İşyerinde çalışmaya devam eden işçiye kıdem tazminatı ödenebilir mi?

İşyerinde çalışmaya devam eden işçiye kıdem tazminatı ödenebilir mi?

İşyerinde çalışmaya devam eden işçiye kıdem tazminatı ödenebilir mi?

Okurumuz soruyor: “işverenim kendi isteğiyle işten çıkarmadan bugüne kadar birikmiş kıdem tazminatımı ödeyebilir mi? 18 yıllık çalışanım ve bu paraya ihtiyacım var. Yasal bir engel var mıdır?” Ufuk D.

Kıdem tazminatının hangi koşullarda ödeneceği İş Kanun’da belirtilmiştir. Belirtilen şartları taşımayanlar kıdem tazminatı hakkından yararlanamamaktadırlar. Bunlar kısaca; en az 1 yıllık çalışma sonucunda ölüm, işten atılma, evlenme, askerlik ve 15 yıl 3600 gün şartını tamamlayarak emeklilik yaşını bekleme halidir.

Bu belirtilen durumlardan da anlaşılacağı üzere kıdem tazminatının ödenmesi için iş akdinin son bulması gerekmektedir.

Ayrıca 1475 sayılı İş kanununda “aynı kıdem süresi içinde bir defadan fazla kıdem tazminatı veya ikramiye ödenemeyeceği” de belirtilmiştir.

Kıdem tazminatını işvereniniz ödemek istiyorsa, işten çıkarılmanız ve tekrar çalışmaya başlamanız yeterli olacaktır. Tazminatınızı alır, 18 yıllık çalışma dönemine ilişkin kıdem süreniz biter yeniden kıdem süresi hesaplanmaya başlar. Aksi takdirde yasal olarak tazminatınızın ödenme durumu söz konusu değildir.

Yıllık izin hesabı aynı işverenle geçen süreler birleştirilerek bulunur

Merhaba Osman Bey, 2007-2010 yıllarında A firmasında, 2010 da 4 ay başka bir firmada B firmasında, 2010 6. ayında A firmasına geri döndüm, 2010. 6 ayından – bugüne kadar aynı firmada çalışmaktayım. Aynı şirkette çalışma sürem 6. yılı bulduğundan yıllık iznimin 20 günden hesaplanması gerekmektedir. Ama şirketim ilk çalıştığım 3 seneyi saymamaktadır. ALO SGK hattını aradım onlarda 20 gün üzerinden hesaplanması düşünmektedirler. Eğer yukarıdaki yorumlar doğruysa bunu iş kanunun hangi maddesine göre nasıl yorumlamam gerekiyor? Bora T.

İş Kanunun 54. Maddesinde: “Yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli işyerlerinde çalıştıkları süreler birleştirilerek göz önüne alınır” hükmü mevcuttur. Burada ifade edilmek istenen “aynı işverene” bağlı işyerlerinde geçen sürelerin birleştirilmesidir.

İzin veya tazminatlar gibi haklara sahip olmak çalışanların işyerindeki kıdemi ile ilgili durumlardır. Dolayısıyla bir işyerinden ayrılma halinde o işyerinde geçen çalışmalara ilişkin bütün hak ve yükümlülükler aksi ortaya konmadıkça sona ermektedir. Buna karşın yeniden aynı işyerinde işe başlama durumunda da, geçmişteki çalışma döneminde elde edilen hakların devrolması söz konusu değildir. Dolayısıyla en son işe giriş tarihinden itibaren izin, tazminat gibi haklar sıfırdan hesaplanacaktır.

Şayet işvereniniz ilk çalışmanızda size izin hakkınızı kullandırmamış ise o izne ait ücretin tarafınıza ödenmesini isteyebilir, gerekirse konu ile ilgili şikayette bulunabilirsiniz.

47 yaş 5150 günden emekli olursunuz

1967 doğumluyum, 1983 yılı mayıs ayında işe başladım. Toplam 5041 günüm var. Ne zaman emekli olabilirim? Cengiz A.

Emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 47 yaş ve 5150 günü tamamlamanız gerekmektedir. Sigortalılık süreniz tamamlanmış. 109 gün sigortalı çalıştıktan sonra 01.07.2014 tarihinde de yaş şartını tamamlarsanız emeklilik için başvuruda bulunabilirsiniz.

***

Kalp bir kez kırıldı mı, hiç kimseye aldırmaz ve hiçbir şeyi umursamaz. Belki mutluluğun sonu, ama huzurun başlangıcıdır bu… (Dostoyevski)

***

OSMAN ÖZBOLAT

[email protected]

osmanozbolat.com