Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmek İçin Prim Gün Sayısı

Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmek İçin Prim Gün Sayısı

Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmek İçin Prim Gün Sayısı

Okuyuculardan Gelen Sorular- Kıdem Tazminatına Hak Kazanabilmek İçin Prim Gün Sayısı

Bir okuyucumuzdan gelen soru şu şekilde;

- Primim 6180 gün, işten ayrılmak istiyorum. İşyerinden bütün haklarımı alabilir miyim?

Okuyucumuz tarafından işe giriş tarihi bildirilmediğinden aşağıda detaylı açıklama yapılacaktır.

1475 sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. Maddesinin 5. Fıkrası; “ 506 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81. maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle iş akdinin feshedilmesi halinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Buna göre;

08.09.1999 tarihinden önce sigortalılık sürenizin başlamış olması halinde; 15 yıl 3600 gün şartını yerine getirmiş iseniz kıdem tazminatı almaya hak kazanabileceksiniz.

Sigortalılık başlangıç tarihinizin 08.09.1999- 30.04.2008 tarihleri arasında olması halinde; erkeklerin 60 yaşını doldurmuş olması, kadınların ise 58 yaşını doldurmuş olması durumunda kısmi emeklilik şartından yararlanabilecekleri için, 25 yıldan beri sigortalı bulunmanız ve en az 4500 gün prim ödeme şartı ile yaşı beklemek üzere istifa etmeniz halinde kıdem tazminatına hak kazanılması mümkün olacaktır.

İlk sigortalılık tarihinin 01.05.2008 ve sonrası olması halinde ise; 25 yıl sigortalılık ve 5400 prim gün koşullarının sağlanması ve yaşı beklemek üzere işten ayrılmanız gerekmekte olup, bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabileceksiniz.

Belirtmek gerekir ki; tarafınıza işverence kıdem tazminatı ödenebilmesi için; yaşlılık aylığı bağlanması için öngö­rülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlama şartına haiz olduğunu gösterir belgenin Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden alınarak işverenliğe ibraz edilmesi gerekmektedir.

SORULARINIZI BEKLİYORUZ

Her Perşembe sorularınızın cevaplarını bu köşede görmek isterseniz, sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Av.Gülden Türkyaman

HÜRSES