Gece çalışmasına uygunluk raporu ve bildirimi

Gece çalışmasına uygunluk raporu ve bildirimi

Gece çalışmasına uygunluk raporu ve bildirimi

Gece çalışmasını inceleyebilmek için, öncelikle 'gece' kavramının içeriğini belirlemek gerekmektedir. Çalışma hayatında 'gece', en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir. Çalışma süresinin yarısından çoğu, gece dönemine rastlayan bir postanın / vardiyanın çalışması, gece çalışması sayılır. Gece çalışmasında işverenin yükümlülükleri vardır. 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İSGK uyarınca çıkarılan bazı Yönetmelikler, gece çalıştırılacak işçiler bakımından işverene bazı yükümlülükler getirmiş olup, işveren, işçileri gece döneminde çalıştırmaya başlatmadan önce sağlık durumlarının gece çalışmasına uygun olduğunu sağlık raporu ile belgelemelidirler. Belirtilen yasalara göre (4857 s. İşK.m.76 ve 6331 s. İşSGK.m.30) çıkarılan Yönetmeliklerin hükümlerinde 'gece çalışmasına uygunluk raporu uygulaması' düzenlemesi yapılmıştır.

Çalışmanın büyük kısmı gece dönemine rastladığında gece çalışması yapmış olacaktır. Çalışmasının tümü ya da yarısından fazla olan kısmı gece dönemine rastlaması halinde yapılan gece çalışmasında 7,5 saatin aşılmaması gereklidir. 7,5 saatin aşılmasından dolayı, 'İşçileri gece postasında 7,5 saatten fazla çalıştırmak' (İşK.m.69) eylemi nedeniyle, İş Kanunu'nun 104'üncü maddesi gereğince, işveren veya vekiline 2014 yılı için, 1343.-TL İPC uygulanacaktır. Gece çalışmasında, çalışan kadın işçinin gece çalışmasına uygunluk raporu da ilgili Yönetmelik hükümlerine göre alınması gerekmektedir. Alınmadığı takdirde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 30'uncu maddesi hükmü gereğince, 'Yönetmeliklerde belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi' hükmü uyarınca, m.26/I-n hükmü gereğince 1120.-TL İPC uygulanacaktır.

Gece çalışmasına uygunluğa ilişkin sağlık raporları, işçinin gece çalışmasına uygun olduğunu belgeleyen ve işe başlamadan önce alınan raporlardır. Öncelikle varsa işyerinde görev yapan işyeri hekimi tarafından düzenlenir. Gece çalıştırılan işçilerin sağlık kontrollerinin masrafları işveren tarafından karşılanmalıdır. Gece çalışması nedeniyle sağlığının bozulduğunu raporla belgeleyen işçiye işveren, mümkünse gündüz postasında durumuna uygun bir iş vermekle yükümlüdür Durumuna uygun iş, işçinin sağlığının da elverdiği kendi mesleğine uygun, yapabileceği bir iş demektir. İşvereni işçiye gece postasında böyle bir iş vermesi imkân dâhilinde değilse, işçi, iş sözleşmesini feshetme hakkına sahip olur. Bu fesih hakkını kullanmayan işçinin, sağlığının bozulduğu gerekçesiyle gece çalışmayı reddetmesi, akdi kusur oluşturur. İş Kanunu'nda ve Postalar Halinde Çalışma Yönetmeliği'nde işverenin gece çalışmaları ve postalar halinde çalışmalar konusundaki yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğinin denetlenmesi amacıyla, işverenlere her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili 'Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne verme zorunluluğu getirilmiştir.

Kadın işçiler de gece postasında 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Posta değişim saatlerinde alışılmış araçlarla gidip gelme zorluğu bulunan işyeri işverenleri, gece postalarında çalıştıracakları kadın işçileri, uygun araçlarla ikametgâhlarına en yakın merkezden işyerine götürüp getirmekle yükümlüdür. Kadın işçinin kocası da işin postalar halinde yürütüldüğü aynı veya ayrı bir işyerinde çalışıyor ise, kadın işçinin isteği üzerine, gece çalıştırılması, kocasının çalıştığı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlenir. Aynı işyerinde çalışan karı kocanın aynı gece postasında çalışma istekleri, işverence, olanak oranında karşılanır. Kadın işçiler, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın işçiler ise doğum tarihinden başlamak üzere, bir yıl süreyle gece postalarında çalıştırılamazlar. Gece postalarında kadın işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin kadın çalışanlarını gece postalarında çalıştırılabilmeleri için, işe başlamadan önce, gece postalarında çalıştırılmalarında sakınca olmadığına ilişkin sağlık raporunu işyerinde görevli işyeri hekiminden almalıdırlar. Ayrıca işveren, işin devamı süresince, çalışanın özel durumunu, işyerinde maruz kalınan sağlık ve güvenlik risklerini de dikkate alarak işyeri hekimince belirlenen düzenli aralıklarla çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamalıdır. Ve gece postalarında kadın işçi çalıştırmak isteyen işverenler, gece çalıştırılacak kadın işçi/çalışanlarının isim listelerini, iş müfettişlerince yapılan denetimlerde göstermekle yükümlüdürler.

İşyeri hekimliğine yeni düzenleme

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun (RG.18.01.2014/28886, Kanun No. 6514, Kabul Tarihi: 02.01.2014) m.21 ile '1219 sayılı Kanun'un 12'nci maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinin (a) bendinden önce gelen bölümü ile üçüncü fıkrasının dördüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve üçüncü fıkrasına beşinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

'Tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar; 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28 inci maddesi, 27.07.1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun ek 27'nci maddesi, 4.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 36'ncı maddesi ile 17.11.1983 tarihli ve 2955 sayılı Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu'nun 32'nci maddesi saklı kalmak kaydıyla, aşağıdaki sağlık kurum ve kuruluşlarında mesleklerini icra edebilir:'

'Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, kurum ve kuruluşlarındaki çalışma saatleri dışında ve kurumlarının izniyle aylık otuz saati geçmemek üzere işyeri hekimliği yapabilir.'

'Tabipler, işyeri hekimliği eğitimi alma ve işyeri hekimliği belgesine sahip olma şartı aranmaksızın 10'dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinin işyeri hekimliği görevini yapabilirler.'

TAHSİN SINAV

http://yenisafak.com.tr/yazarlar/TahsinSinav/gece-calismasina-uygunluk-raporu-ve-bildirimi/49236