MALİ MÜŞAVİRLERDEN MESLEKİ ÖNERİLER

MALİ MÜŞAVİRLERDEN MESLEKİ ÖNERİLER

SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERDEN GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI'NA MESLEKİ ÖNERİLER

haber-resim1-7 Mart Muhasebe haftası kutlamalarında bulunan Malatya SMMM Odası, Gelir İdaresi Başkanlığı'na mesleki önerilerde bulundu.

İşte Ayrıntılar; 

Bildiğiniz gibi bütün resmi ve özel kurumların meslektaşlarımız tarafından hazırlanmış bilgi ve belgelere ihtiyaçları gün geçtikçe artmakta buda mesleğimizi daha da önemli hale getirmektedir.

Bu manada mali müşavirler devletin ve vatandaşın en büyük yardımcısıdır. Yaptığımız işlerin yoğunluğu ve ciddiyetinin farkındayız ve bu iş yükü meslektaşlarımızın özel ve sosyal yaşantısını bitirme noktasına getirmiştir. Ben biraz bu sorunlarımızın en önde gelenlerinden ve bunlara getirdiğimiz çözüm önerilerinden bahsetmek istiyorum:

MALİYE BAKANLIĞI (GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI)’NA ÖNERİLERİMİZ;

-Meslek mensupları olarak sorunlarımızın çözümünde evvela Maliye Bakanlığı ve TURMOB arasında sağlıklı ve sürekli bir iletişim sağlanmalı ve bu iletişim sayesinde sorunlar masaya yatırılmalıdır.

 - Günümüzün değişen koşullarında ve mevzuat değişikliğinin bu denli yoğun olarak yaşandığı günümüzde meslek yasamızda, mesleki ihtiyaçlarımıza göre değiştirilmelidir.

- Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Dolayısı ile bu durum bütün ilgili kurumlar için hem zaman kaybı hem de etkinsizlik olarak geri dönmektedir.

Bu nedenle  Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

   -Sık ve çok sayıda beyanname verilmesinin önüne geçilmesi,

Beyanname sayısının çokluğundan dolayı meslek mensubunun kendini geliştirmesi ve özel hayat için zaman ayırması artık söz konusu bile değildir.

Bu yüzden önerimiz

Aylık verilen beyannameler birleştirilmeli ve sadeleştirilmelidir. Ayrıca; beyanname sıklığında dönem dönem ertelenmeler yaşanmakta ,bu ertelenmeler plansız ve son  dakika yapılarak meslek mensubu yıpratılmaktadır.

Yine beyan noksanlıklarının giderilmesine yönelik düzeltmelerde uygulanan cezalar çok yüksektir.  Meslektaşlarımızın iş yoğunluğundan kaynaklanan bu hataları kendilerine büyük sıkıntılar yaşatabilmekte, bu cezaları kendi bütçelerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Bu ve buna benzer sorunların çözümünde de kamu kurum ve kuruluşları yeterli kolaylığı sağlamamaktadır.  Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde uygulanan cezaların azaltılmasından değil, ceza uygulanmasından vazgeçilmelidir.

-         Eğitim ve Öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere, Birliğimiz ve Odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir.

-       Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.

-       Artık işlevini yitirmiş olan  Son  Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.

-       E-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

-       1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.

-       Vergi daireleri arasında uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla TÜRMOB ve GİB' in yapacağı ortak çalışma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi" hazırlanmalıdır.

-         Son zamanlarda vergi incelemelerinde  meslek mensuplarına sorumluluk yüklenmeye başlandı bu konuda   daha hassas davranılması gerektiğine inanmaktayız.

-       Mali tatil süresince verilmesi gereken beyannameler ve bildirimler takip eden ay içinde verilecek beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmelidir.

-       Meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinde, gelirlerinin-giderlerine oranlanarak çıkarılan matrah farkları yasal dayanaktan yoksundur. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

Yine bir diğer önemli konu olan ve olumlu sonuçlandığı taktirde biz meslek mensuplarını ve dolayısıyla mükellefleri rahatlatacak, her kesimi etkileyecek olan mücbir sebepler konusunun kapsamının genişletilmesi meselesi;

11 Ocak 2014’te Adana Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasının ev sahipliğinde gerçekleştirilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler (SMMM) Odaları 35. Platform Toplantısı’nda meslek mensuplarımızın mücbir sebeplerden dolayı yaşamış olduğu sıkıntılar toplantıda görüşüldü. Bildiğiniz  gibi  meslek mensubunun mücbir sebebi halinde kendisi dışında sözleşme düzenlediği mükelleflerinde beyannamelerinin yasal süresi içinde ilgili yere gönderilmesi, kayıtların zamanında tutulması gibi meslek mensubu tarafından yapılması gereken ama mücbir sebep hallerinden dolayı yerine getirilemeyen yükümlülükler dolayısıyla sıkıntı yaşanmaktadır. Bu ve benzeri sebepler ile meslek mensuplarının yasa ile belirlenen mücbir sebep hali ile karşılaşması durumunda sözleşme düzenlediği  müşterileri için de  mücbir sebep sayılması ve meslek mensubunun vergi mükellefi adına düzenlemiş olduğu her türlü beyan ve bildirimlerin cezai yaptırıma maruz bırakılmadan bu kapsamda sayılması gerektiği platforma taşınmış ve bu konu platform aracılığıyla TÜRMOB’ a iletilmiştir.( Bu Konu Gaziantep SMMMO sının bir çalışmasıdır ayrıca onlara da teşekkür ediyorum )

MESLEK MENSUPLARININ SORUNLARI İLE İLGİLİ ÖNERİ VE BEKLENTİLERİMİZ

 Arabuluculuk Yasa tasarısına yapılan müdahale ile Hukuk fakültesi mezunu olma ve 5 yıllık mesleki kıdem şartı getirilirken;  bizim bağımsız denetim konusunda yapabildiklerimiz ortadadır. Ziraat Mühendisleri Odaları, Noterler Birliğine Mesul Müdür sözleşmelerinde uygulanacak asgari ücretleri dikte ederken , bizler bağımlı çalışan meslek mensuplarımızın halen asgari ücretli çalışan olarak gösterilmesini engelleyememekteyiz. Yine Barolar mükelleflere avukat bulundurma zorunluluğu ve asgari ödenecek

ücret yazıları göndermekte iken bizler maalesef ki ücret tahsilatı için mükellefin uygun zamanını gözetlemekteyiz 

Tüm bu sorunlar yumağında boğuşan meslek mensuplarının sorunlarının çözümü;

İdare, Meslek örgütleri ve meslek mensupları üçgeninde saklı bulunmaktadır.

Yine 3568 sayılı kanunla düzenlenmiş olan sözleşmelerle ilgili olarak;

-    Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.

-  Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir

Yine bildiğiniz gibi almadığımız ücretin KDV’ sini ödemekteyiz dolayısıyla

- KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

-       Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

-       Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

-       Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

-       Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

Ramazan BOZKURT

Malatya SMMM Odası Başkanı

KAYNAK: malatyasmmmo.org.tr

04.03.2014