EŞİN İŞYERİNDE ÜCRETSİZ ÇALIŞMASI

EŞİN İŞYERİNDE ÜCRETSİZ ÇALIŞMASI

Eşin İşyerinde ücretsiz olarak çalışıp çalışamayacağı ile ilgili Gelir İdaresi Özelgesi



T.C.



GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI



GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI



VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ



 Sayı:16700543-120-15-08/03/2013

Konu:Eşin İşyerinde Ücretsiz Çalışması 

İlgide kayıtlı talep formunuzda, tuhafiyecilik işi ile iştigal ettiğinizi, 23.08.2012 tarihinde bakkallık yapmak için bir şube işyeri açtığınızı, açmış olduğunuz şube işyerinde eşinizin ücret almadan çalıştığını, eşinizin ücret almadan çalışmasından dolayı işçi niteliği taşıyıp taşımadığı, muhtasar beyanname verilip verilmeyeceği hususunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Ücretin tarifi" başlıklı 61 inci maddesinde; "Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almıştır.

Öte yandan, aynı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının birinci bendinde ise hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61 inci maddede yazılı olup, ücret sayılan ödemelerden, (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104 üncü maddelere göre gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 96 ncı maddesinde; "Vergi tevkifatı, 94 üncü madde kapsamına giren nakden veya hesaben yapılan ödemelere uygulanır. Bu maddede geçen hesaben ödeme deyimi, vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemleri ifade eder." hükmü yer almakta olup, yine aynı Kanunun 98 inci maddesinde ise 94 ncü maddeye göre gelir vergisi tevkifatı yapmaya mecbur olanların beyanname verme süreleri belirtilmiştir.

Buna göre, eşiniz adına nakden veya hesaben herhangi bir aylık veya ücret ödemesinde bulunulmaması veya eşinize Sosyal Güvenlik Kurumuna sigorta primi yatırılmaması halinde gelir vergisi tevkifatı yapılması söz konusu olmayacaktır.

Ancak eşiniz adına nakden veya hesaben herhangi bir aylık veya ücret ödemesinde bulunulması veya yanınızda çalıştırdığınız eşinizin sigorta primlerini yatırmanız halinde ücretin ödenmiş olduğunun kabul edilerek, Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104 üncü maddeleri gereğince gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması ve tevkif edilen vergilerin aynı Kanunun 98 inci maddesine göre muhtasar beyanname ile beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.

Bilgilerinize rica ederim. 

(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.