6537 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapan Kanun

6537 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapan Kanun













15 Mayıs 2014  PERŞEMBEResmî GazeteSayı : 29001
KANUN


TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI KANUNUNDA



DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN



Kanun No. 6537     Kabul Tarihi: 30/4/2014

MADDE 1 – 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 1 – Bu Kanunun amacı; toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemektir.”

MADDE 2 – 5403 sayılı Kanunun 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2 – Bu Kanun; arazi ve toprak kaynaklarının bilimsel esaslara uygun olarak sınıflandırılması, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin asgari büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, arazi kullanım planlarının hazırlanması, koruma ve geliştirme sürecinde toplumsal, ekonomik ve çevresel boyutlarının katılımcı yöntemlerle değerlendirilmesi, amaç dışı ve yanlış kullanımların önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması ile görev, yetki ve sorumluluklara ilişkin usul ve esasları kapsar.”

MADDE 3 – 5403 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (ı) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“h) Asgari tarımsal arazi büyüklüğü: Üretim faaliyet ve girdileri rasyonel ve ekonomik olarak kullanıldığı takdirde, bir tarımsal arazide elde edilen verimliliğin, söz konusu tarımsal arazinin daha fazla küçülmesi hâlinde elde edilemeyeceği Bakanlıkça belirlenen en küçük tarımsal parsel büyüklüğünü,

ı) Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü: Bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak il ve ilçelerin ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini,”

“u) Yan sınai işletme: Yeter gelirli tarımsal arazilere ait ürün depolama, koruma, işleme ve pazarlama gibi faaliyetlere yönelik tesisleri,”

MADDE 4 – 5403 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin başlığı “Tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi” şeklinde, ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“Asgari tarımsal arazi büyüklüğü, bölge ve yörelerin toplumsal, ekonomik, ekolojik ve teknik özellikleri gözetilerek Bakanlık tarafından belirlenir. Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur.

Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektardan küçük belirlenemez. Bakanlık asgari tarımsal arazi büyüklüklerini günün koşullarına göre artırabilir. Tarım arazileri Bakanlıkça belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemez, hisselendirilemez, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artırılamaz. Ancak, tarım dışı kullanım izni verilen alanlar veya çay, fındık, zeytin gibi özel iklim ve toprak ihtiyaçları olan bitkilerin yetiştiği alanlarda arazi özellikleri nedeniyle belirlenen asgari tarımsal arazi büyüklüğünden daha küçük parsellerin oluşması gerekli olduğu takdirde, Bakanlığın uygun görüşü ile daha küçük parseller oluşturulabilir.”

MADDE 5 – 5403 sayılı Kanuna 8 inci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki 8/A ila 8/K maddeleri ve 8/A maddesine bağlı ek (1) sayılı liste eklenmiştir.

“Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü

MADDE 8/A – İl ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenmiştir. Tarımsal araziler bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez. Tarımsal arazilerin bu niteliği şerh konulmak üzere Bakanlık tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir. Bilimsel gelişmeler ve günün koşullarına göre bu Kanuna ekli (1) sayılı listede Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile değişiklik yapılabilir.

Mirasa konu tarımsal araziler ile yeter gelirli tarımsal arazilerin devri

MADDE 8/B – Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esastır.

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması hâlinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanır. Devir işlemlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması hâlinde, bu Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri uygulanır.

Devrin yapılacağı mirasçı

MADDE 8/C – Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında;

a) Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini,

b) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini,

c) Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini,

ç) Mülkiyetin üçüncü kişilere devrini,

kararlaştırabilirler.

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde, mirasçılardan her biri yetkili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir. Bu durumda sulh hukuk hâkimi tarımsal arazi veya yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin;

a) Kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle tespit edilen ehil mirasçıya tarımsal gelir değeri üzerinden devrine, birden çok ehil mirasçının bulunması hâlinde, öncelikle asgari geçimini bu yeter gelirli tarımsal arazilerden sağlayan mirasçıya, bunun bulunmaması hâlinde bu mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine, ehil mirasçı olmaması hâlinde, mirasçılar arasından en yüksek bedeli teklif eden mirasçıya devrine karar verir.

b) Birden fazla ehil mirasçı olması ve bu mirasçıların miras dışı tarımsal arazilere sahip olması durumunda, bu mirasçıların mevcut arazilerini yeter gelirli büyüklüğe ulaştırmak veya bu arazilerin ekonomik olarak işletilmesine katkı sağlamak amacıyla hâkim, tarım arazilerinin yeter gelir büyüklüğünü aramaksızın bu mirasçılara devrine karar verebilir.

c) Mirasa konu yeter gelirli tarımsal arazinin kendisine devrini talep eden mirasçı bulunmadığı takdirde, hâkim satışına karar verir. Bu suretle yapılacak satış sonucu elde edilen gelir, mirasçılara payları oranında paylaştırılır.

Yeter gelirli tarımsal araziler birden çok yeter geliri sağlayan tarımsal arazi büyüklüğüne bölünebiliyorsa, sulh hukuk hâkimi bunlardan her birinin mülkiyetinin, yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde mirasçılara ayrı ayrı devrine karar verebilir.

