GÜNDE EN FAZLA KAÇ SAAT ÇALIŞILIR?

GÜNDE EN FAZLA KAÇ SAAT ÇALIŞILIR?

Günde en fazla kaç saat çalışılır?

Okurumuz Bilal G. özel bir güvenlik firmasında güvenlikçi olarak günde 12 saat civarında çalıştığını belirtiyor ve günlük çalışmanın bir üst sınırı olup olmadığını soruyor. İş Kanunu’nda işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesindeki asgari ve azami sınırlarının belirlenmesi için hükümler belirlenmiştir.

Günde en fazla 11 saat

Genel olarak günlük en fazla çalışma süresi 11 saattir. Bu süreye ara dinlenmeleri dahil değildir. Bu süre, yapılan işin ağırlık ve tehlike derecesine, çok fazla enerji harcanmasına göre bazı işler ve kişiler yönünden daha az olabilir. Bununla birlikte; haftalık çalışma saati toplam 45 saattir ve bu sürenin üstünde çalışma fazla mesai olarak işçiye ödenir. Ancak fazla mesainin de yıllık bir üst sınırı vardır. Ve bu da 270 saattir. Diğer bir ifade ile işçi günde en fazla 11 saat çalıştırılabilir. Ancak çalışması haftada 6 günse günlük 7.5 saat, 5 günse 9 saat üzerinden çalışacak ve bunun üzerindeki çalışmalar için fazla mesai ücreti alacaktır.

Emeklilikte son 3.5 yıl neden önemli?

SORU: 15 yıl Bağ-Kur ödedim. Bağ-Kur’dan emekli olabilmem için daha beklemem gerekmesi sebebiyle 3.5 yıl SSK’lı olmam halinde SSK’dan emekli olabileceğim söylendi. Bu kural nedir? (Murat Taş)

CEVAP: Bu, 1.10.2008’den önce sigortalı olmuş bütün sigortalıların emeklilik hesaplamasında kullanılan kuraldır. Buna göre, 1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların emeklilik işlemleri 2829 sayılı ‘Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Kanunu’na göre yapılır. Kanun gereği sigortalının emekli olmadan önceki fiili hizmetinde son 7 yıla bakılarak duruma göre iki farklı şekil tespit edilir.

1- Son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olana yasaya göre aylık bağlanır.

Örneğin, son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde sadece iki kurumda çalışmışsa 1.261 gün (3.5 yılı aşan) hizmetin bulunduğu yasaya göre, 3 yasada çalışmışsa en fazla hizmetin bulunduğu yasaya göre hesaplanır.

2- Son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu yasaya göre aylık bağlanır ve ödenir.

Örneğin, son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde önce Bağ-Kur’lu olarak 1.260 gün sonra SSK’lı olarak 1.260 gün çalışan sigortalıya SSK şartlarına göre aylık bağlanır.

Eksik bildirim fesih hakkı doğurur

SORU: Özel bir kurumda çalışıyorum. Maaşım itirazıma rağmen SGK’ya eksik bildiriliyor. İş akdimi feshedebilir miyim? (Hakan K.)

CEVAP: İşvereninizin sigorta primlerinizi size ödediği ücretten SGK’ya bildirmesi zorunludur. Aksi halde Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunabilirsiniz ya da İş Mahkemesi’nde dava açabilirsiniz. Bu şikayetiniz ile birlikte SGK müfettişleri iş yerinizde inceleme başlatacaktır. Bu inceleme sonucuna göre SGK sizin sigorta primlerinizi re’sen tekrar düzenleyecektir ve işvereninize cezası ve faiziyle birlikte fatura edecektir. Böylelikle işe giriş tarihinizden beri sigorta primleriniz aldığınız ücret üzerinden gözükecektir. Ayrıca sigorta primlerinizin SGK’ya düşük ücretten bildirilmesi tarafınıza haklı sebeple istifa yani kıdem tazminatınızı alarak işten ayrılma hakkı doğurmaktadır.

Ersin Umdu

VATAN