Hem işsizlik maaşı alıp hem çalışanlar dikkat!

Hem işsizlik maaşı alıp hem çalışanlar dikkat!

İşsizlik maaşı alan bir kişi, sigortalı çalışmaya başladığında İŞKUR’u bilgilendirmek ve maaşını kestirmek zorundadır. Aksi halde hem çalışan hem de işveren büyük sıkıntı yaşar. Öte yandan işverenler, işsizlik maaşı alan kişileri işe aldıklarında, sigorta prim teşviki alacaklarını da unutmamalı.

4 SORU CEVAP

1.Soru: Eylül 2014'te işten ayrıldıktan sonra işsizlik maaşı almaya başladım. Hemen devamında işe başladım. İşe başladığım yer sigortamı yapmadı ve maaşlarımı vermedi. Bu süre içersinde ben işsizlik maaşını aldım. Daha sonra sigortamı yapmadığı ve maaşımı vermediği için ben de işverene dava açtım. Davada işsizlik maaşını söylememe gerek var mı? Yoksa İşkur'a gidip durumu anlatmam mı gerekiyor?

İŞKUR'a hemen bildirin

Cevap: Maalesef işvereniniz sizi çok zor duruma sokmuş. İşsizlik maaşı alan bir kişi, sigortalı çalışmaya başladığında İŞKUR’u bilgilendirmek ve işsizlik maaşını kestirmek zorundadır. Diğer yandan işvereniniz de bu sürede sigortanızı yatırmadığı için İŞKUR sigortalı olarak çalıştığınızı tespit edememiş. Dava sonuçlandığında siz işsizlik maaşı aldığınız dönemde sigortalı çalışmış olacaksınız. Bu nedenle İŞKUR’a bilgilendirme yapmanız doğru olacaktır. Bu hakkı davayla kazanmış olduğunuz ve geriye dönük sigorta girişiniz yapılacağı için sorun yaşayabilirsiniz. İşverenler işsizlik maaşı alan kişileri işe aldıklarında gerekli diğer kriterleri de sağlarlarsa sigorta prim teşviki alabiliyorlar. Ancak ne yazık ki pek çok işveren bu hususu bilmediği için sigortasız adam çalıştırmanın büyük yaptırımlarıyla karşılaşıyor. İşverenlerin yürürlükte bu kadar çok prim teşviki bulunuyorken mutlaka kayıtlı istihdamda kalmaları gerekiyor.

2. Oda kaydıyla borçlanılamaz

Soru: 1996 Bağ-Kur girişliyim. 1992'de oda kaydım var. Oda kaydımla borçlanabilir miyim? (Abdulkadir Baskın)

Cevap: 2008 yılı öncesi dernek ve oda kaydına göre geçmişe dönük Bağ-Kur borçlanması yapılması mümkün değil. SGK bu talepleri reddediyor. Ancak 2000 yılından önce bu şekilde kaydı bulunan kişilerin dava açarak bu süreyi Bağ-Kur’lu olarak saydırmaları mümkün.

3. Malullük raporu için sgk sevki gerekir

Soru: Teyzem Almanya'dan malulen emekli, ev hanımlara tanınan hakla Türkiye'den de emekli olmak istiyor. Fakat SGK personeli rapor için hastaneye sevk etmeden önce emeklilik borçlanmasını yatırmasını istiyor. Prosedür böyle midir? (Tuğrul Akpolat)

Cevap: Malullük için gerekli sağlık raporunun alınması için SGK’nın sevk çıkarması gerekir. Sevk için de 4/a’lı ve 4/b’lilerin yani eski adıyla SSK ve Bağ – Kur’luların en az 1.800 gün uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması gerekir. 1.800 günün borçlanmayla tamamlanması halinde ise borçlanma talebinin yapılmış olması şarttır. Anneniz de bu süreyi yurtdışı borçlanmasıyla dolduracağı için sizin ya talep yapmanız, ya da borçlanma bedelini ödemeniz gerekir.

4. SSK'dan emekli olabilir

Soru: 02.04.1964 doğum tarihli olan annemin, 4B kapsamında 01.10.1991 ile 29.06.1996 arasında ve 03.04.2003 ila 30.06.2004 yılları arasında 5 yıl 11 ay 25 gün hizmet süresi var. 01.05.2008'den itibaren ise, babamın işyerinde, ikisi birlikte, annem isçi olmak kaydıyla (4A kapsamında) 03.08.2016'ya kadar 2.415 toplam prim günü bulunuyor. Babamın 2016 Ağustostaki iflasıyla birlikte, maalesef işyerimiz kapandı. Son 7 yıl kuralıyla annemin SSK'dan emekli olabilmesi mümkün mü? (İlker Yıldırım)

Cevap: Anneniz SSK’dan emeklilik için 5.525 prim günü, 48 yaş ve 20 yıl sigortalılık koşullarına tabi. Sigortalılık süresi ve yaş şartları dolmuş. Yalnız prim günü eksik kalmış. Bunu Bağ-Kur’lu olarak doldursa bile SSK’dan emekli olabilir.

Okan Güray Bülbül

AKŞAM