MALİ MÜŞAVİRLER HOCALIK YAPABİLİR Mİ?

MALİ MÜŞAVİRLER HOCALIK YAPABİLİR Mİ?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Üniversitede Hocalık Yada Öğretmenlik Yapabilir Mi?

Üstadım kolay gelsin, mevzuata göre büro açan bir mali müşavirin kadrolu olarak öğretim görevliliği yapamayacağı yazmakta. Bununla ilgili herhangi bir bilginiz yada paylaşımınız var mı sözleşmeli olarak yapabilir mi öğretim görevliliğini? Yada bürosu açıkken başka yerde mali müşavirlik hizmeti dışında öğretmen olarak 4A’lı olabilir mi? İsmi Mahfuz

Sayın okurum, öncelikle tanımlardan gidelim, 2547 sayılı Kanun’a göre (md.3) “Öğretim Görevlisi: Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.”

Yine, 31. madde gereğince, öğretim görevlileri ders karşılığı ücretli olabilir veya öğretim üyesi olarak kadroya atanabilirler. Yani, öğretim görevlisinin esası kadrosuzdur ama kadroya da belli şartlarla alınabilirler. Siz, kadroya alınmadan her yerde öğretim görevlisi ve öğretmen olabilirsiniz.

YASA UYGUN YÖNETMELİK DEĞİL

Meslek Yasanız olan, 3568 sayılı Kanunun “Yasaklar” başlıklı 45. maddesi; “Serbest Muhasebeciler, serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar…” düzenlemesini getirmiştir.

Madde metnine bakarsanız ön şart, “bu unvanla” ibaresi vardır. Yani, meslek mensupları serbest çalışıyorsa, bu sıfatları ile işverene bağlı olarak çalışamaz ama başka sıfatla mesela sizin gibi kadrolu öğretim görevlisi olarak üniversitelerde, öğretmen olarak özel okullarda çalışabilirler.

YÖNETMELİK YASAYA AYKIRI

Öte yandan, yasada “bu ünvanla” çalışamazlar kısıtı var iken, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik madde 44’de; “Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar” denilmiştir.

Görüldüğü üzere yasada var olan (bu ünvanla) kısıtı, ön şartı yönetmelikte yoktur. Bu sebeple yönetmelik yasaya aykırıdır. Odanız sizin hocalık göreviniz sebebiyle (4/A’lı) SSK’lı çalışmanız sebebiyle disiplin soruşturması yapıp ceza da verebilir ama yargı bu cezanızı kaldıracaktır.

Ancak, daha herhangi bir oda bu konuda soruşturma açmadı.  Son olarak yönetmeliğinizde “e) Devamlılık arzetmemek kaydı ile gazete ve dergilerde yazı ve makale yazmak,” serbest denmiş ama bakın bir basın kuruluşunda devamlı yazarlık yapan bir çok meslek mensubunuz da var.

ALİ TEZEL

alitezel.com