Gayrimenkullerin tapudaki değerlerinin yükseltilmesi nasıl yapılacak?

Gayrimenkullerin tapudaki değerlerinin yükseltilmesi nasıl yapılacak?

Gayrimenkullere ait tapuda kayıtlı değerlerin 6736 sayılı yasaya göre değerlerinin yükseltilmesi nasıl olacak?

Bilindiği gibi, 6736 sayılı yasa 19.08.2016 gün ve 29806 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa hükmüne göre 30.06.2016 tarihine kadar verilemeyen vergi beyannameleri özel pişmanlık hükümlerine göre vergi dairesine verilebilecektir. Keza bu hükümden hareketle evvelce gayrimenkullerine ait tapuda düşük beyanda bulunmuş bina sahipleri de bu yasa hükmüne göre değeri yükseltebilecektir.

Gerçekten de 6736 sayılı yasa yürürlüğe girmeden önce Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan bir iç genelgeye göre tapuda değeri yükseltme olanağı getirilmiştir. 1 Söz konusu iç genelgeye göre gayrimenkul alım satım bedelinin düşük gösterildiği hallerde, gerçek değerin 213 sayılı VUK md.371 hükmüne göre pişmanlıkla beyan edilmesi olanaklıdır. Buna göre zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammı dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içerisinde ödeyenler ile gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olacaklardır. Gelir ya da kurumlar vergisi yönünden de yine pişmanlık dilekçesi beyanda bulunulup, ileride gelebilecek vergi ve cezalardan kurtulmak mümkündür. Vergide zamanaşımı süresi 5 yıl olup, Maliye Bakanlığı bu süre içinde gayrimenkul alıp satanların her an kapısını çalabilir. Huzursuz olmak ve cezalı vergi ödemek istemeyenlerin pişmanlıkla beyanda bulunmaları en sağlıklı yol olarak gözüküyor.

30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlerde elde edilmiş gelir ve kazançlarla ya da vergiye tabi diğer olaylar için beyanname vermemiş bulunanların ya da eksik beyanda bulunanların (tapu harcı, kira geliri, değer artış kazancı vb) bu kanun kapsamında özel pişmanlık hükümlerinden faydalanarak beyanda bulunmaları olanaklıdır. (Bkz. 6736 sayılı yasa md.4/9. Bkz. Maliye Bakanlığı özel broşürü yayın no:22, yıl:2016)

Buna göre, beyan edilen:

1) Verginin tümü,

2) Yİ-ÜFE oranı baz alınarak hesaplanan tutarın

Ödenmesi durumunda, ceza zam ve faizlerin tahsilinden vazgeçilecektir.

Yapılandırma kanunun kapsamında pişmanlık hükümlerinden yararlanmak isteyen mükelleflerin, 31.10.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) kadar dilekçe ile birlikte vergi beyannamelerini bağlı oldukları vergi dairesine, beyannamelerini elektronik ortamda vermesi gerekenlerin ise aynı tarihte elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir.

Pişmanlık talebiyle yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre taksitler halinde veya sağlanan önemli avantajlardan yararlanmak suretiyle peşin olarak ödenebilecektir.

Dr. Mustafa Alpaslan

İŞTE KOBİ

MuhasebeDR.Com

TÜRKİYE’NİN MUHASEBE DOKTORU

2016 VERGİ AFFI UYGULAMA DOSYASI