3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı

3600 gün primi doldurana 50 yaşında emeklilik fırsatı

9 Eylül 1981’den önce sigortalı olan ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3600 prim günüyle ‘yaştan emekli’ olabilir. Burada şartlar ilk sigortalılık tarihinee göre değişir.

5 SORU 5 CEVAP

Soru: 60 yaşındayım, emekliliğime 5 yılım var. Yaştan emeklilik diye bir şey duydum. Bunu ne zaman hak ederim, emekli maaşım daha düşük mü olur? (Naciye Yılmaz)

Cevap: Yaştan emeklilik şartları ilk kez sigortalı olunan tarihe göre farklılaşıyor. 9 Eylül 1981’den önce ilk kez sigortalı olmuş kadınlar ve yine 23 Mayıs 2002 itibarıyla 15 yıl sigortalılığı bulunan kadınlar 50 yaşında ve 3600 prim günüyle emekli olabilir.

1999 SONRASI ŞARTLAR YÜKSELİYOR

İlk kez 9 Eylül 1999 ve 30 Nisan 2008 arasında ilk kez sigortalı olan kişiler için yaştan emeklilikte 3 bin 600 gün prim yeterli olmuyor. Bu kişilerin yaştan emekli olabilmeleri için 4 bin 500 gün prim yani 12 buçuk yıl çalışmış olma, 25 yıl sigortalılık ve kadınsa 58, erkekse 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. Yani yaştan emeklilik şartları herkes için farklı olabiliyor.

2- Eş durumundan tayin kolaylaştı

Soru: Devlet memuruyum. Eşim memur değil, Kırşehir’de şirketi var. Eş durumu tayini isteyebilir miyim? (Aysen Taş)

Cevap: Memurların eş durumundan tayin istemeleri için eşlerinin de memur olmasına gerek yok. Bu konuda yapılan değişiklikle bu şart kaldırıldı. Dolayısıyla eşi SSK’lı çalışan veya kendi işini yapan bir memur da eş durumundan tayin isteme hakkına sahip. Ancak bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim yatırılmış olması gerekiyor. Ancak son iki yılda bir yıl prim yatırılmış eşler için memur olmasa bile tayin hakkı talep edilebiliyor.

3- Emekli olan taşerona tazminat

Soru: Emekli olduktan sonra taşeron şirkette çalışıyordum. Kadro geçişi yapılmayınca şirket kapandı. Kıdem tazminatı mı alabilecek miyim? (Ekrem Sarı)

Cevap: Kamuda taşeron işçilerin kadro geçişleri bitmek üzere. Ancak emekli olduktan sonra kamuda çalışma imkanı olmadığı için sizin gibi emeklilikten sonra çalışanlar kadroya geçirilemediler. İşten çıkartılmanız halinde kıdem tazminatınızın ödenmesi gerekir.

4-Taksitle ödenirse faiz işler

Soru: 15 yıl, 3600 günle işten ayrılıyorum. İşveren kıdem tazminatımı taksitle ödemek istiyor. Peşin ödemek zorunda değil mi? (Kazım Çankaya)

Cevap: Kıdem tazminatı genel olarak peşin ödenmelidir. Ancak işçi ve işverenin anlaşması halinde taksitle ödenmesi de mümkündür. Bu durumda taksitle ödenecek kıdem tazminatına gecikme faizi ödeme tarihinde hesaplanır. İşçinin faiz talep edebilmesi için ödemelere ihtirazi kayıt koyması gerekir.

5- İki ölüm aylığı birlikte alınmaz birini tercih etmeniz gerekiyor

Soru: İlk eşim 20 yıl önce vefat etmişti. İlk eşimden dolayı ölüm aylığı alıyordum, yeniden evlenince bu aylık kesildi. İkinci eşim de 2 yıl önce vefat etti. İki eşimden de ölüm aylığı alabilir miyim? (Gonca Kara)

Cevap: İlk eşinizden ölüm aylığı kesildikten sonra ikinci kez evlendiğiniz için, ikinci eşiniz vefat ettiği için ölüm aylığına hak kazanmış olsanız bile iki ölüm aylığını birlikte alamazsınız. Yalnızca tercih ettiğiniz aylığı alabilirsiniz. Dolayısıyla iki eşinizden dolayı ölüm aylığı birlikte ödenmez, yalnızca bir aylığı alabilirsiniz.

Okan Güray Bülbül

aksam.com.tr