Emekli aylığı kesilenlere SGK'dan rahatlatan uygulamalar

Emekli aylığı kesilenlere SGK'dan rahatlatan uygulamalar

Emeklilik; kadın-erkek herkesin en büyük arzusu ve beklentisi ileri yaşlarda çalışamaz duruma geldiğinde hiç kimseye muhtaç ve el açmadan asgari düzeyde de olsa belirli bir gelire sahip olmaktır.

Emeklilik için uzun yıllar çalışmak ve birçok şartı yerine getirmek gerekiyor.

Zaman geçtikçe emeklilik şartları daha da zorlaşıyor.

Bütün bu zorlu şartları yerine getirmesine rağmen hatta emekli aylığı bağlanmasına rağmen çeşitli sebeplerle “pardon siz aslında emeklilik şartlarını yerine getirmemişsiniz veya eksik getirmişsiniz” denilerek emeklilik aylığı kesilip geçmişe yönelik gecikme zammı ve cezasıyla bağlanan emekli aylıkları alınan kişi sayısı azımsanamayacak kadar çok.

SGK, bu şekilde mağdur olan birçok emekliye; bu yılbaşında yapılan mevzuat değişiklikleri ile rahat bir nefes aldırdı.

Primlerinin eksik olduğu tespit edilenler

İlgili sosyal güvenlik kanunlarına göre emekli aylığı bağlanmış olanlardan, tahsis talep veya ölüm tarihi itibariyle ilgili kanunlarında öngörülen aylık bağlama şartlarından prim ödeme gün sayısı şartının sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanmayan nedenlerle yerine gelmediği daha sonra anlaşılan eksik hizmet sürelerinin;

Askerlik, doğum gibi borçlanılacak süresi olanlar, borçlanma talep tarihinde tespit edilecek prime esas günlük kazanç alt sınırı üzerinden eksik hizmet süresi kadar borçlandırılmak,

Borçlanılacak süresi olmayanlar ile borçlanılacak süreleriyle eksik hizmet süresini tamamlamayanlardan; tahsis talep tarihi ile yersiz ödemenin tespit edildiği tarih arasında sigortalılığı bulunanların eksik hizmet süresinin tamamlanacağı tarihe kadar hizmet verilmek,

Yukarıda belirtilen şekilde sigortalılık süresi olmayanlardan; isteğe bağlı, tarım sigortası, taksici-dolmuşçu gibi kendi sigortasını yatıranlardan sigortalılıkları tahsis talep tarihi itibariyle aylığa hak kazanmaları nedeniyle sona erenlere, eksik hizmet süresinin tamamlanacağı tarihe kadar belirtilen kapsamdaki sigortalılıkları devam ettirilmek,

Suretiyle tamamlattırılarak mağduriyetleri giderilmektedir.

Borçlanılacak süresi olanlar, borçlanma talep tarihinde tespit edilecek prime esas günlük kazanç alt sınırı üzerinden eksik hizmet süresi kadar borçlandırılmak suretiyle eksik primlerini tamamlayanlar için yeni bir aylık hesabı yapılmaz ve aylık başlangıç tarihi değiştirilmeden emeklilikleri devam ettirilecektir.

İş kazası açısından işçi-memur farkı

SGK’ya göre; işçi, iş yerinde bulunduğu esnada kalp krizi geçirirse iş kazası sayılır. Memur olursa iş kazası sayılmaz.

***

“Ne üstün zekâ, ne hayal gücü ne de her ikisi beraber, bir dâhi yapmaya yeter. Sevgi, sevgi, sevgi… İşte bu dehanın ta kendisidir.” W. Amadeus Mozart.

“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”

Nasıl kıdem tazminatı alabilirim?

"İsa Ağabey, 1996 sigorta girişli çalışan işçiyim. 8 senedir aynı iş yerinde çalışıyorum. 3225 gün sigortam var. Nasıl kıdem tazminatı alabilirim?" Yılmaz G.

Yılmaz Bey, SSK primlerinizi 3600 güne tamamladıktan sonra SGK’dan "kıdem tazminatı alabilir" yazısı alıp işverene emeklilik nedeniyle ayrılacağınıza dair dilekçe ekinde verirseniz kıdem tazminatı alma hakkınız doğacaktır.

İşkur kaydı ne zamana kadar geçerli?

"İsa Bey, 2015 yılında Manisa’daki İşkur’a kayıt yaptırmıştım. Hâlen işsizim. Bu kaydımı yenilemem gerekli mi?" Hilmi Mücver

Hilmi Bey, İşkur kayıtlarının aktif olarak işlemde kalma süresi, son işlem tarihinden itibaren normal kayıtlarda 1 yıldır. Bu süre geçtikten sonra aktif kayıtların pasife alınması veya işlemden kaldırılması İşkur sistemi tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Bu nedenle kaydınızı internet üzerinden veya İşkur’a şahsen başvurmak suretiyle aktife alabilirsiniz.

***

Sayın KAYA, SSK’dan dul aylığı alanlar, Emekli Sandığından yetim aylığı alabilirler. Sizin de SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına başvurmanız hâlinde annenizden de size yetim maaşı bağlanacaktır. Hemen hatırlatalım evlenirseniz maaşlarınız kesilir.

***

Ramazan Bey, stajyerliğin emekliliğe sayılmasına ilişkin kanun çıksa bile staj yaptığınız tarih sigortalılık başlangıcınız 08.09.1999 tarihi öncesine geri götürmediğinden sizin de emeklilik şartlarınız değişmeyecektir. 21.11.2026 tarihinde emeklilik şartlarını yerine getirmiş olacaksınız.

***

Sayın Selahattin Erdem, giriş tarihiniz 02.03.2001 olduğundan ancak 7000 gün sigorta primi ve 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz.

***

DOPİNG

Atletizim şampiyonasına katılan Temel, doping yapmasına rağmen sonuncu olmuş. Neden?

-Doping yaptığı anlaşılmasın diye

İsa Karakaş

tg.com.tr