İŞ KAZASINI BİLDİRMEYENLER DİKKAT

İŞ KAZASINI BİLDİRMEYENLER DİKKAT

İş kazaları 5510 sayılı Kanunun 13. maddesinde açıklanmıştır. Bu madde de aynı zamanda meydana gelen iş kazalarını "kolluk kouvvetlerine hemen, Sosyal Güvenlik Kurumu'na da kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirmeleri" hükme bağlanmıştır.

Ancak kaza işverenin kontrolü dışında meydana gelmişse, bu sefer bildirim işverenin/işyeri yetkilisinin bildirim süresi (3 gün) kazayı öğrendiği tarihten itibaren başlamaktadır.

4/b kapsamında çalışan ise (Eski adıyla Bağ-Kurlu işveren); kazayı kendisi, kazadan itibaren bir ayı geçmemek şartıyla, rahatsızlığının bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonra üç işgünü içinde bildirecektir.

Peki, işverenler işyerlerinde meydana gelen iş kazalarını bildirmezlerse ne olur?

Birincisi, 4/a kapsamında işçi çalıştıran işverenler iş kazası bildiriminde bulunmazlarsa, bildirimin yapıldığı tarihe kadar, kaza geçirene SGK tarafından yapılacak olan iş göremezlik ödenekleri işverenden tahsil edilir.

İkincisi, 4/b kapsamında çalışanların kendi geçirmiş oldukları işkazalarını bildirmedikleri tespit edilirse, bildirim tarihine kadar geçen süredeki ödenekler kazazedeye ödenmeyecek, bildirim tarihinden sonra yapılacak ödenek varsa onların ödemesi yapılacaktır.

Belirtilen hususlar dikkatle değerlendirilirse üç gün iş kazası bildirim sürecine dikkat edilmesi gerek işçiler gerekse işverenler açısından çok önem arz etmektedir.

Osman ÖZBOLAT

osmanozbolat.com