Çok ortaklı limited şirketlerin tek ortaklı limited şirkete dönüştürülmesi

Çok ortaklı limited şirketlerin tek ortaklı limited şirkete dönüştürülmesi

6762 sayılı eski Türk Ticaret Kanun’unda limited şirketin kuruluşu ve faaliyette bulunması için asgari iki ortak şartı bulunmaktaydı bu düzenleme nedeniyle, mevcut faaliyet gösteren limited şirketlerimiz en az iki ortaklıdır.

Yeni Türk Ticaret Kanunu ise limited şirket kuruluşu için asgari bir sayı aramamakta bir kişi (gerçek veya tüzel) 1 Temmuz 2012 tarihinden bu yana da limitet şirket kurabilmektedirler.

Yeni TTK’da yer alan bu düzenleme ile sadece kuruluşta değil, kuruluştan sonrada tek ortaklı limited şirkete dönüşüme izin vermiş ve bu konuda özel hükümler düzenlenmiştir. Bu nedenle eski TTK’ya göre kurulan ve faaliyetine devam eden en az iki ve daha fazla ortaklı limited şirketler,

1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren tek kişilik limitet şirkete dönüşebilecektir.

Çok ortaklı limited şirketlerin tek ortaklı limited şirkete dönüştürülmesi için izlenmesi gereken yol haritası ise aşağıdaki şekildedir.

Mevcut ortakların veya diğer ortağın esas sermaye payları mevzuata uygun bir şekilde şirkette kalacak ortağa devir etmesi, yapılan bu pay devrinin şirketin pay defterine işlenmesi.

Hisse devrine ilişkin ortaklar genel kurul kararının yedi gün içerisinde yazılı olarak şirket müdürüne/müdürlerine bildirmesi,

Şirket müdürün/müdürlerin kendilerine bildirilen hisse devirleri ile ilgili olarak yazılı bildirimi aldıkları tarihten itibaren yedi gün içerisinde “Limited Şirketin Tek Ortaklı Bir Limitet Şirket” olduğunu içeren Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne hitaben yazılı dilekçe ekinde;

Noter onaylı hisse devir genel kurul kararı,

Yeni müdür ataması var ise tek ortak tarafından alınmış noterden tasdikli yetki kararı.

Yeni şirket müdürün noter onaylı imza beyannamesi.

Hisse devir sözleşmesi ve tek ortak/müdür tarafından imzalanmış,

Şirketin tek ortaklı bir limited şirket olduğu,

Ortağın adı-soyadı, yerleşim yeri (ikametgâhı), vatandaşlığı,

Türk vatandaşı ise T.C. kimlik numarası,

Yabancı uyruklu ise vergi numarası veya yabancılara mahsus kimlik numarasının yer aldığı tek ortak beyan formunun ile birlikte tescil ve ilan edilmesi gerekmektedir.

Eski TTK hükümlerine göre asgari ortak sayısının sağlanması için zorunlu ortaklık ilişkisi bulunan ortakların bir an önce hisselerini hâkim ortağa devrederek ileride kendileri ile ilgili doğabilecek hukuki sorumluluklardan kurtulmaları gerekmektedir.

 SMMM M.Bahadır ALTAŞ

Bakış Gazetesi