Ehil mirasçıya ait nitelikler, Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin mirasçılardan birine devredilmesinden itibaren yirmi yıl içinde bu arazilerden tamamının veya bir kısmının tarım dışı kullanım nedeniyle değerinde artış meydana gelmesi durumunda; devir tarihindeki arazinin parasal değeri tarım dışı kullanım izni verilen tarihe göre yeniden hesaplanır. Bulunan değer ile arazinin yeni değeri arasındaki fark, diğer mirasçılara payları oranında arazinin mülkiyetini devralan mirasçı tarafından ödenir.

İhbar yükümlülüğü ve mahkeme tarafından devir yapılması

MADDE 8/Ç – Yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin 8/B maddesinde belirtilen sürede devredilmediğinin kamu kurum veya kuruluşları ile finans kurumları tarafından öğrenilmesi hâlinde, durum, bu kurum veya kuruluşlar tarafından derhâl Bakanlığa bildirilir. Bakanlık bu Kanun hükümlerinin uygulanması için mirasçılara üç ay süre verir. Verilen süre sonunda devir olmaması hâlinde, Bakanlık resen veya bildirim üzerine bu yerlerin istemde bulunan ehil mirasçıya, ehil mirasçı olmaması durumunda en fazla teklifi veren istekli mirasçıya devri, aksi hâlde üçüncü kişilere satılması için ilgili sulh hukuk mahkemesi nezdinde dava açabilir.

Sulh hukuk mahkemeleri nezdinde mirasçılar veya Bakanlıkça bu Kanun kapsamında açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır.

Diğer mirasçıların paylarının ödenmesi

MADDE 8/D – Sulh hukuk hâkimi, mülkiyetin devrini uygun bulduğu mirasçıya, diğer mirasçıların miras paylarının bedelini mahkeme veznesine depo etmek üzere altı aya kadar süre verir. Mirasçı tarafından talep edilmesi hâlinde altı ay ek süre verilebilir. Belirlenen süreler içinde bedelin depo edilmemesi ve devir hususunda istekli başka mirasçı bulunmaması durumunda sulh hukuk hâkimi, tarımsal arazinin veya yeter gelirli tarımsal arazinin açık artırmayla satılmasına karar verir.

Kendisine yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyeti devredilen mirasçılardan, diğer mirasçıların paylarının karşılığını öz kaynakları ile ödeyemeyecek durumda olanların bu ödemeleri gerçekleştirmek için bankalardan kullanacakları kredilere Bakanlığın ilgili yıl bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanmak üzere faiz desteği verilebilir. Verilecek kredi miktarı diğer mirasçıların payları karşılığı tutarın toplamından fazla olamaz. Bu fıkra uyarınca verilecek kredilere ve yapılacak faiz desteğine ilişkin usul ve esaslar Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanın ve Bakanlığın müşterek teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenir.

Taşınırların devri

MADDE 8/E – Yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyeti kendisine devredilen kişi, bu araziler için zorunlu olan araç, gereç ve hayvanların mülkiyetinin gerçek değerleri üzerinden kendisine devredilmesini isteyebilir.

8/C maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi hükmü gereğince mirasçılar arasında limited şirket kurulması hâlinde yeter gelirli tarımsal araziler için gerekli olan taşınırlar da şirket mal varlığına dâhil edilir.

Ölüme bağlı tasarruf ile düzenleme

MADDE 8/F – Yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyetinin kendisine devredilmesini isteyen ve buna ehil tek mirasçı olduğu anlaşılan mirasçının bu konudaki istem hakkı, ölüme bağlı tasarrufla ortadan kaldırılamaz. Mirastan çıkarma, mirastan yoksunluk ve mirastan feragat hâlleri saklıdır.

Birden çok mirasçıda devir koşullarının bulunması hâlinde, kendisine devir yapılacak mirasçı ölüme bağlı tasarrufla belirlenebilir. Belirlenen bu mirasçıya itiraz edilmesi durumunda, ehil mirasçı sulh hukuk hâkimi tarafından belirlenir.

Yeter gelirli tarımsal arazi yönetiminin tedbiren verilmesi

MADDE 8/G – Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük mirasçı bulunması hâlinde hâkim, yeter gelirli tarımsal arazilerin yönetimini dava sonuçlanana kadar ehil gördüğü mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye tedbiren verebilir. Bu takdirde, elde edilen tarımsal gelir, işletme masrafları düşüldükten sonra mirasçılar arasında payları oranında dağıtılır.

Denkleştirme

MADDE 8/Ğ – Kendisine yeter gelirli tarımsal arazi mülkiyeti devredilen mirasçının, devir sebebiyle diğer mirasçılara payları karşılığı ödemesi gereken bedel ile miras bırakanın borcu dolayısıyla daha önce yeter gelirli tarımsal arazi üzerinde kurulmuş bulunan rehin konusu alacaklar birbiriyle denkleştirilir. Bakiye bir tutar kalırsa diğer mirasçılara payları oranında ödenir.

