EMEKLİLİKTE PÜF NOKTALAR...

EMEKLİLİKTE PÜF NOKTALAR...

EMEKLİLİKTE PÜF NOKTALAR

Son yedi yıla dikkat!

Eski SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için son yedi yıl önem teşkil etmektedir. Buna göre sigortalıların emekli olmadan önceki son yedi yıllık hizmet süresinde en fazla (1261 gün) hangi kapsamda (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) hizmetleri varsa o kapsamdan emekli olacaklardır.

Buna göre çalışanlar için daha kolay olan SSK kapsamında emeklilik hakkından yararlanmak isteyenler, emekli olmadan önceki 1261 günlük hizmet sürelerini SSK’lı olarak çalışarak tamamlarlarsa onlar için avantaj olacaktır.

Örneğin 01.01.1997 tarihinde işe başlayan Bağ-Kur sigortalısının emekli olması için 9000 gün prim gün şartı ve 56 yaşın doldurulması gerekirken, bu kişi son 1261 gününü SSK kapsamında sigortalı olarak geçirirse 5825 günden emekli olacaktır.

Borçlanmalara dikkat!

Borçlandırılacak sürelerden olan doğum ve askerlik süreleri sigortalının gün sayısının tamamlanmasını sağlamaktadır. Askerlik borçlanması şayet sigorta başlangıç tarihinden önce ise, sigortalının başlangıç tarihini geriye çekerken, doğum borçlanması sigortalılık başlangıç tarihini geriye çekmemektedir.

Ancak doğum borçlanması konusunda stajyerlik süresinden sonra yapılan doğumun da borçlanacağı belirtilmiştir. SGK tarafından yayınlanan 2014/5 sayılı Genelge’de yapılan değişiklikle birlikte, staj süresinden sonra yapılan doğum sonrası, kişinin normal statüde çalışmışlığı varsa, yapılan borçlanma sigorta başlangıç tarihini geriye çekecektir.

Örneğin 03.04.1996 tarihinde stajyer olarak çalışmaya başlayan kadın sigortalı, 12.12.1997 tarihinde doğum yapıyor ve bu kişi 15.01.2000 tarihinde de stajyer olarak değil de normal statüde çalışmaya başlıyor. Bu kişi doğum borçlanması yaptığı takdirde, sigortalılık süresi başlangıcı 15.01.2000 tarihinden geriye doğru borçlanılan süre kadar gidilerek tespit edilmektedir.

Borçlanmalarda dikkat edilecek hususlardan biri de, borçlanma sırasındaki sigortalılıktır. Borçlanılan dönemde hangi kapsamda emekli olunmak isteniliyorsa o dönemde çalışırken veya en son o kapsamda çalışmış olmak gerekmektedir. Aksi takdirde Bağ-Kurlu olarak çalışırken yapılacak borçlanma, borçlanılan sürelerin de Bağ-Kur hizmeti olarak sayılmasına neden olacaktır.

Staj dönemi emekliliğe etki eder mi?

Staj döneminde kişilere emeklilik primleri yatırılmadığından, emeklilikte bir etkisi olmamaktadır.

Emekli olamayanlar primlerini geri alabilirler mi?

Tüm çalışanların merak ettiği hususlardan birisi de budur. Çalışmaları sonucunda emekli olmayanların o primleri ne olacaktır? Gerek sigortalılar gerekse de bunların hak sahipleri, emeklilik için yalı doldurmakla birlikte prim gün şartını tamamlayamama durumunda talep edilmesi halinde toplu olarak ödenmektedir.

18 yaşından önce sigortalı olmanın emekliliğe etkisi var mı?

01.04.1981 tarihinden sonra 18 yaşından önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kişiler için sigortalılığın başlangıcı 18 yaşının doldurulduğu tarihtir. Bu kişiler için 18 yaşını dolduruncaya kadar ödenen primler boşa gitmemek hizmet sürelerine eklenmektedir ancak kişiler için sigortalığı süresi (yılı) hesaplanırken 18 yaşının doldurulduğu tarihten sonrası dikkate alınmaktadır.

Yaş düzeltmelerinin emekliliğe etkisi

Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra yapılan yaş düzeltmeleri SGK tarafından dikkate alınmamaktadır. Ancak sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce yapılan yaş düzeltmeleri dikkate alınarak kabul edilmektedir.

OSMAN ÖZBOLAT

osmanozbolat.com