6495 Sayılı “Torba Kanun” ile neler değişti

6495 Sayılı “Torba Kanun” ile neler değişti

6495 Sayılı “Torba Kanun” ile neler değişti -2-

-Çalışma Hayatını denetleyen müfettişlere A sınıfı İSG uzmanlığı

6331 sayılı İSG ile sadece teknik (mühendis) iş müfettişleri A sınıfı belge alabiliyordu, yeni düzenleme ile sosyal iş müfettişleri ile SGK’nın müfettişleri de artık A sınıfı uzman olma hakkı kazandılar.

-Kadın memura doğumdan sonra 2 yıl gece nöbeti yok

657 sayılı Kanun’un 101’inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “doğumdan sonraki bir yıl süreyle” ibaresi “doğumdan sonraki iki yıl süreyle” şeklinde değiştirilmiştir

-Kamuda ve belediyelerde çalışan Sözleşmeli memurlar kadroya alınacak

Çeşitli kamu Kurum ve kuruluşları ile Belediyelerde sözleşmeli memur olarak işe alınanlar da artık kadrolu memur olacaklar, bunlardan bazıları dilekçe vererek kadroya geçirilecek bazıları da talepleri olmasa da kadroya alınacaklar. Değişik kurum ve kuruluşların isimleri ise Kanun’da ayrıntılı olarak listelenmiştir.

-SGK Müfettiş yardımcılarına ikinci bir sınav hakkı

Yani, 3 yıllık yardımcılık döneminden sonra girdikleri yeterlilik sınavını aşamayanlara artık ikinci kere sınava girme hakkı verilmiş olacak.

-Yurt dışında okuyan öğrencilerin borçlanma hakkı yenilendi

5510 sayılı Kanun’un geçici 43. maddesi ile yurt dışında 1146 Kanuna göre okumak üzere devlet veya kamu kurumlarınca gönderilenler, 18 yaşından sonraki öğrencilik sürelerini borçlanma hakkı verilmiş ama 3 ay süre tanınmıştı. Bu süreyi geçirenlere yeni bir hak daha verildi. İlgili maddeye göre;

-28 Şubat mağduru memurlara da borçlanma hakkı yenilendi

5510 sayılı Kanun’un geçici 44. maddesi ile 28 Şubat mağduru memurlara daha doğrusu memuriyetten çıkarılmış olanlara borçlanma hakkı verilmiş ama 3 ay süre tanınmıştı. Bu 3 aylık süre (2009’da bitti) için müracaat edemeyenlere şimdi “Torba Kanun” ile yeni bir hak daha getirildi. Şimdi süre 31.12.2013’te dolacak.

-28 Şubat mağduru memurlara bir af daha geldi

a) Memuriyete giriş şartlarını kaybetmemiş olmaları,

b) Durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon bulunması,

c) Bu kadro ve pozisyonlara ait nitelikleri taşımaları,

ç) Üç ay içinde müracaat etmeleri,

kaydıyla yeniden göreve alınmalarında 20/12/2012 tarihli ve 6363 sayılı 2013 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanununun eki (İ) Cetvelinde yer alan atama sayısı sınırlaması uygulanmaz...” denilerek 28 Şubat mağduru memurlar SINAVSIZ yeniden memuriyete dönebilecekler.

-Aday iken (baş örtüsü sebebiyle) atılan memurlara da bir hak daha verildi

657/125-A (g) bendinden belirtilen kılık kıyafeti uygun değil diye ceza alan veya memuriyetten atılan memurlar da dilerse yeniden memur adayı olabilecek.

-Baş örtüsünden dolayı okulu geç bitiren ve bitirecek olanlara yaş şartsız memuriyete giriş hakkı geldi

“Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bitirmiş olanlar için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl süreyle, 31/12/2015 tarihine kadar bitirecek olanlar için ise öğrenimlerini bitirdikleri tarihten itibaren iki yıl süreyle, kamu görevlerine giriş için ilgili mevzuatında öngörülen yaş şartı aranmaz.”

.....

Bu yazının hazırlanmasında emeği geçen Bursa Rehber Muhasebeden İbrahim Yıldırım Beye çok teşekkür ediyoruz.

Lütfi Köksal

[email protected]

TÜRKİYE