2. el araç alacaklar dikkat!

2. el araç alacaklar dikkat!

2. elde ‘ekspertiz’ yeniliği!

İkinci el otomobil satışlarında kilometre düşürme, aracın hasarını gizleyerek satma gibi nedenlerle tüketicilerin yaşadığı zorluklara bir takım yenilikler getiriliyor. Bu sıkıntıları gidermek amaçlı otomotiv sektörüne yönelik yeni bir kanun tasarısı hayatımıza adım attı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre, ikinci el araç satışları için yeni bir kanun hazırlandı. Taslağa göre, ikinci el taşıt ticaretinin yalnızca bu işle ilgilenen tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılması hedefleniyor.

EKSPERTİZ RAPORU ZORUNLU OLUYOR

İkinci el motorlukarataşıtlarınınticaretinidüzenleyenyönetmelik Resmi Gazete ’de yayımlandı.

Yapılan yeni düzenleme, “Bilindiği gibi ekspertiz yapan firmaların çoğalması nedeniyle tüketiciler talep ettikleri takdirde ücretlerini kendileri karşılamak kaydıyla ekspertiz raporu alabiliyorlardı. Yönetmelik ekspertiz raporunu hem zorunlu hale getiriyor hem de bunun mali yükümlülüğünü satıcı firmaya veriyor. Ayrıca ekspertiz raporunun satıştan hemen önce düzenlenmesi de hüküm altına alınıyor. Tabi, bu zorunluluk sekiz yaşın altındaki ve 160000 kilometreye ulaşmamış araçlar için geçerli, bu sınırın üzerindeki araçlar müstesna tutulmuş.

Ekspertiz Raporu düzenleyecek firmalara da çeki düzen veriliyor. Her önüne gelen iş yeri bu raporu veremeyecek. Bu hizmeti vermek isteyen firmalar Türk Standartları Enstitüsüne başvurarak yeterli olduklarını belgeleyecekler. Yeterli olan firmalara ‘TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi’ verilecek ve tüketiciler bu güvenli yerlerden hizmet almış olacaklar.” dedi.

RAPİD OTO EKSPERTİZ FİRMA SAHİBİ ÜLKÜ BOĞUK'UN GÖRÜŞLERİNİ ALDIK:

‘’Devlet yetkililerinin bu duruma el atması hem bizi hem de 2’el araç alan müşterilerimizi rahatlattı. Birçok müşterimizin daha önce yaşadığı problemler sektör içindeki resmi bir evrak niteliği taşımayan uzman raporlarına inanılarak satın aldıkları araçların problemli çıkması, sektörümüz içinde güvenirliliğe olan inancı zayıflattı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin ekspertiz firmalarının Türk Standartları Enstitüsüne (TSE ) başvurarak TSE Hizmet Yeterlilik Belgesini almasını zorunlu kılması sektörümüz içinde bulunan değer kaybının tekrar yükselişe geçmesi için güzel bir adım olmuştur.’’ (POSTA)