MALİ MÜŞAVİR AVUKATLIK YAPABİLİR Mİ? (Eyup YÜCELİ)

MALİ MÜŞAVİR AVUKATLIK YAPABİLİR Mİ? (Eyup YÜCELİ)

Mali Müşavirlik ve Avukatlık Ruhsatına sahip meslek erbabı bu iki mesleği eş zamanlı olarak yapabilir mi? (Eyup YÜCELİ)

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ruhsatı almış meslek mensubunun, Avukatlık Ruhsatını da aldığı takdirde bu iki mesleği eş zamanlı olarak birlikte yapma yetkisi olacak mıdır?

Serbest Meslek Erbabı olarak kendi adına Maliyeye kayıtlı vergi mükellefi Mali Müşavir, mesleğini icra ederken Hukuk Fakültesinden de mezun olabilir. 1136 Sayılı Kanuna uygun olarak stajını da tamamladıktan sonra Avukatlık ruhsatını da elde edebilir. Dolayısıyla Baroya bağlı Avukat kimliğine haiz olacaktır.

Bu bağlamda, TURMOB Üyesi Meslek mensubunun Barolar Birliğine kayıtlı Avukat kimliğine de sahip olmasının kanunlar açısından bir sakıncasının olmadığı açıkça görülecektir.

Ancak hem Avukat ve hem de Mali Müşavir kimliğine haiz meslek mensubunun bu iki serbest mesleği Maliyeye kayıtlı olarak aynı anda ve aynı ofiste yanı eş zamanlı olarak yapıp yapamayacağı sorusuna cevap bulmak gerekecektir.

Öncelikle konuyu 3568 Sayılı Kanun çerçevesinde ele alalım;

3568 sayılı Kanunun 2. Maddesinde meslek mensubunun yapacağı işler açıkçı belirtilmiştir. “Yasaklar” başlıklı 45. Maddesi ise ; “ Serbest muhasebeci mali müşavirler bu unvanla, yeminli mali müşavirler ise bu unvan ve tasdik yetkisiyle; 2. maddede yazılı işlerin yürütülmesi amacıyla gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar, ticari faaliyette bulunamazlar, meslekle ve meslek onuru ile bağdaşmayan işlerle uğraşamazlar…” düzenlemesini getirmiştir.

Madde metnine baktığımızda ön şartta, “bu unvanla” ibaresi vardır. Yani, meslek mensupları serbest çalışıyorsa, bu sıfatları ile işverene bağlı olarak çalışamaz.

Diğer yandan, kanunda “bu unvanla” çalışamazlar kısıtlaması varken, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 44. MaddesindeSerbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler gerçek ve tüzel kişilere tabi ve onların işyerlerine bağlı olarak hizmet akdi ile çalışamazlar” denilmiştir.

Görüldüğü üzere kanunda var olan “Unvanla” kısıtlaması, ön koşulu yönetmelikte yoktur. Bu sebeple yönetmeliğin Kanuna uygunluğu tartışılabilir

Peki Baroya kayıtlı serbest Avukat, eş zamanlı olarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik veya Yeminli Mali Müşavirlik yapabilir mi?

Avukatlık mesleği ve bu meslekle ilgili kurallar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nda hüküm altına alınmıştır.

Mezkur Kanun’un 1. maddesinde avukatlık mesleği tanımlanmıştır. Buna göre; “Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.

Aynı Kanun’un 3. Kısmının 11. maddesinde ise; “avukatlıkla birleşmeyen işler” sayılmıştır. Söz konusu madde hükmünde “Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.” ifadelerine yer verilmiştir.

Bir hizmet sözleşmesiyle olsun veya olmasın aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler ile bir başkasının emrinde ve hizmetinde çalışan kişilerin avukatlık mesleğinin “bağımsızlık” niteliğine uygun davranış içinde olamayacakları düşüncesiyle avukatlık mesleğini yapmaları engellenmektedir.

Görüldüğü üzere, bu iki birbirinden bağımsız Kanunların birleştiği ve örtüştüğü nokta, “bağımsızlık ve serbestlik’tir. Yani her iki kanunda da zikredilen konu, vergi kanunlarında açıkça belirtilen ve aynı kategoride değerlendirilen “serbest meslek erbabı” nitelemesidir.

Sonuç olarak, 3568 ve 1136 Sayılı Kanunlarla yetki almış “Meslek mensubu” nun her iki mesleği de eş zamanlı olarak yapabilirliği ortaya çıkabilir. Esen kalınız…

EYUP YÜCELİ

Mali Müşavir/Bağımsız Denetçi

MuhasebeDoktoru.com Genel Koordinatörü

 [email protected]

 [email protected]

 facebook.com/MuhasebeDr 

 twitter.com/MuhasebeDr