Limited şirket hissenizi devrederken dikkat

Limited şirket hissenizi devrederken dikkat

LİMİTED  ŞİRKET PAYINIZI DEVREDERKEN DİKKAT!

Limited şirket ortaklık payı ile anonim şirket hisselerinin elden çıkarılması konusunda vergi kanunlarında önemli farklılıklar var. Şöyle ki; limited şirketlerde ortakların ortaklık paylarının elden çıkarılması gelir, kurumlar ve damga vergisine tabi bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80. maddesi uyarınca bir gerçek kişinin ortaklık hisselerini elden çıkarması gelir vergisine tabi. Ancak anonim şirketlerde ise gerçek kişilerin iki yıldan fazla elde tutulan hisselerin elden çıkarılmasında vergi yok.

Eğer ortaklık payı sahibi tüzel kişi bir şirket ise, bu sefer kurumlar vergisi kanununda 2 yıllık süre şartı var. Yani 2 yıl süre ile aktifte bulunan iştirak hisselerinin elden çıkarılması hem kurumlar vergisine tabi değil hem de katma değer vergisinden istisna.

Hatta bu şartlarda yapılan limited şirket ortaklık payı devirleri damga vergisinden de istisnadır. Bunun dışındaki hallerde limited şirket ortaklık payı devirleri damga vergisine tabi olacaktır.

Peki limited şirket payları için öngörülen vergilerden kaçınmak mümkün mü? Tabi ki evet. Bunun yolu şirketin anonim şirkete dönüştürülmesi.

Yani limited şirket ortağıyız ve söz konusu ortaklık payını elden çıkarmamız icap ediyor. Bu durumda vergisel yükümlülüklerden kurtulmak için şirketi anonim şirkete dönüştürmemiz yeterli. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, limited şirketin en az iki yıl önce kurulmuş veya payını elden çıkaracak ortağın en az iki yıl önce limited şirkete iştirak etmiş olmalıdır.

Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sitesinde yer alan 11/11/2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.16.01-125[19-11/3]-983 sayılı özelgede aynen aşağıdaki ifade yer almaktadır:

“Bu hüküm ve açıklamalara göre; 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu açısından şirketlerde nevi değişikliği devir hükmünde olup anılan Limited Şirketin devrinin 31.12.2009 tarihli bilançosunda yer alan değerler üzerinden gerçekleşmesi ve bu devir sonucu limited şirketle anonim şirketin bilanço değerleri arasında bir fark bulunmaması, limited şirket ortaklarının aynı oran ve aynı nominal bedelle anonim şirket hisselerine sahip olması nedeniyle bu Kanunun 19 uncu ve 20 nci maddeleri kapsamında söz konusu limited şirketin anonim şirkete dönüşmesi halinde, limited şirket ortağı olan ortaklarınıza verilecek anonim şirkete ait hisse senedi veya hisse senedi yerine geçen geçici ilmühaberle temin edilen ortaklık hisselerinin ilk iktisap tarihi olarak söz konusu ortaklarınızın limited şirketinizin sermayesine iştirak ettikleri tarihin dikkate alınması gerekmektedir.”

Görüldüğü üzere yukarıdaki şartları taşımak kaydıyla limited şirketlerin ortaklık paylarının devri iki yıllık süre şartına da uyuyorsa vergiye tabi olmayacaktır.

Yani çözüm limited şirketlerde ortaklık payının devredilmesini gerektiren bir durum varsa bu şirketin nevi değişikliği yapılarak anonim şirkete dönüştürülmesidir.

Bu arada anonim şirketlerin bastırılmamış payları için bu istisnalardan yararlanmaları mümkün değildir. Özellikle bir tüzel kişi ortağın anonim şirkette payları bastırılmamışsa, devredeceği pay iki yılık süre ile aktifinde bulundurmuyorsa katma değer vergisine tabi olacaktır. Aynı şekilde gerçek kişi anonim şirket ortağının bastırılmamış pay senedini devri aynen ortaklık payı devri gibi vergiye tabi olacaktır.

Bu sebeplerle vergisel bir yükümlülükle karşılaşmamak için anonim şirketlerin en azından bir an önce geçici ilmühaber çıkarmalarında fayda olacaktır. Bu arada ilmühaberlerin daha sonra hisse senetleri ile değiştirilmesi dolayısıyla alınan pay senetlerinin iktisap tarihi olarak ilmühaberlerin elde edildiği tarih dikkate alınacaktır.

Ali Rıza Akbulut

EKOHABER