Hem babadan hem eşten ölüm aylığı alınabilir mi?

Hem babadan hem eşten ölüm aylığı alınabilir mi?

Hem babadan hem eşten ölüm aylığı alınabilir mi?

1 Ekim 2008 sonrası, geri kalanlara hem eşten, hem anne-babadan iki ölüm aylığı bağlanamıyor. İki aylıktan birinin seçilmesi gerekiyor. Ancak dava açma şansı var.

Soma'daki facia ve sonrasında çalışma hayatının yoğun gündemi nedeniyle cevaplamaya fırsat bulamadığımız okur sorularını bugün cevaplamaya çalışacağız. Soruların çoğu prim affı, hem eş, hem babadan ölüm aylığı mümkün mü ve taşeron işçi konularında yoğunlaşmış durumda.

2008 ÖNCESİ MÜMKÜNDÜ

SORU: Eşim sigortalı olarak 1972'de kazada öldü.  Eşimden dul maaşı almaktayım, babam ise Bağ -Kur’lu olarak 1985'te vefat etti, babamdan yetim maaşı alabilir miyim?

CEVAP: 1 Ekim 2008 öncesinde eşin ve anne-babanın kurumlarının farklı olması halinde iki ölüm aylığı bağlanması mümkündü. Siz de bu imkândan yararlanabilirsiniz.

EMSAL KARAR BULUNUYOR 

SORU: Annem ev hanımı, babam SSK emeklisiydi. 2001'de vefat etti ve anneme dul aylığı bağlandı. Dedem de 2005 yılında vefat etti. Bu durumda annemin çift maaş alma hakkı var mı?

CEVAP: Şu an annenize seçtiği tek bir ölüm aylığı bağlanabilmektedir. Ancak Yargıtay'ın emsal bir kararı bulunuyor. Dava açmanız halinde iki maaşı alabilirsiniz.

GECİKME ZAMMI SİLİNİYOR 

SORU: 22 dönem GSS borçlusuyum ve o tarihlerde sigortalı bir işte çalışmadım. 20 yıldır sigorta girişliyim ve niye GSSye dahil edildiğimi de anlamadım. Teste girmediğim için borcu nasıl sildirebilirim?

CEVAP: Meclis'ten çıkmak üzere olan prim affı kapsamında borçlarınızı güncelleyerek gecikme zammı ve faizi olmadan ödemeniz mümkün olacak.

KADROYA GEÇİRİLMENİZ GEREK 

SORU: Kamuda taşeron olarak çalışıyorum ve kurumun asli işlerinden birini yapıyorum. Kadro ihtimali doğar mı?

CEVAP: Taşeron konusunda düzenleme herkes tarafından bekleniyor. İşçilerin kadroya geçirilmesi gerekiyor.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

[email protected]

AKŞAM