllar hizmet olarak verilmektedir.

Bunun için kesintileri gösterir belge ile SGK il veya merkez müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir. Ancak alacağınız hizmet için tarafınıza borç çıkarılacak ve bu borcu ödemeniz gerekecektir. Bu borç ödenmeden ölüm aylığına bağlanamazsınız. Ölüm maaşı için gerekli şartlar oluşursa da tarafınıza maaş bağlanır.

Ne zaman emekli olurum?

19.03.1968 doğumluyum. 1982 SSK girişim ve 231 prim günüm var. 15.11.1990'da memur olarak işe başladım.

Hizmet birleştirmesi yaptım ve askerliği 18 ay üzerinden ödedim. Ne zaman emekli olabilirim? E.D.

SSK hizmetleriniz ve ödemiş olduğunuz askerlikle beraber 9000 prim gün ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Yaş şartınız 2019 yılında tamamlanacak. Bu durumda emekli olacağınız tarih 19.03.2019 olacaktır.

Doğum tarihim 13.12.1972. Bağ-Kur girişim 11.02.1998 ve halen de devam ediyorum.

Ne zaman emekli olabilirim? S.Ş.

Bağ-Kur'dan 9000 prim gün ve 57 yaş şartlarına tabisiniz. 9 aylık askerlik borçlanıp öderseniz 56 yaşa tabi olursunuz. Bu durumda 2022 yılında prim gün sayınız, 2028 yılında da yaş şartınız dolacağından emekli olacağınız tarih 13.12.2028 olacaktır. Yine aynı şartlar ve tarihte, son 3.5 yıl SSK ödemeniz şartı ile 5825 prim günden SSK'dan da emekli olabilirsiniz. Sadece 9000 prim günden değil de 5825 günden emekli olursunuz.

1972 İstanbul doğumluyum. 1986'da sigortam başladı. 6200 gün prim, 24 sene 3 ay hizmet yılım var. 3 ay önce işten ayrıldım. Hizmet yılımı tamamlamak için ne yapmam lazım? Bir de askerden önce sigortalıydım. Askerliğimi yatırmam ne kadar avantaj sağlar? O.B.

SSK girişiniz askerlik tarihinizden önce olduğundan, borçlanma yapmanız emeklilik yaşınızı etkilememektedir. Prim güne ihtiyacınız olmadığında da size bir avantaj sağlamaz.

Hizmet yılınızın tamamlanması için 2015 yılını beklemekten başka çareniz yok. SSK girişiniz 24.11.1986 tarihinden önce ise 49 yaşa, bu tarihten sonra ise 50 yaşa tabisiniz. Sigortalılık süreniz tamamlansa bile ancak 2021 veya 2022 yılında emekli olabilirsiniz.

ALİ ŞERBETÇİ

TAKVİM