Geleceğin meslekleri

Geleceğin meslekleri

Her geçen gün yeni bir teknoloji hayatımıza giriyor. Teknolojinin hızına yetişmek artık hiç kolay değil. Teknolojiyi üreten ülkeler devleşiyor, ekonomi politikaları değişiyor, dijital sektörde ihtiyaç duyulan işgücü gittikçe artıyor. Dünya artık teknoloji üretebilen, tasarlayabilen ve kalıcı çözümler üretebilen meslek elemanlarına ihtiyaç duyuyor.

Gençlerimiz yakında geleceklerini şekillendirecek mesleklerine hazırlayacak Üniversiteler için tercihte bulunacak. Meslekler ve çalışma alanları hızla değişiyor. Artık birkaç yıl önce adını sanını kimsenin duymadığı meslekler yaygınlaşmaya başladı.

Türkiye’de sektörler de bu değişimden etkileniyor. Kamu kurumları da dahil olmak üzere bilgiler, belgeler ve işlemler elektronik ortamlarda taşınıyor. Cep telefonuna yüklenen küçük bir uygulama sayesinde bütün hizmetlere erişim sağlanabiliyor.

Birkaç yıl öncesine kadar kamu dairelerinde “adli sicil kaydı” almak için kuyrukta bekleyen vatandaşlar, artık e-devlet şifresiyle kolayca geçerli belge alabiliyor, bu belgeleri zaman kaybetmeksizin işverenlere ya da diğer kurumlara verebiliyor.

Hayatımıza böylesine yerleşmiş olan teknolojik değişim, gelecekte birçok mesleği de etkileyecek. Türkiye’nin orta vadeli kalkınma planında (2018-2020) da bu değişim vurgulanıyor. Kalkınma planına göre işgücü piyasası üzerinde olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi için gelecekte dönüşüm geçirecek veya yeni ortaya çıkacak sektör, meslek ve beceriler tespit etmek gerekiyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde yayınladığı 2018/01 Sayılı Genelgesiyle Türkiye’nin gelecekte dijital sanayide nitelikli eleman ihtiyacı olacağını açıkladı. Dijital sektörlerde hizmet alımı ya da iş birliği yöntemiyle yapılacak mesleki eğitim, işbaşı eğitim ve diğer programları için özel esaslar belirledi.

İhtiyaç duyulan meslekler

Teknolojik dönüşüm ile birlikte gelen Sanayi 4.0 birçok mesleği etkileyecek. Bazı meslekler belki hiç olmayacak bazı mesleklere ise ihtiyaç artacak. İŞKUR’a göre, endüstriyel bilgisayar programcılığı,giyilebilir teknoloji tasarımcısı, endüstriyel kullanıcı ara yüzü tasarımcısı, bulut bilişim uzmanı, siber güvenlik uzmanı, veri analisti, ERP uzmanı, sosyal medya uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı, mobil yazılım uzmanı, oyun geliştirme uzmanı gibi mesleklerde ise işgücü talebi artacak.

Dijital sanayide İŞKUR programları açılacak

İŞKUR, dijital sanayinin işgücü ihtiyacını karşılamak üzere aktif işgücü programları uygulayabilecek. Projeler, hizmet alımı veya iş birliği yöntemi ile uygulanabilecektir. İş birliği yöntemi ile uygulanacak projeler sadece üniversiteler ile yürütülecektir. İş birliği yöntemiyle üniversitelerle istihdam garantisiz kurs düzenlenmesi mümkün olacak.

Projeler uygulanırken kursiyerlerin zaruri gideri ile iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından ödenecek. Projeyi üstlenenler en az yüzde elli istihdam taahhüdü verecek.

Projeyi üstlenenler, kursiyerlerin en az yüzde ellisinin, kurs sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren en geç yüz yirmi gün içerisinde işe başlatılması şart olacak. Kursiyerler, 120 günden az olmamak üzere en az fiili kurs günü kadar istihdam edilecekler.

İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından geleceğin meslekleri olarak belirlenecek mesleklerde 18-29 yaş aralığındaki katılımcılar için dokuz aya kadar işbaşı eğitim programı düzenlenecek.

Hizmet alımı yöntemi ile uygulanan projeler kapsamındaki kursları başarı ile tamamlayarak en geç bir ay içerisinde aynı meslekte işbaşı eğitim programına katılan kursiyerler için işbaşı eğitim programları en fazla dört aya kadar uygulanabilecek.

Resul KURT

resulkurt.com