Hem babadan hem eşten dul ve yetim aylığı alınabilir mi?

Hem babadan hem eşten dul ve yetim aylığı alınabilir mi?

Hem babadan hem eşten dul ve yetim aylığı alabilirsiniz

1 Ekim 2008 öncesi vefatlar sonrasında bağlanan aylıklar için hem eşten hem de anne-babadan maaş mümkün. Fakat bunun için iki sigortalılığın da farklı statüde olması şartı bulunuyor.

Ölüm sigortasından sağlanan hizmetler konusundaki yazımız sonrası gelen sorular, ‘hem anne-baba, hem de eşten maaş alınabilir mi?’ noktasında yoğunlaştı. Ölüm aylığı, vefat sonrası geride kalanlar için çok önemli bir çalışma.

2008 SONRASI AYLIK BAĞLANAN ALAMAZ 

1 Ekim 2008 sonrası sosyal güvenlik sisteminde önemli değişiklikler oldu. Bu tarihten sonra bağlanan ölüm aylıklarında, yani halk arasında bilinen adıyla yetim veya dul aylıklarından yalnızca bir tanesi alınabilir. Hem dul, hem yetim aylığı birlikte alınamaz. Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihi sonrasındaki ölümler neticesinde bağlanan ölüm aylıkları için iki aylığın birlikte alınması söz konusu değil. Eşten ölüm aylığı alınırken, dul eşin çalışmıyor olması ve kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almıyor olması gerekmektedir. Yani emekli olmaması ve sürekli iş göremezlik geliri almaması halinde geride kalan eşe maaş bağlanabilir. Dul eş, eğer yeniden evlenirse aylığı kesilir.

ANNE VE BABA AYLIĞINDA ŞART NE? 

Yetim aylığı konusunda anne veya babadan maaşa hak kazanabilmek için gerekli şartlar ise; kesinlikle çalışmamak, emekli olmamak veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmamış olmak gerekiyor. Erkek sigortalılar ölüm aylığını almaya devam etmek için 18 yaşını, lise ve dengi eğitim görüyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını geçinceye kadar ölüm aylığı alabilir. Kız çocuklar ise evlenmedikleri müddetçe yaş sınırı olmaksızın ölüm aylığından yararlanmaya devam edebiliyorlar...

2008 ÖNCESİ İKİ AYLIK BAĞLANABİLİR

1 Ekim 2008 öncesi hem anne-babasından, hem de eşinden ölüm aylığı bağlanması için ölen sigortalılardan birisinin sigortalılık türünün farklı olması gerekiyor. Örneğin, eşi emekli sandığı, babası Bağ – Kur’lu olan bir kadın her ikisinden de ölüm aylığı alabilir. Ama eşin ve babanın ikisinin de Emekli sandığı'ndan ya da SSK’dan olması halinde iki ölüm aylığı birden bağlanamaz. Sigortalı yalnızca bir aylığı tercih etmek durumunda kalır.

3 SORU 3 CEVAP

Annenizin bir aylık hakkı bulunuyor

SORU: Annem, hem eşinden hem de babasından aylık alabilir mi? Babamın ölümü 2014, Bağ – Kur’lu. Dedeminki ise 1986, Bağ-Kur’lu. (Ardil Aydınocak)

CEVAP: Yalnızca dedenizden maaş bağlanabilir. Çünkü 1 Ekim 2008 sonrası bağlanacak ölüm aylıklarında dul eşin SGK’dan aylık veya gelir almıyor olması gerek. Anneniz bu şartı sağlayamıyor.

İki maaşa da sahiplik hakkınız var

SORU: Babam Ocak 2007’de, eşim Ağustos 2007’de vefat etti. Eşimden 2007 sonuna doğru aylık bağlandı. Babamdan da alabilir miyim. Eşim Emekli Sandığı babam SGK'lı. (Tuğçe Özat)

CEVAP: Her iki aylık da 2008 öncesi hak edildiği ve ayrı sigortalılık türlerine tabi olduğu için ölüm aylığı bağlanabilir. En yakın SGK merkezine başvurmanız gerekiyor.

Çalışmanız ölüm aylığı almanıza engel değil 

SORU: Babam Emekli Sandığı emeklisi. SSK’lı olarak çalışmam halinde ölüm aylığım kesilir mi? (Hatun Öncü)

CEVAP: Ölen sigortalının 10 yıldan fazla hizmetinin bulunması yani Emekli Sandığı'na göre ölüm aylığı bağlanması halinde, geride kalanın çalışmaya başlaması ölüm aylığını etkilemez. Yani sigortalı olarak çalışıp yetim aylığı alabilirsiniz.

Okan Güray Bülbül 

AKŞAM