Emlak Vergisi hakkında bunları biliyor musunuz?

Emlak Vergisi hakkında bunları biliyor musunuz?

Emlak Vergisi hakkında bilmeniz gereken her şey

Türkiye’nin gündemi ‘erken seçim’ ama vatandaşın hiç aklından çıkmayan önemli bir gündemi daha var: Emlak…

Evden arsaya tüm taşınmazları bir çatı altında toplayan gayrimenkul dünyasının sırları, emlakteki flaş gelişmeler, projeler, herkesin merakı!

Özellikle de vergi ayları…

"Ne zaman ödenir, nasıl ödenir, kaç lira ödenir, taksit var mı, internetten yatırılır mı, kredi kartı geçiyor mu?" soruları yanıtını arar.

"Vakit geçti mi, cezası ne kadar?" derken, telaş içinde kalırsınız, terlersiniz.

Beyin ve beden yorgunluğu da cabası.

Ama artık bu heyecan bitecek, sorular havada kalmayacak? Kimse çaresizlik içinde sağa sola koşturmayacak.

Çünkü;

Gündem Medya Grubu, okurlarını emlakte uzman bir isimle tanıştırıyor.

Gayrimenkul Danışmanı Adnan Bülbül, bundan böyle emlak dünyasıyla ilgili adımları, yenilikleri, kritik detayları, kafaları karıştıran soruların yanıtını, Finansgundem.com ve Borsagundem.com’dan, “Emlakte Yeni Vizyon” köşesinde paylaşacak.

İşte ilk yazı; Emlak Vergisi hakkında bilmeniz gereken her şey…

*

EMLAK VERGİSİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN HER ŞEY…

Emlak vergisi, her türlü taşınmaz maldan alınan para bedeli olarak bilinir. Taşınmazın özelliklerine göre farklı kriterler belirlenir ve farklı miktarlarda bedel ödenir. Hesaplama kriterlerine ve taşınmazın özelliklerine göre hesaplamalar yapıldıktan sonra bir kişinin ödemek zorunda olduğu emlak vergisi tutarı ortaya çıkar.

EMLAK VERGİSİ NEDİR?

Ülkemizde 1986  yılında itibaren taşınmaz sahibinden sahip olduğu taşınmaz için EMLAK VERGİSİ adı ile alınmaya başlanan para, ödemekle yükümlü olunan vergidir. Eğer bir kişinin ülke sınırları içerisinde kendi adına, bina ,konut, arazi, arsa  gibi taşınmazları varsa vergiye tabidir. Bu tip taşınmazlara sahip herkes vergi ödemekle yükümlüdür. Tek taşınmaz olması halinde bazı muafiyetler söz konusu olabilmektedir. Öncelikle sahip olunan taşınmazın muafiyetinin olup olmadığını öğrenmeniz gereksiz ödeme yapmanıza engel olacaktır. Emlak vergisi belediyelere ve diğer kurumlara ödenebilmektedir.

EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?

Oldukça basit bir şekilde emlak vergisi oranları belirlenmiş ve hesaplanmaktadır.

Normal belediyelerde;                     Büyükşehir belediyelerinde;

BİNA:                          Binde 2                                               Binde 4

ARAZİ:                        Binde 1                                               Binde 2

MESKEN:                   Binde 1                                               Binde 2

ARSA:                        Binde 3                                               Binde 6

Elbette ödeme yaparken taşınmazın bağlı bulunduğu belediyelerin kriterlerine uygun beyan ve ödeme yapılması daha sonra çıkacak hukuksal ve finansal sorunları önleyecektir.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi her takvim yılına göre hesaplanır. Her yıl taşınmazın rayiç bedelinde ve taşınmazda meydana gelen cins değişikliklerine göre ödenecek vergi bedeli değişebilmektedir. Yıllık bedel belirlenerek ödenecek emlak vergisi tespit edilir. Yıllık bedel tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit halinde de ödenebilmektedir.

İlk taksit; 01 Mart-31 Mayıs

İkinci taksit; 01-30 Kasım

Belirlenen dönemlerde ödeme yapılmadığı takdirde aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR, NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi belediyelere ödenir. Taşınmazın bulunduğu belediyeden emlak vergisi miktarını öğrenerek bedelini ödeyebilirsiniz.

Taşınmazınıza ait emlak vergisi miktarını ve ödenecek para bedelini farklı yöntemlerle ödeyebilirsiniz.

Belediyeye giderek

Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye giderek emlak verginizi ödeyebilirsiniz.

Havale ile

Emlak vergisi mükellef numaranızı bağlı olduğunuz belediyeden öğrendikten sonra, PTT şubelerine giderek ilgili belediyeye havale yapabilirsiniz. Belediyenin hesap numarasına, taşınmazınıza ait emlak vergisini mükellef numaranız ile havale yapabilirsiniz.

Online ödeme

Belediyelerin resmi internet sitesine TC kimlik numaranız ile veya e-devlet  üzerinden TC kimlik numaranız ile şifrenizi girerek ilgili belediyenin resmi internet sitesine girebilirsiniz.

Belediyenin resmi internet sitesinde sizin adınıza kayıtlı taşınmazın emlak vergisi tespit edilmiş olarak ödemenizi yapmanıza olanak sağlar. Borç sorgulama ile tüm bilgilerinizi görebilirsiniz. Kredi kartı ile borcunuzu online ödeyebilirsiniz.

Adnan Bülbül

finansgundem.com