Matrah Artırımı ve Yapılandırılan Borçların Süresinde Ödenememesi Hali

Matrah Artırımı ve Yapılandırılan Borçların Süresinde Ödenememesi Hali

6736 SAYILI YASA İLE YAPILANDIRILAN BORÇ VE MATRAH ARTIRIMI ÖDEMELERİ VADESİNDE YAPILMAZSA NE OLUR?

-Peşin Ödemelerde, Vadesinde Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?

-Yapılandırma Sonucunda, Taksit Ödemeleri Aksatılırsa Ne Olur?

-Matrah Artımında, Taksit Ödemeleri Aksatılırsa Ne Olur?

-İhlal Sebebi Sayılmayan Durumlar

Yapılandırma ve matrah artırımı başvurusu sonucunda peşin ödeme tercihini seçen firmalar ödemelerinin tamamını, taksitli ödeme tercihini seçen firmalar ilk taksitlerini 30 Kasım 2016 mesai saati bitimine kadar vergi daireleri, anlaşmalı bankalar, anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı kullanılmak suretiyle ödemeleri gerekir.

Peşin Ödemelerde, Vadesinde Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?



Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunan mükellefler, peşin ödeme seçeneğini tercih edip vade tarihi olan 30 Kasım 2016 mesai bitimine kadar ödeme yapmamaları durumunda, yapılandırma hükümlerinden yararlanma haklarını kaybedecekler.

Matrah artımı başvurusunda bulunan mükelleflerinse vade tarihi olan 30 Kasım 2016 mesai bitimine kadar ödeme yapmamaları halinde, vade tarihi ile ödeme tarihine kadar geçen süre için aylık %2,80 oranında gecikme zammı ile ödeme yapmaları gerekecek. Gecikme zammı, ödenmemiş tutar içerisinde yer alan vergi aslı üzerinden hesaplanacak.

Yapılandırma Sonucunda, Taksit Ödemeleri Aksatılırsa Ne Olur?



6736 sayılı Kanun'un ilgili maddelerinde: "Ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisi süresinde ödenmek koşuluyla,

-Kalan taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanacaklardır.



-İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Bu hüküm her bir madde ve alacaklı idareler açısından taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanacaktır." açıklamaları yapılmıştır.

Buna göre taksit ödemelerinin aksatılmasını özetleyecek olursak,



  • İlk iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,


  • Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,


  • Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammıyla birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar da ödenmemesi




halinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

Bu durumda, Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmesi Kanun'dan yararlanma hakkının devamı için zorunlu olduğundan, taksitli ödeme seçeneğini tercih eden borçluların Kasım/2016 ve Ocak/2017 taksitlerini süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekmektedir.



Diğer taraftan, mükelleflerin zor durumda bulunmaları(*) nedeniyle borçlarını vadesinde ödeyememeleri hali Kanun'un ihlal nedeni sayılmamıştır.

Matrah Artımında, Taksit Ödemeleri Aksatılırsa Ne Olur?



6736 Sayılı Kanun'un ilgili hükümlerine göre, matrah veya vergi artırımı yoluyla hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar, gelir (stopaj) veya kurumlar (stopaj) ve katma değer vergilerinin Kanun'da belirtilen şekilde ödenmemesi halinde, mükelleflerin taksitlerini vade tarihi ile ödeme tarihine kadar geçen süre için aylık %2,80 oranında gecikme zammıyla ödemeleri gerekmektedir. Gecikme zammı, ödenmemiş tutar içerisinde yer alan vergi aslı üzerinden hesaplanacaktır.

İhlal Sebebi Sayılmayan Durumlar



Vadesinde ödenmesi öngörülen alacakların veya taksit tutarının %10'unu aşmamak şartıyla 5 Türk lirasına (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacaktır. Buna göre; taksit tutarının %10'unu aşmamak için 5 TL ve 5 TL'nin altında bir eksik ödeme yapılması durumunda, taksit ödemesi geçerli sayılacak olup söz konusu durum ihlal sebebi olarak kabul edilmeyecektir.

6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırma ya da matrah artırımı başvurusu yapan mükelleflerin, peşin ödeme vade tarihinin ya da taksitli ödemelerinin ilk taksidinin vadesinin 30 Kasım 2016 mesai bitimine kadar olduğunu hatırlatır, mükelleflerin herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşmamaları için bu tarihe kadar ödemelerini yapmalarını tavsiye ederiz.

*6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında  Kanun'un 48 inci maddesine göre; "Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla" borçlar tecil edilebilir.

Sedat Küpeli

kpmgvergi.com

*MuhasebeDR.Com

TÜRKİYE’NİN MUHASEBE DOKTORU