Yan sınai işletme

MADDE 8/H – Yeter gelirli tarımsal arazilere sıkı şekilde bağlı bir yan sınai işletme mevcut ise yan sınai işletme ile yeter gelirli tarımsal arazilerin mülkiyeti bir bütün olarak istemde bulunan ve ehil görülen mirasçıya gerçek değeri üzerinden devredilir.

Mirasçılardan birinin itiraz etmesi veya birden çok mirasçının kendilerine devir istemesi hâlinde sulh hukuk hâkimi yeter gelirli tarımsal arazi ve yan sınai işletmenin ekonomik gelir ve bütünlüğünü sürdürme imkânını ve mirasçıların kişisel durumlarını göz önünde bulundurarak yan sınai işletmenin birlikte veya ayrı olarak devrine ya da satışına karar verir.

8/C maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince mirasçılar arasında limited şirket kurulması hâlinde yeter gelirli tarımsal arazilere sıkı şekilde bağlı olan yan sınai işletme de şirketin mal varlığına dâhil edilir.

İstisnalar ve muafiyetler

MADDE 8/I – 8/C maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince kurulacak limited şirketlerin tescil işlemi tamamlanıncaya kadar yapılacak işlemler harçlardan, bu işlemlerle ilgili düzenlenecek kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır.

Türk Ticaret Kanununda yer alan limited şirket kurulmasına ilişkin sermaye ve diğer şartlar, 8/C maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince kurulacak limited şirketler için aranmaz.

Yeter gelirli tarımsal arazilerin mülkiyetinin devri konusunda anlaşmaları durumunda mirasçılar, bu taşınmazların devri ile ilgili yapılacak işlemlere ilişkin harçlardan ve bu işlemlerle ilgili düzenlenecek kâğıtlara ilişkin damga vergisinden muaftır.

Önalım hakkı

MADDE 8/İ – 8/C maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi uyarınca aile malları ortaklığı veya kazanç paylı aile malları ortaklığı kurulduğu takdirde, ortaklardan birinin payını üçüncü bir kişiye satması hâlinde, diğer ortaklar önalım hakkına sahiptir.

Tarımsal arazilerin satılması hâlinde sınırdaş tarımsal arazi malikleri de önalım hakkına sahiptir. Tarımsal arazi, sınırdaş maliklerden birine satıldığı takdirde, diğer sınırdaş malikler önalım haklarını kullanamaz. Önalım hakkına sahip birden fazla sınırdaş tarımsal arazi malikinin bulunması hâlinde hâkim, tarımsal bütünlük arz eden sınırdaş arazi malikine önalıma konu tarımsal arazinin mülkiyetinin devrine karar verir.

Önalım hakkının kullanılmasında Türk Medenî Kanunu hükümleri uygulanır.

Sona erme ve tasfiye

MADDE 8/J – 8/C maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan aile malları ortaklığının, kazanç paylı aile malları ortaklığının veya limited şirketin; herhangi bir nedenle sona ermesi ve tasfiye olması hâlinde, bu ortaklıklara veya limited şirketlere ait tarımsal araziler, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında kalacak şekilde bölünemez.

Tarımsal arazi edindirme iş ve işlemleri

MADDE 8/K – Bakanlık, yeter gelirli tarımsal arazileri ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan azami oranda verimli kılmak ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünü artırmak için gerekli tedbirleri alır. Ayrıca; tarım arazilerinin değerinin tespiti, kredi temini, ortakçılık, yarıcılık, kiracılık işlerinin düzenlenmesi, kira bedellerinin tespiti ve üretime yönlendirilmesi, arz talep listelerinin oluşturulması, alıcı, satıcı ve kiracıların anlaşmaları konusunda doğrudan aracılık yapılması, bu alanda ilgili kamu idareleri ile yürütülecek politikalar konusunda iş birliği yapılması ve kredi işlemlerine teknik destek sağlanması gibi iş ve işlemleri yapar veya yaptırır. Bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak, ihtiyaç duyulması hâlinde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğüne çıkarmak veya mülkiyetten kaynaklanan ihtilafları gidermek amacıyla kamulaştırma, alım ile satım işlemleri Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığınca ilgili mevzuatına göre yerine getirilir. Kamulaştırma ve alım işlemleri gerektiğinde Hazineye ait taşınmazların trampası suretiyle de yapılabilir.”

MADDE 6 – 5403 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin altıncı fıkrasında ve 14 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “tüzükle” ibareleri “yönetmelikle” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7 – 5403 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı ve dokuzuncu fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Bakanlık, gerekli hâllerde asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki tarımsal arazileri toplulaştırabilir veya bu Kanun kapsamında değerlendirmek üzere kamulaştırabilir. Toplulaştırma uygulamalarında, tahsisli araziler asgari tarımsal arazi büyüklüğünün altındaki araziler ile birleştirilerek asgari büyüklükte yeni tarımsal araziler oluşturulabilir. Bu suretle oluşturulan araziler; öncelikle toplulaştırma veya kamulaştırma konusu olan arazi maliklerine, bu kişiler satın almadığı takdirde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğünde tarım arazisi bulunmayan yöre çiftçilerine rayiç bedeli üzerinden Bakanlığın talebi üzerine Maliye Bakanlığınca ilgili mevzuatına göre doğrudan satılır. Bu amaçla yapılan kamulaştırma ve satımlara konu olan işlemler harçlardan, bu işlemlerle ilgili olarak düzenlenecek kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır.”

“Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 8 – 5403 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 5 – Bu maddenin yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümlerine göre tamamlanır.

Bu maddenin yayımı tarihinden önce tarımsal arazilerin paylaşımına ilişkin olarak açılmış ve hâlen devam etmekte olan davalarda, bu maddeyi ihdas eden Kanundan önceki kanun hükümleri uygulanır.

Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren iki yıl içinde birinci fıkraya göre yapılacak devir işlemleri harçlardan müstesnadır. Bu süre Bakanlar Kurulu tarafından iki yıl uzatılabilir.”

MADDE 9 – 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 659 uncu, 660 ıncı, 661 inci, 662 nci, 663 üncü, 664 üncü, 665 inci, 666 ncı, 667 nci ve 668 inci maddeleri ile 22/11/1984 tarihli ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanununun 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10 – Bu Kanuna ekli (2) sayılı listede yer alan kadrolar ihdas edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait bölümüne eklenmiştir.

MADDE 11 – Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 12 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

14/5/2014

 



































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































(1) SAYILI LİSTE
TÜRKİYE İL/İLÇE BAZINDA

YETER GELİRLİ TARIMSAL ARAZİ BÜYÜKLÜKLERİ
İl/İlçeSulu Arazi

(Da)
Kuru Arazi

(Da)
Dikili Arazi

(Da)
Örtüaltı Arazi

(Da)
Adana
Aladağ70150103
Ceyhan50160103
Çukurova65150103
Feke80175103
İmamoğlu55120103
Karaisalı70160103
Karataş65175103
Kozan50125103
Pozantı90160103
Saimbeyli90120103
Sarıçam70120103
Seyhan50120103
Tufanbeyli95175103
Yumurtalık50135103
Yüreğir50160103
Adıyaman
Besni65160103
Çelikhan55140103
Gerger70170103
Gölbaşı65165103
Kahta70160103
Merkez65160103
Samsat70160103
Sincik55140103
Tut65150103
Afyonkarahisar
Başmakçı70200103
Bayat75175103
Bolvadin65200103
Çay80180103
Çobanlar85200103
Dazkırı75200103
Dinar60200103
Emirdağ65190103
Evciler65180103
Hocalar65190103
İhsaniye65160103
İscehisar100180103
Kızılören60200103
Merkez75190103
Sandıklı70200103
Sinanpaşa65155103
Sultandağı60150103
Şuhut65190103
Ağrı
Diyadin100200103
Doğubeyazıt100200103
Eleşkirt80150103
Hamur100200103
Merkez80180103
Patnos100200103
Taşlıçay100200103
Tutak100200103
Aksaray
Ağaçören70190103
Eskil70185103
Gülağaç70195103
Güzelyurt70195103
Merkez75185103
Ortaköy70175103
Sarıyahşi80160103
Amasya
Göynücek75175103
Gümüşhacıköy70160103
Hamamözü85190103
Merkez75170103
Merzifon75160103
Suluova75160103
Taşova75200103
Ankara
Akyurt65170103
Altındağ80200103
Ayaş65200103
Bala70165103
Beypazarı60150103
Çamlıdere90200103
Çankaya90200103
Çubuk100200103
Elmadağ100200103
Etimesgut90200103
Evren75165103
Gölbaşı100200103
Güdül70200103
Haymana70200103
Kalecik70200103
Kazan100175103
Keçiören90200103
Kızılcahamam90180103
Mamak70200103
Nallıhan70200103
Polatlı70160103
Pursaklar80170103
Sincan70165103
Ş.Koçhisar75200103
Yenimahalle80200103
Antalya
Akseki70160103
Aksu60130103
Alanya100190103
Demre70200103
Döşemealtı65120103
Elmalı75145103
Finike70165103
Gazipaşa70145103
Gündoğmuş80165103
İbradı90155103
Kaş70165103
Kemer70130103
Kepez65140103
Konyaaltı70165103
Korkuteli75190103
Kumluca70145103
Manavgat65140103
Muratpaşa70165103
Serik60130103
Ardahan
Çıldır85175103
Damal100200103
Göle100200103
Hanak100200103
Merkez100200103
Posof70160103
Artvin
Ardanuç75200103
Arhavi75200103
Borçka80200103
Hopa75200103
Merkez70180103
Murgul80200103
Şavşat75200103
Yusufeli80200103
Aydın
Bozdoğan65165103
Buharkent60125103
