Engellinin bakımını üstlenene evde bakım ücreti ödenir

Engellinin bakımını üstlenene evde bakım ücreti ödenir

Engellinin bakımını üstlenene evde bakım ücreti ödenir

Sosyal hizmetler, insanın korunmasına ve geliştirilmesine yönelik etkinliklerdendir. Devlet bu etkinliklerle, eğitim, sağlık, konut tahsisi gibi, sosyal sorunların çözümü için aktif görev almaktadır. Belirtmeliyiz ki; sosyal hizmetler, sosyal güvenlik yöntemlerinden farklıdır ve sunulacak olan sosyal hizmetlerin niteliği de maddî olmaktan çok toplumun kalkınmasına yöneliktir. Bu nedenle sosyal hizmetler toplumsal dayanışmayı sağladığı gibi vatandaşlık bilincinin pekişmesinde de önemli rol üstlenir.

İhtiyaç sahibine bir gelir garantisi sunulması diğer bir ifadeyle nakdi ödeme yapılması her zaman sosyal koruma sağlamak için yeterli olmaz. Bu nedenle ihtiyaçlarını gideremeyecek durumda olan engelli, yaşlı ve kimsesiz küçük çocuklara tam bir sosyal koruma sağlanması sosyal güvence sağlamakla mümkün olmaz, ancak ve ancak sosyal hizmet sunulmasıyla mümkün olabilir.

EN BÜYÜK DESTEĞİ BAŞBAKANIMIZ VERMİŞTİR

Geçen haftaki yazımızda Sayın Başbakanımızın engelli vatandaşlara hizmeti öncelikli görev sayarak engelli muhtaç vatandaşlarımıza 2022 sayılı Kanun kapsamında bağlanan aylıktan bahsetmiş idik. Bu hafta Sayın Başbakanımızın talimatıyla düzenlenmiş olan evde bakım ücreti olarak da bilinen bir sosyal hizmet programından bahsetmek istiyorum.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı muhtaç engellileri tespit etmek ve incelemekle görevlidir. Ayrıca mülkî amirler, sağlık kuruluşları, köy muhtarları, genel kolluk kuvvetleri ve belediye zabıta memurları, çevrelerinde bulunan bakıma muhtaç özürlüleri bakım hizmetlerinden yararlandırılması amacıyla il/ilçe müdürlüklerine bildirebilir. Ayrıca, özürlünün kendisi ve akrabaları da sağlanan hizmetlerden faydalanmak için bildirimde bulunabilir...

2828 sayılı Kanunda özürlü ve bakıma muhtaç özürlü tanımı farklı ifade edilmiştir. Buna göre; “doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle normal hayatın gereklerine uymama durumunda olup; korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyacı olan kişiyi” engelli, “özürlülük sınıflandırmasına göre resmî sağlık kurulu raporu ile ağır özürlü olduğu belgelendirilenlerden, günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olan kişi” ise bakıma muhtaç engelli olarak tarif edilmiştir.

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olan bakıma muhtaç engelliler için evde bakım ücreti ödenmektedir.

ENGELLİYE BAKANA BİR AYLIK NET ASGARİ ÜCRET ÖDENİR

Günde 24 saat süreyle bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için iki aylık net asgari ücret tutarında, günde 8 saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında, günde 4 saat süreyle yarım gün bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücretin yarısı tutarında, bakıcı personel tarafından bakıma muhtaç engellinin ikametgâhında günde 3 saat süreyle hizmet alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında, akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan bakıma muhtaç engelliler için ise bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır.

SGK’DAN MAAŞ ALMAK ENGELLİ BAKIM ÜCRETİNE ENGEL DEĞİL

Toplumumuzda konunun tam bilinmemesinin etkisi sonucu SGK’dan maaş alanların ya da SGK çalışması olanların engelli bakım parası alınmayacağına ilişkin bir kanaat bulunmaktadır. Esasında, engelli bakım ücreti ödenmesinde iki şart birlikte aranmaktadır. Bunlar; ilki kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarının bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden az olması, diğeri ise bakıma muhtaç engelli olunduğunun sağlık kurulu raporu ile belgelenmesidir. Bu iki şartın sağlanması halinde engelli bakım ücreti ödenir ve SGK’dan maaş almanın veyahut SGK kapsamında sigortalı çalışmanın engelli bakım ücretine hak kazanılmasında etkisi bulunmamaktadır...

Şerif Akçan

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/serif-akcan/577278.aspx