MALİ MÜŞAVİRLERE İŞ HAYATINDA GEREKLİ 10 BECERİ

MALİ MÜŞAVİRLERE İŞ HAYATINDA GEREKLİ 10 BECERİ

Mali Müşavirler ve tüm İşadamları için öğrenmesi zor ama hayat boyu gerekli 10 beceri

İş hayatında gerekli 10 beceri

Tutarlılık, empati kurmak, gerektiğinde susmak, dinlemeyi bilmek ve yaptığın ‘iş’te en iyisi olmayı hedeflemek... Dünya Ekonomik Forumu, ‘Business İnsider’ işbirliği ile hem çalışma hayatında hem de özel hayatta ‘iş’e yarayacak 10 yeteneği listeledi.

İşte o 10 yetenek

1 - Zaman yönetimi

İşverenler tarafından etkin zaman yönetimi en yüksek değere sahip yeteneklerden bir tanesi olarak görülüyor. Tabi bunun tek bir yöntemi yok. Önemli olan kendinize uygun sistemi bulmak ve buna uymak. muhasebedr.com

2 - Empati kurmak

Yine işverenlere göre empati ya da diğer insanların ne hissettiğini hissedebilmek; iş dünyasının en temel insani yeteneklerinden birisi olarak gösteriliyor. Çünkü disiplinli, zeki hatta iyi bir servetin sahibi olabilirsiniz ama eğer diğer insanlar umurunuzda bile değilse o zaman temel olarak bir hiç sayılabilirsiniz.

3 - Kaliteli uyku

Doğru okudunuz. İyi bir uyku uyuyabilmek de bir yetenek işi. Pek çok araştırma iyi, kaliteli bir uykunun sabah daha kolay uyanmayı kolaylaştırdığını gösteriyor. Dolayısıyla bu, gününüzü daha verimli geçirmenize yardımcı oluyor.

4 - Pozitif konuşmak

En nihayetinde başkalarının sizin ile ilgili ne düşündüğünün bir önemi yok ama sizin kendinizle ilgili ne düşündüğünüz kesinlikle önemli. Kendinize güveninizi ve inancınızı geliştirirken ‘pozitif’ olmak işe yarayacak.

5 - Dinlemek

İş yerinde çoğumuz maillere cevap vermek, çalan telefonlara bakmak gibi daha pek çok ‘yapılması gereken’ iş karşısında dumura uğruyoruz. Bu yoğunluk karşısında aktif bir ‘dinleme’ için karşınızdakinin söylediklerini tekrar edebilirsiniz.

6 - Susmayı bilmek

Bazen sadece susmak gerekir. İnsanlar genellikle öfkeli, üzgün ya da canları sıkkın olduğunda hiç düşünmeden konuşur, ağızlarına ne gelirse söyler. Daha sonra da söylediklerinden pişman olur. Bu pişmanlığı yaşamamak için gerektiğinde susmayı öğrenmek en değerli becerilerdendir. Tabii, öğrenmesi en zor olan becerilerdendir. Bu iş hayatı için de geçerli.

7 - En iyisini yapın!

Ne yapıyorsanız ya da ne yapmak istiyorsanız düşüncelerinizi başarmak isteğiniz şeylere yönlendirin. Aslında kısaca şöyle: Ne yapıyorsanız, onun üzerinde düşünün ve o işte en iyisi olun.

8 - Kendi işine bakmak

Başkalarının işine burnunu sokmak, hem zaman hem de kaynak israfı ortaya çıkarıyor. Bu davranışı öğrenmek ve bunda uzmanlaşmak insanın yıllarını alsa da en iyisi önce ‘kendi’ işinize odaklanmak.

9 - Yardım istemek

Hiç kimse yetersiz ve zayıf gözükmek istemez. Ancak Harvard Business School dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre iş arkadaşlarınızdan yardım istemek sizi daha fazla yetenekli gösterir. Çünkü çalışmanın yazarlarına göre insanlardan tavsiye istemek, onların zekâ ve uzmanlıklarını değerlendirdiğinizin kanıtıdır.

10 - Tutarlılık

İnsanlar, genellikle zirveye ulaştıklarında çalışmayı bırakırlar ama zirveyi korumak için daha fazla çalışmak ve tutarlı olmak gerekir. Çünkü her türlü başarının sürdürülebilirliği için tutarlılık hayati derecede önemli.

Kezban KARABOĞA

Dünya Gazetesi

12.08.2015

*MuhasebeDR.Com

TÜRKİYE’NİN MUHASEBE DOKTORU

‘TORBA KANUNLAR’ UYGULAMA DOSYALARI