Çine65135103
Didim60140103
Germencik50125103
İncirliova60135103
Karacasu70190103
Karpuzlu65165103
Koçarlı50130103
Köşk60140103
Kuşadası50140103
Kuyucak50120103
Merkez50125103
Nazilli50130103
Söke50125103
Sultanhisar55130103
Yenipazar60165103
Balıkesir
Ayvalık60140103
Balya100200103
Bandırma60140103
Bigadiç70160103
Burhaniye70170103
Dursunbey100200103
Edremit60120103
Erdek60180103
Gömeç60170103
Gönen80170103
Havran80180103
İvrindi90200103
Kepsut80170103
Manyas80170103
Marmara80170103
Merkez80170103
Savaştepe80170103
Sındırgı80200103
Susurluk80170103
Bartın
Amasra80135103
Kurucaşile60130103
Merkez95135103
Ulus85135103
Batman
Beşiri60155103
Gercüş65150103
Hasankeyf65150103
Kozluk60160103
Merkez60155103
Sason65170103
Bayburt
Aydıntepe70180103
Demirözü70180103
Merkez70180103
Bilecik
Bozüyük70170103
Gölpazarı70170103
İnhisar80170103
Merkez80170103
Osmaneli75140103
Pazaryeri70145103
Söğüt70145103
Yenipazar70145103
Bingöl
Adaklı100200103
Genç100200103
Karlıova80170103
Kiğı100200103
Merkez100200103
Solhan100200103
Yayladere100200103
Yedisu100200103
Bitlis
Adilcevaz100185103
Ahlat80170103
Güroymak100200103
Hizan100200103
Merkez90200103
Mutki90185103
Tatvan90170103
Bolu
Dörtdivan95150103
Gerede95195103
Göynük95150103
Kıbrıscık95190103
Mengen95200103
Merkez65140103
Mudurnu90140103
Seben95160103
Yeniçağa95160103
Burdur
Ağlasun80200103
Altınyayla85190103
Bucak70120103
Çavdır90200103
Çeltikçi100185103
Gölhisar85185103
Karamanlı80200103
Kemer90180103
Merkez85170103
Tefenni85175103
Yeşilova90180103
Bursa
Büyükorhan85165103
Gemlik70135103
Gürsu75160103
Harmancık100200103
İnegöl55120103
İznik75145103
Karacabey65140103
Keles75175103
Kestel60150103
M.Kemalpaşa80160103
Mudanya60180103
Nilüfer60135103
Orhaneli70135103
Orhangazi70135103
Osmangazi75135103
Yenişehir60130103
Yıldırım70150103
Çanakkale
Ayvacık55120103
Bayramiç60120103
Biga55120103
Bozcaada55130103
Çan55120103
Eceabat50120103
Ezine55125103
Gelibolu50120103
Gökçeada60125103
Lapseki55120103
Merkez55120103
Yenice60120103
Çankırı
Atkaracalar60140103
Bayramören80180103
Çerkeş80155103
Eldivan80190103
Ilgaz80190103
Kızılırmak80190103
Korgun80185103
Kurşunlu80170103
Merkez80195103
Orta80160103
Şabanözü80155103
Yapraklı70150103
Çorum
Alaca80150103
Bayat75155103
Boğazkale90145103
Dodurga80150103
İskilip100170103
Kargı70160103
Laçin100150103
Mecitözü85150103
Merkez85145103
Oğuzlar95140103
Ortaköy100200103
Osmancık75155103
Sungurlu70155103
Uğurludağ100165103
Denizli
Acıpayam60200103
Akköy55145103
Babadağ75165103
Baklan60190103
Bekilli85165103
Beyağaç100200103
Bozkurt55140103
Buldan50170103
Çal60170103
Çameli65200103
Çardak65180103
Çivril70200103
Güney85180103
Honaz60170103
Kale60135103
Merkez55135103
Sarayköy50135103
Serinhisar65190103
Tavas60160103
Diyarbakır
Bağlar65160103
Bismil60160103
Çermik70175103
Çınar60145103
Çüngüş90175103
Dicle60155103
Eğil65140103
Ergani60135103
Hani65140103
Hazro60150103
Kayapınar60150103
Kocaköy60150103
Kulp60170103
Lice60150103
Silvan65150103
Sur60130103
Yenişehir55130103
Düzce
Akçakoca75140103
Cumayeri75130103
Çilimli70120103
Gölyaka85170103
Gümüşova85155103
Kaynaşlı70130103
Merkez55200103
Yığılca65180103
Edirne
Enez55130103
Havsa50130103
İpsala50125103
Keşan50120103
Lalapaşa55135103
Meriç55140103
Merkez50120103
Süleoğlu55140103
Uzunköprü50125103
Elazığ
Ağın75175103
Alacakaya100195103
Arıcak90175103
Baskil75160103
Karakoçan85185103
Keban90200103
Kovancılar75130103
Maden85175103
Merkez70145103
Palu75150103
Sivrice95185103
Erzincan
Çayırlı90200103
İliç90200103
Kemah100200103
Kemaliye100195103
Merkez85165103
Otlukbeli80150103
Refahiye85165103
Tercan85165103
Üzümlü80150103
Erzurum
Aşkale100200103
Aziziye(Ilıca)100190103
Çat100200103
Hınıs100200103
Horasan100200103
İspir100200103
Karaçoban100200103
Karayazı100200103
Köprüköy80200103
Narman100200103
Oltu100200103
Olur100190103
Palandöken100200103
Pasinler90200103
Pazaryolu100180103
Şenkaya95200103
Tekman100200103
Tortum90150103
Uzundere80160103
Yakutiye90190103
Eskişehir
Alpu60160103
Beylikova60140103
Çifteler60160103
Günyüzü60140103
Han75140103
İnönü80140103
Mahmudiye70145103
Mihalgazi70145103
Mihalıçcık65145103
Odunpazarı60130103
Sarıcakaya80145103
Seyitgazi75150103
Sivrihisar75150103
Tepebaşı60130103
Gaziantep
Araban70150103
İslahiye65135103
Kargamış80190103
Nizip65175103
Nurdağı60140103
Oğuzeli60140103
Şahinbey70190103
Şehitkamil65175103
Yavuzeli70135103
Giresun
Alucra50120103
Bulancak50120103
Çamoluk50120103
Çanakçı50120103
Dereli50120103
Doğankent50120103
Espiye50120103
Eynesil50120103
Görele50120103
Güce50120103
Keşap50120103
Merkez50120103
Piraziz50120103
Ş.Karahisar50120103
Tirebolu50120103
Yağlıdere50120103
Gümüşhane
Kelkit70150103
Köse100200103
Kürtün90190103
Merkez65150103
Şiran90200103
Torul80160103
Hakkari
Çukurca90180103
Merkez90180103
Şemdinli90180103
Yüksekova90180103
Hatay
Altınözü60175103
Belen60165103
Dörtyol60140103
Erzin60140103
Hassa60130103
İskenderun55145103
Kırıkhan55140103
Kumlu55145103
Merkez65140103
Reyhanlı60140103
Samandağ75140103
Yayladağı70150103
Iğdır
Aralık50150103
Karakoyunlu50150103
Merkez50150103
Tuzluca50150103
Isparta
Aksu100155103
Atabey100185103
Eğirdir90200103
Gelendost85170103
Gönen85165103
Keçiborlu90155103
Merkez90155103
Senirkent85150103
Sütçüler90150103
Şarkikaraağaç95140103
Uluborlu90150103
Yalvaç70150103
Yenişarbademli90150103
İstanbul
Arnavutköy55120103
Avcılar55140103
Başakşehir60140103
Beykoz65145103
Beylikdüzü60130103
Büyükçekmece55120103
Çatalca60130103
Çekmeköy60140103
Esenyurt80200103
Kartal55120103
Pendik60145103
Sancaktepe55120103
Silivri60200103
Şile80170103
Şişli60170103
Tuzla80170103
İzmir
Aliağa55140103
Balçova55120103
Bayındır50135103
Bergama60145103
Beydağ65140103
Bornova60140103
Buca55140103
Çeşme85170103
Çiğli55135103
Dikili55135103
Foça55135103
Gaziemir65135103
Güzelbahçe55135103
Karabağlar60185103
Karaburun60185103
Karşıyaka65135103
Kemalpaşa65135103
Kınık55140103
Kiraz55140103
Konak75200103
Menderes55135103
Menemen55135103
Narlıdere55135103
Ödemiş55120103
Seferihisar55140103
Selçuk65140103
Tire55135103
Torbalı55135103
Urla55135103
Kahramanmaraş
Afşin60140103
Andırın80170103
Çağlayancerit70155103
Ekinözü70185103
Elbistan60140103
Göksun75175103
Merkez60150103
Nurhak65150103
Pazarcık60185103
Türkoğlu55120103
Karabük
Eflani70150103
Eskipazar70150103
Merkez70150103
Ovacık70160103
Safranbolu70150103
Yenice70150103
Ayrancı65140103
Başyayla70155103
Ermenek60150103
Kazımkarabekir65160103
Merkez70175103
Sarıveliler70150103
Kars
Akyaka90160103
Arpaçay90160103
Digor90160103
Kağızman90150103
Merkez90150103
Sarıkamış90200103
Selim90160103
Susuz90160103
Kastamonu
Abana90200103
Ağlı90200103
Araç70130103
Azdavay95200103
Bozkurt90200103
Cide70130103
Çatalzeytin75145103
Daday75175103
Devrekani75160103
Doğanyurt75200103
Hanönü90185103
İhsangazi75160103
İnebolu80185103
Küre75160103
Merkez70160103
Pınarbaşı75200103
Seydiler70160103
Şenpazar70175103
Taşköprü70175103
Tosya100200103
Kayseri
Akkışla75135103
Bünyan65155103
Develi70155103
Felahiye95170103
Hacılar65200103
İncesu65200103
Kocasinan65200103
Melikgazi65170103
Özvatan100175103
Pınarbaşı75200103
Sarıoğlan65170103
Sarız80155103
Talas100200103
Tomarza75155103
Yahyalı60140103
Yeşilhisar60180103
Kırıkkale
Bahşılı100170103
Balışeyh75150103
Çelebi70165103
Delice80160103
Karakeçili70170103
Keskin70145103
Merkez100140103
Sulakyurt90165103
Yahşihan75150103
Kırklareli
Babaeski60125103
Demirköy65150103
Kofçaz65150103
Lüleburgaz55120103
Merkez60135103
Pehlivanköy55135103
Pınarhisar60135103
Vize50135103
Kırşehir
Akçakent85175103
Akpınar75150103
Boztepe70140103
Çiçekdağı85140103
Kaman75155103
Merkez85160103
Mucur75155103
Kilis
Elbeyli55145103
Merkez90200103
Musabeyli55130103
Polateli55135103
Kocaeli
Başiskele70140103
Çayırova70145103
Darıca70145103
Derince70145103
Dilovası70145103
Gebze75180103
Gölcük70140103
İzmit75180103
Kandıra75160103
Karamürsel70160103
Kartepe70145103
Körfez70160103
Konya
Ahırlı60180103
Akören100200103
Akşehir60160103
Altınekin60165103
Beyşehir60165103
Bozkır60180103
Cihanbeyli55175103
Çeltik60175103
Çumra55200103
Derbent80145103
Derebucak55170103
Doğanhisar70175103
Emirgazi75200103
Ereğli55170103
Güneysınır70170103
Hadim65145103
Halkapınar55140103
Hüyük60160103
Ilgın60165103
Kadınhanı60165103
Karapınar60170103
Karatay60175103
Kulu55155103
Meram65160103
Sarayönü70175103
Selçuklu60175103
Seydişehir60150103
Taşkent70195103
Tuzlukçu65170103
Yalıhüyük60175103
Yunak60200103
Kütahya
Altıntaş75155103
Aslanapa70155103
Çavdarhisar70155103
Domaniç70155103
Dumlupınar60155103
Emet65155103
Gediz65155103
Hisarcık70155103
Merkez60140103
Pazarlar70200103
Simav80200103
Şaphane60155103
Tavşanlı60155103
Malatya
Akçadağ100200103
Arapkir90185103
Arguvan80150103
Battalgazi100185103
Darende100200103
Doğanşehir70175103
Doğanyol90150103
Hekimhan80165103
Kale90185103
Kuluncak95200103
Merkez100200103
Pötürge90185103
Yazıhan70200103
Yeşilyurt80200103
Manisa
Ahmetli60120103
Akhisar50130103
Alaşehir55130103
Demirci85200103
Gölmarmara55145103
Gördes100190103
Kırkağaç60160103
Köprübaşı90200103
Kula60170103
Merkez50145103
Salihli55145103
Sarıgöl90180103
Saruhanlı55170103
Selendi100200103
Soma65160103
Turgutlu50145103
Mardin
Dargeçit80145103
Derik60135103
Kızıltepe55130103
Mazıdağı60140103
Merkez60135103
Midyat75145103
Nusaybin60140103
Ömerli65145103
Savur60140103
Yeşilli70145103
Mersin
Akdeniz60120103
Anamur70160103
Aydıncık100180103
Bozyazı60195103
Çamlıyayla75150103
Erdemli100180103
Gülnar75150103
Mezitli90160103
Mut70160103
Silifke60190103
Tarsus60125103
Toroslar75120103
Yenişehir100190103
Muğla
Bodrum100200103
Dalaman70180103
Datça80180103
Fethiye75155103
Kavaklıdere90180103
Köyceğiz100200103
Marmaris100200103
Merkez90180103
Milas70120103
Ortaca70120103
Ula100190103
Yatağan80180103
Muş
Bulanık100200103
Hasköy80150103
Korkut100200103
Malazgirt100160103
Merkez100200103
Varto100200103
Nevşehir
Acıgöl80155103
Avanos75140103
Derinkuyu75155103
Gülşehir70150103
Hacıbektaş70150103
Kozaklı85150103
Merkez80165103
Ürgüp75165103
Niğde
Altunhisar85200103
Bor80170103
Çamardı70140103
Çiftlik70195103
Merkez75140103
Ulukışla80170103
Ordu
Akkuş60150103
Aybastı60150103
Çamaş75180103
Çatalpınar80160103
Çaybaşı80165103
Fatsa75170103
Gölköy65165103
Gülyalı85160103
Gürgentepe60175103
İkizce65165103
Kabadüz65165103
Kabataş75175103
Korgan80185103
Kumru65160103
Merkez70175103
Mesudiye90180103
Perşembe85170103
Ulubey80175103
Ünye75165103
Osmaniye
Bahçe65120103
Düziçi60120103
Hasanbeyli65120103
Kadirli60120103
Merkez60120103
Sumbas60120103
Toprakkale60130103
Rize
Ardeşen60150103
Çamlıhemşin60150103
Çayeli75180103
Derepazarı80160103
Fındıklı80165103
Güneysu75170103
Hemşin65165103
İkizdere85160103
İyidere60175103
Kalkandere65165103
Merkez65165103
Pazar75175103
Sakarya
Adapazarı60130103
Akyazı65140103
Arifiye60130103
Erenler60130103
Ferizli65140103
Geyve65140103
Hendek65140103
Karapürçek70155103
Karasu70155103
Kaynarca65140103
Kocaali70155103
Pamukova70140103
Sapanca70140103
Serdivan70155103
Söğütlü60130103
Taraklı70160103
Samsun
Alaçam80180103
Asarcık100200103
Atakum80180103
Ayvacık100200103
Bafra65180103
Canik85200103
Çarşamba65120103
Havza65160103
İlkadım65120103
Kavak85165103
Ladik65160103
Ondokuz Mayıs80180103
Salıpazarı85165103
Tekkeköy60120103
Terme75140103
Vezirköprü65140103
Yakakent65190103
Siirt
Aydınlar75135103
Baykan95160103
Eruh70150103
Kurtalan60130103
Merkez65150103
Pervari75150103
Şirvan70150103
Sinop
Ayancık85190103
Boyabat75190103
Dikmen75190103
Durağan75170103
Erfelek75170103
Gerze70130103
Merkez80155103
Saraydüzü75170103
Türkeli70145103
Sivas
Akıncılar85145103
Altınyayla85165103
Divriği70165103
Doğanşar90190103
Gemerek70140103
Gölova100150103
Gürün85135103
Hafik70140103
İmranlı70140103
Kangal70135103
Koyulhisar85140103
Merkez70140103
Suşehri70140103
Şarkışla80140103
Ulaş80135103
Yıldızeli75140103
Zara70140103
Şanlıurfa
Akçakale55140103
Birecik60130103
Bozova65150103
Ceylanpınar60200103
Halfeti65135103
Harran60145103
Hilvan70165103
Merkez65155103
Siverek55130103
Suruç55130103
Viranşehir60140103
Şırnak
Beytüşşebap90200103
Cizre70140103
Güçlükonak75155103
İdil70155103
Merkez751553
Silopi75160103
Uludere75170103
Tekirdağ
Çerkezköy55130103
Çorlu55130103
Hayrabolu50120103
M.Ereğlisi50120103
Malkara50120103
Merkez50120103
Muratlı55125103
Saray55125103
Şarköy50125103
Tokat
Almus75165103
Artova85200103
Başçiftlik80165103
Erbaa65150103
Merkez85175103
Niksar85150103
Pazar85170103
Reşadiye70155103
Sulusaray95165103
Turhal70140103
Yeşilyurt95150103
Zile85150103
Trabzon
Akçaabat50120103
Araklı50120103
Arsin50120103
Beşikdüzü50120103
Çarşıbaşı50120103
Çaykara50120103
Dernekpazarı50120103
Düzköy50120103
Hayrat50120103
Köprübaşı50120103
Maçka50120103
Merkez50120103
Of50120103
Sürmene50120103
Şalpazarı50120103
Tonya50120103
Vakfıkebir50120103
Yomra50120103
Tunceli
Çemişgezek70145103
Hozat90180103
Mazgirt80160103
Merkez80160103
Nazımiye85195103
Ovacık85160103
Pertek80160103
Pülümür80160103
Uşak
Banaz75155103
Eşme100150103
Karahallı90150103
Merkez75165103
Sivaslı80165103
Ulubey80145103
Van
Bahçesaray80150103
Başkale85190103
Çaldıran85190103
Çatak100200103
Edremit80160103
Erciş85200103
Gevaş90200103
Gürpınar100200103
Merkez100200103
Muradiye100200103
Özalp100200103
Saray100200103
Yalova
Altınova60120103
Armutlu80155103
Çınarcık70155103
Çiftlikköy55200103
Merkez80155103
Termal70155103
Yozgat
Akdağmadeni90155103
Aydıncık90175103
Boğazlıyan75150103
Çandır75160103
Çayıralan95170103
Çekerek75155103
Kadışehri90175103
Merkez75150103
Saraykent75150103
Sarıkaya90155103
Sorgun70130103
Şefaatli70150103
Yenifakılı70150103
Yerköy75140103
Zonguldak
Alaplı75180103
Çaycuma100180103
Devrek70150103
Ereğli75160103
Gökçebey90160103
Merkez75160103
 

(2) SAYILI LİSTE

KURUMU : GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

TEŞKİLATI : MERKEZ

İHDAS EDİLEN KADROLARIN





















































































SINIFIUNVANIDERECESİSERBEST KADRO ADEDİTOPLAMI
GİHGenel Müdür Yardımcısı122
GİHDaire Başkanı155
THMühendis12020
THMühendis32020
THMühendis56060
AHAvukat666
GİHMemur92525
TOPLAM138138
 

KURUMU : GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

TEŞKİLATI : TAŞRA

İHDAS EDİLEN KADROLARIN

































































SINIFIUNVANIDERECESİSERBEST KADRO ADEDİTOPLAMI
GİHŞube Müdürü18181
THMühendis12525
THMühendis32525
THMühendis5200200
THSosyolog82020
TOPLAM351351